“Güvenli Ev, Güvenli Hayat Projesi”  ev kazalarını önlemeyi hedefliyor

Uşak Halk Sağlığı Müdürlüğü koordinatörlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü yerel ortaklığında gerçekleştirilen "Güvenli Ev, Güvenli Hayat" projesi çalışması son hızla devam ediyor.

Uşak Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Güvenli Ev, Güvenli Hayat (Safe Home, Safe Life)" projesi, 2014 yılı teklif çağrısı döneminde Erasmus+Ana Eylem Bireylerin Öğrenme Hareketliliği Yetişkin Eğitimi Personeline Yönelik Hareketlilik Projesi faaliyeti kapsamında, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığına sunulan 605 proje teklifinden desteklenmeye değer bulunan 8 proje içinde yer aldı.

Güvenli Ev, Güvenli Hayat Projesinin koordinatörlüğünü yürüten Halk Sağlığı Müdürlüğü, projeye ve çalışmalarına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Uşak'ta 3 uyuşturucu tacirinden 1'i tutuklandı Uşak'ta 3 uyuşturucu tacirinden 1'i tutuklandı

"0-6 yaş çocuklarda ve yaşlılarda ev kazalarını önleme ve evde temel ilk yardım uygulamalarını yenilikçi yaklaşımlarla halka uzaktan eğitim ve interaktif yöntemlerle öğretilmesi ve iyi uygulamaların ülkemize transfer edilmesi” konulu Güvenli Ev, Güvenli Hayat projemizle; ilimizde çocuk ve yaşlı bakımından sorumlu bireylerin, temel sağlık bilgi ve beceri düzeyinin yükseltilmesi sağlanarak, ev kazalarına bağlı ölüm ve sakatlanmaların azaltılmasına katkı sağlamak .

 2 bin çocuk ev kazalarında hayatını kaybediyor

Ev kazaları çocuklarda ve yaşlılarda yaşa bağlı özellikler nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunudur. Ülkemizde ev kazaları sonucu engelli olmuş bireylerin %22’si 60 yaş ve üzerindeki kişilerdir, her yıl ortalama 2 bin çocuk ise ev kazalarında hayatını kaybetmektedir. Bu oranlar ülkemiz çocuk ve yaşlı sağlığı açısından önemli bir soruna işaret etmektedir. Ev kazalarının önlenebilir olması da bu alanda gerçekleştirilecek iyileştirme faaliyetlerinin önemini arttırmaktadır.

Uşak Halk Sağlığı Müdürlüğü koordinatörlüğünde yürütülen, bu projeyle Avrupa 2020 hedeflerinde “eğitim, mesleki eğitim, hayat boyu öğrenme” kapsamında ev kazalarından korunma yöntemlerinin ve temel ilk yardım uygulamalarının yerinde görülerek öğrenilmesi, halkımıza öğretilmesi, yeni ve uygulanabilir yöntemlerin ülkemizde de uygulanması amaçlanmaktadır.

Koordinatör kurum olan Uşak Halk Sağlığı Müdürlüğü ve yerel ortaklar İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nün personeline yetişkin eğitimi yöntemi ile öğretmek, bu personeller aracılığı ile halka eğitim vermek, çocuk ve yaşlı bakım profesyonellerini programı ile yetiştirmek, hareketlilik faaliyeti sırasında görülen iyi kurumsal uygulamaların yerel ortaklarımız tarafından kendi kurumsal yapıları içinde uygulanabilirliğini, yaygınlaştırılabilirliğini ve sürdürülebilirliği projemiz  hedefleri arasında yer almıştır.

Böylece çocuk ve yaşlı bakımından sorumlu bireylerin, temel sağlık bilgi ve beceri düzeyinin yükseltilmesi sağlanarak, ev kazalarına bağlı ölüm ve sakatlanmaların, öncelikle ilimizde daha sonra ise ülkemiz genelinde azaltılmasına katkı sağlamak projemizin uzun vadede ulaşmayı hedeflediği sonuçtur.

“EĞİTİMLER SÜRÜYOR”

Proje kapsamında hareketlilik faaliyeti öncesinde, Uşak Halk Sağlığı Müdürlüğü koordinatörlüğünde, ilimizde 2013 yılında ev kazalarına maruz kalmış 0-6 yaş çocuk ve yaşlı nüfusun %10 'una ev ziyareti yapılarak durum tespiti ve değerlendirilmesi yapılmıştır. Akabinde Müdürlüğümüz ve yerel ortaklarımızın katılımcılarının yer aldığı heyetler ile 2015 yılı Mayıs ayı içersinde İngiltere, Haziran ayı içersinde İtalya ve Temmuz ayı içersinde Almanya'ya hareketlilik faaliyetleri gerçekleştirilmiş olup bu ülkelerdeki yenilikçi yaklaşımlar ve iyi uygulamalar yerinde görülüp, ülkemize transferi konusunda gerekli çalışmalar başlatılmıştır." belirtildi.

Ayrıca, proje yaygınlaştırma çalışmaları çerçevesinde, Uşak Halk Sağlığı Müdürlüğü personeli ve yerel ortaklardan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü kurum personeli ile Çocuk Esirgeme Kurumu, Huzurevi, Engelsiz Yaşam Evi ve Sevgi Evleri çalışanlarına yönelik "Ev Kazaları ve Temel İlk Yardım Becerileri" konusunda eğitimler düzenlenerek katılım belgesi verilmiştir. İl Milli Eğitim Müdürlüğü Okul Öncesi Öğretmenlerine yönelik de eğitim planı yapılmıştır. Ayrıca il merkezi ve ilçelerde halk eğitimleri yapılarak http://www.usakhsm.gov.tr/ adresinde uzaktan eğitim sistemi ile "Ev Kazaları ve Temel İlk Yardım Becerileri" konusunda eğitimlerimiz devam etmektedir, denildi.

 

Editör: TE Bilişim