Uşak'taki zammın özeti: CHP 1 TL’ye çayın altına gizledi; AK Parti olur verdiği karara karşı çıktı! Uşak'taki zammın özeti: CHP 1 TL’ye çayın altına gizledi; AK Parti olur verdiği karara karşı çıktı!
 Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Gediz Havası ile ilgili sorulara yanıt verdi. Bakan Veysel Eroğlu, “Bazı basın yayın organlarında, CHP İzmir Milletvekili Sn. Mustafa Moroğlu’nun Gediz Nehri ile alakalı yaptığı değerlendirmelere yer verilmiştir. Sn. Milletvekili yaptığı açıklamada bazı sorular yönetti. Söz konusu haberler üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli gördük. Bilindiği üzere, çevre mevzuatı gereği atıksu arıtma tesislerinin yapılması ve işletilmesi belediyelerin asli sorumluluğundadır. Gediz Havza Koruma Eylem Planı’nda öngörülen ve Manisa ilindeki belediyelerin sorumluluğunda olan tesisler, mevcut durumlarıyla6360 Sayılı Kanun kapsamında Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğuna geçmiştir.  Gediz Havza Koruma Eylem Planı 2008 yılında hazırlanmış olup, 2013 yılında güncellenmiştir. Gediz Havza Koruma Eylem Planı çalışmaları kapsamında; 2008 yılında Akhisar, Alaşehir ve Gediz Belediyelerine ait sadece 3 adet atıksu arıtma tesisi çalışmakta idi. Bugün itibariyle ömrünü tamamlamış olan Gediz ve Alaşehir atıksu arıtma tesislerinin yerine yenileri inşa edilmektedir. Akhisar, Saruhanlı, Kula, Ahmetli, Gölmarmara, Kemalpaşa, Menemen ve Foça Belediyelerinin atıksu arıtma tesisleri devreye alınmış olup, havzada toplam 8 adet atıksu arıtma tesisi işletmededir. Aynı zamanda Turgutlu, Salihli, Gediz, Alaşehir, Demirci, Gördes ve Sarıgöl Belediyeleri olmak üzere toplam 7 belediyenin atıksu arıtma tesislerinin inşaatı halen devam etmektedir. Manisa Merkez Atıksu Arıtma Tesisi ise proje safhasında olup, çalışmalar devam etmektedir. 2008 yılında yalnızca 2 OSB’ye ait atıksu arıtma tesisi işletmede iken bugün 10 OSB’ye ait atıksu arıtma tesisi işletmededir.  Gediz Havzası’nda 2008 yılında İzmir (Foça Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi), İzmir (Harmandalı Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi) ve İzmir-Manisa (Gediz Havzası İlleri Çevre Koruma Hizmet Birliği) olmak üzere 3 adet katı atık depolama tesisi bulunmakta iken, bugün sayılan tesislere ilaveten Uşak İli Sürdürülebilir Çevre Yönetimi Belediyeler Birliği, Kütahya İli Yerel Yönetimler Katı Atık Bertaraf Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği ve SÜREKO Endüstriyel Atık Bertaraf ve Geri Kazanım Tesisi (Özel Firma) olmak üzere 3 tesis daha faaliyete girmiştir. Ayrıca, yer seçimi ve proje aşamalarında olan 3 adet tesis daha mevcuttur.  Havzada dere yataklarının temizlenmesi ve ıslahı kapsamında DSİ Genel Müdürlüğümüz tarafından yürütülen dere ıslah çalışmaları neticesinde Gediz Nehri’nin yan kollarında DSİ Genel Müdürlüğümüz tarafından yürütülen dere ıslah çalışmaları tamamlanmıştır. Bu çerçevede toplam 253 km dere ıslah çalışması yapılmıştır. Gediz Nehri ana kolunun ıslah çalışmaları devam etmekte olup, 2015 yılında tamamlanacaktır” dedi.

UŞAK, KÜTAHYA VE MANİSA’DAKİ İŞLETMELERDE SIKI BİR DENETİM YAPILIYOR

Bakan Veysel Eroğlu, “Gediz Havzasında yer alan İzmir, Kütahya, Manisa ve Uşak illerinde 2012, 2013 ve 2014 (ilk 9 ay) yıllarında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 3.124 adet denetim yapılmış ve 6.329.480 TL idari para cezası uygulanmıştır. Netice itibariyle ilgili kanunlar ve mevzuatlar çerçevesinde atıksu arıtma tesislerinin yapılması ve işletilmesi belediyelerin vazifesi olduğu halde, Bakanlığımız Gediz Havzası’nın kurtarılması maksadıyla gerekli bütün adımları atmış ve tedbirleri almıştır.  Gediz Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında devam eden çalışmalar Bakanlığımızca yakından takip edilmekte ve gereği fazlasıyla yerine getirilmektedir” şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilişim