İşte Muhammet Gür'ün tüm mal varlığı İşte Muhammet Gür'ün tüm mal varlığı
 FETÖ'nün 15 Temmuzdaki darbe kalkışmasının ardından devlet bünyesindeki çalışanlar hakkında kapsamlı bir araştırma başlattı. Bu kapsamda Uşak'ta yapılan araştırmalarda Aile ve Sosyal Politikalar il Müdürlüğünde 20'den fazla kişinin sahte sertifika ile çalıştığı ortaya çıktı. 
Uşak'taki Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü yeni atanan müdürüyle birlikte hareketli günler yaşamaya başladı. Müdürlük FETÖ' nün 15 Temmuz'daki kalkışmasından sonra Bakanlığın da direktifiyle taşeron olarak çalıştırdığı personelinin belgelerini incelemeye aldı. Sertifikaları Uşak Milli Eğitim Müdürlüğü'ne sordu ve bütün gerçek burada anlaşıldı. Mili Eğitim onaylı olması gereken sertifikalardan Milli Eğitim'in haberi yoktu. Yirmiden fazla personelin sertifikaları sahte olarak düzenlenmiş ve imzalanmıştı. Hemen harekete geçen Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü bu kişilerin işlerine son vererek suç duyurusunda bulundu. 

Bunu nasıl yaptılar?
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, bünyesindeki yerlerde çalıştırmak üzere ihale yöntemi ile personel alıyor. Bu ihaleye girmek o kadar kolay değil ve belirli kriterler aranıyor. Bu kriterleri karşılayabilen firmalar ancak bu ihaleye katılabiliyor. 2012 yılında gerçekleştirilen ihaleyi kazanan firma Uşak'taki başka bir firmayla beraber çalışıyordu. Bu firmadan gerekli sertifikalı işçileri temin ediyordu. Bundan sonra yapılan ihaleleri başka firmalar kazansa bile personel değişmiyordu. Ancak personeli değiştirmenin birkaç yöntemi vardı. İlk yöntemde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü 'Biz bu çalışandan memnun değiliz' diyor, ikinci yöntemde ise taşeron firmaya çalışanın istifa dilekçesi vermesi gerekiyordu. Her nedense 2014 yılından sonra personel bir bir istifa etmeye başladı ve yerlerine sahte sertifikalı kişiler bu pozisyonlar yerleştirildi. Dikkat çekmemek için de istifalar ve işe yerleştirmeler zamana yayılarak teker teker yapıldı.

Edinilen bilgilere göre bu şirketin daha önce böyle bir kursu vardı ve bu sertifikaları veriyordu. Ancak daha sonraki dönemde yetkisi olmadan elinde kalan evrakları kullanmak suretiyle ve iddialara göre sahte imzalar atarak bu belgeleri vermeye başladı. Olayın diğer boyutu ise, işçiler. Bazısı mağdur olduğunu ve böyle bir şeyden habersiz olduğunu iddia ediyor. Başka bir iddiaya göre de malum şirket işe alacağı kişide yeterli belgeler olsa bile bu sertifikayı mecbur koşarak onlardan para aldı. Ayrıca işçiler sırf bu sertifikaya sahip oldukları için devletten asgari ücretin üstünde para aldılar.
FETÖ soruşturmaları sırasında sertifikaların güncellenmesi sonucu ortaya çıkan bu gibi yolsuzlukların diğer kurum ve kuruluşlarda da olup olmadığı kafalarda soru işareti olarak duruyor. Kamuoyunun beklentisi Uşak'taki bütün kurumlarda en ince ayrıntısına kadar araştırma yapılması ve varsa bütün yolsuzlukların ortaya çıkarılması. İHA
Editör: TE Bilişim