Garakıran Çeşmesi Yandan Harleyo SSK Evleri Yerinde Durmeyo (1)

Ne Rusya Krizi, ne Dolar’ın yükselmesi, ne IŞID, ne paralel yapı ne de yolsuzluk operasyonları. Uşaklının bir tek derdi var. O da SSK Evleri. Mal canın yongası demişler. Burada riskli tabir edilen 50 bina yıkılacak.

Belediye, “Ben burada sosyal dönüşüm yapacağım. Binalarınızı ben yıkayım. Hepiciğinize 1+1 daire, bonus olarak da bir otopark yeri vereyim. Burada yeşil alan yapayım, spor alanları yapayım, yol yapayım. Yeter ki evlerinizi ben yıkıp yapayım” diyor. Belediye haklı,

Vatandaş da, “Sen, evlerimizi riskli alan ettin. Karar alınmadan önce hazırlık aşamasında fikrimiz sorulmadığı gibi karardan sonra da bizlerin bilgilendirilmesinde herhangi bir girişimde bulunmadın. Uygulamanın nasıl gerçekleşeceğini de söylemiyorsun. Yıllardır oturduğumuz mahallemizin akıbeti belli değildir. Hem müteahhide verirsem daha karlı çıkacağım. Niçin sana vereyim?” diye belediyeye bozuk atıyor. E vatandaş da haklı

Hülasayı mevzu bundan ibarettir. Birazdan mevzuya daha derinden temas ederiz. Okur, şimdi diyecek ki; “Ey Salih Kılınç, “Mevzuyu anladık da, herkese haklı diyorsun. Peki, haksız kim?” Ne deyim Ey okur. Valla sende haklısın.

En iyisi ben sana mevzuyu en baştan yarı Osmanlıca yarı Türkçe izah edeyim de kim haklı kim haksız sen karar ver.  (Yavaş yavaş Osmanlıcaya da alışmak lazım. Yazar taifesi Türkçe yazar, okur taifesi Osmanlıca okursa, bizim yazıları nasıl okuyacak?)

Garagıranın dikeni yoktur gideni

Şu anda riskli alan edilen SSK evlerinin projesi, 1973’lerde dönemin hükümeti tarafından, “Ahrette imansız, dünyada mekânsız vatandaşımız kalmasın” düsturu ile tasarlanır. SSK Genel Müdürlüğü fonlarda biriken parayla, Uşak’ta 484 daireden mürekkep 50 bina yapılır. (Şimdi riskli olduğu için yıkılması planlanan binalar)

Bu binalarda oturmak isteyen vatandaşlar da hiçbir kur ve enflasyon farkı ödemeden 20 yıl taksitle, kızına çeyiz düzer gibi ev sahibi olur. 1978 yılında kura ile evlere yerleşir. Bu arada, o bölge kuş uçmaz kervan geçmez kırsal bir alandır. Burada Ramazan ve Kurban bayramlarında tahta beşiklerle bayram yeri kurulur, cirit gösterileri ve deve güreşleri yapılırdı. O dönemde Uşak ahali İzmir yolundan öteye geçmez, Karakıran denilen bu mevkiye pek hoş bakmazdı.

Yıllarca bu bölgede yapılaşmaya yüzde 13 izin verildi. Çoğu yeşil alan, spor tesisi, kamuya yönelik sosyal tesis alanı olarak kaldı. (Hala da yüzde 13 yapılaşma izni vardır) Şimdi burada gerek belediyenin olsun gerek vatandaşın müteahhide yaptırmak istediği gibi olsun, yüzde 40-45 lerde bir yapılaşma oranı karşımıza çıkıyor. (Kim, “Uşak’a şu kadar yeşil alan kazandırdım” diyorsa inanmayın. Altından mutlak bir çapanoğlu çıkıyor)

Burada yapılaşma sınırlı tutulurken, 1989-1994 yılları arasında SHP’den Uşak Belediye Başkanı seçilen Ali Künek’in döneminde burası park ilan edilir. 1993 yılında araştırmacı gazetecilerin kralı merhum Uğur Mumcu bir suikasta kurban gidince, anısına hürmeten “Uğur Mumcu” adı konur. Bir sonraki DYP’li Belediye Başkanı Erhan Akçay zamanında, “Atatürk Parkı” sonra da,”Atapark” oldu. Bu arada her ne kadar yeşil alansa da ANAP zamanında köşkler, DYP zamanında AVM’ler yapıldı. (Bunlarda siyasetin sağladığı rantlar vs. Ayrı bir yazı konusu)

Kısacası, belediyeler yıllarca buraya yatırım yapınca, kuş uçmaz kervan geçmez yer bir anda Uşak’ın en gözde ve en muhteşem rant alanı olup, özellikle müteahhitlerin iştahını kabartır hale geldi.

Gahvenin köpüklüsü meşenin kötüklüsü SSK Evleri saraylar gıymetlisi

Efendim, burada durum böyle giderken, üç otuz paraya alınan SSK Evleri saray muamelesi görürken ne oldu da yıkım kararı çıktı? Geçen yıl üç SSK bloğunda bulunan daire sahipleri aralarında anlaşarak müteahhitle pazarlık etti. Sonra da “Riskli bina” avantajlarından yararlanarak binalarına risk analizi yaptırdı. Burada binaların çürük olduğu raporu verildi. Mülk sahipleri devletten, kira yardımı, taşınma desteği bir sürü desteği aldıktan sonra binalar yıkıldı. Buraya yapı izni alan müteahhit altı işyeri olmak üzere 11 kat bina yapacak mülk sahiplerine de metrekaresini 2 katı kadar yeri cukkadan verecektir.

İşte bu üç bloğun çürük raporu alması diğer evlerinde sonunu başlatır. Uşak Belediyesi İmar Komisyonu tarafından 14 Kasım 2014 tarihinde alınan, “SSK Evlerinin riskli alan olması nedeniyle yıkılması ve mülk sahiplerinin konutlaşma hakları saklı tutularak, bölgede imar durumu izni verilmemesi kararını, Uşak Belediyesi Meclisi de 12 Kasım 2014 tarih ve 2014/750 sayılı kararı ile onaylar. İmar Komisyonu, bu üç bloğa verilen çürük raporunu baz alarak diğer SSK konutlarının da çürük olduğuna karar vermiştir.

Pek Muhterem Efendim…

SSK evleri tefrikasının 2. Babı yarın ki, neşriyatımızın bana ayrılan kısmında zevk-i şahanelerinize arz eyleyecektir. Efkar-ı umumiyenin şükranla sadetler içinde kalmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz eylerim.

 

Uşak'ta trafiği mahvedenler ve gürültü kirliliği yapanlar! Uşak'ta trafiği mahvedenler ve gürültü kirliliği yapanlar!

 

Editör: TE Bilişim