Hacı Gedik Hanı’nda Yıkım

113 yıllık tarihi hanın arka kısmında yıkım işlemleri başladı. İki yıl sürmesi planlanan onarım çalışmaları sonunda tarihi han 60 odalı ve 120 yataklı bir butik otel haline dönüşecek.

Dönemin tüccarlarından Hacı Gedik Mustafa Efendi tarafından 1893 yılında Uşak'ta yaptırılan ve 1960 yılına kadar da han olarak kullanılan tarihi Hacı Gedik Hanı 8 milyon lira harcanarak restore ediliyor. Sivaslılı işadamı Özkan Yalım tarafından gerçekleştirilecek çalışmalar tamamlandığında da bölgenin restore edilmiş en büyük butik oteli olarak hizmete girecek. Kütahya Anıtlar Kurulu, geçen yıl işhanının restorasyon çalışmaları ile ilgili projeleri onaylamıştı.  İki yıl sürmesi planlanan onarım çalışmaları sonunda 2 bin 300 metrekare kapalı alana sahip handaki 23 oda ve 52 yataklık kapasite, 60 oda ve 120 yatağa yükseltilecek.

YATIRIM BEDELİ 8 MİLYON TL

Uşak'ta yıllardır restore edilmeyi bekleyen tarihi Hacı Gedik Mustafa Hanı, 1891-1892 yıllarında inşa edilmiş, açıldıktan bir yıl sonra Uşak'ta çıkan büyük yangında da hasar görmediği için büyük önem kazanmıştı. Dönemin banka şubelerini bünyesinde barındıran Hacı Gedik Mustafa Hanı, 1940'lı yıllardan sonra ilgisizlik ve mirasla ilgili problemler nedeniyle eski cazibesini yitirdi ve atıl kaldı. Miras sorununu çözen işadamı Özkan Yalım, tarihi yapının butik otel olarak kullanımı için proje hazırlattı. Projeyi hazırlayan mimar olan Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı Uşak Temsilcisi Vedat Özen, onarım çalışmalarının 2015 yılında tamamlanacağını açıkladı. Kütahya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun projeyi onayladığın kaydeden Özen, yaklaşık 8 milyon liralık bir yatırımın hayata geçirileceğini belirti. Projeyi onaylatmak için 4 yıl uğraştıklarını söyleyen Vedat Özen, "Kuruldan projelerin onayını almak için 4 yıl uğraştık. Uğraşımızın karşılığını aldık. 4 yıldır uğraştığımız Hacı Gedik Restoresi projesini uygulamak için 2013 Mart ayında çalışmalara başlamıştık. Otel Uşak turizmine önemli katkı sağlayacak" dedi.

Projenin mimarı Vedat Özen, tarihi hanın butik otele dönüştürülmesiyle kentin görünümünün değişeceğini ifade etti.

TARİHİ HAN CANLANACAK

Hacı Gedik Mustafa Hanı'nda büyük çaplı toplantıların ve programların da yapılabileceğini kaydeden Özen, "Bitirildiğinde içinde 60 oda ve 120 yatak kapasitesi olacak. Bu rakam günü birlik tur seferleri yapan şirketler için ideal. Otelde ayrıca Türk hamamı, jimnastik salonu, restoran ve bar gibi bölümler olacak. Toplantı yapmak isteyen büyük kurumlara yönelik de ayrıca bir salon yapılıyor. Çalışmaların sonunda atıl vaziyette duran tarihi han, eski işlevini yeniden kazanacak" dedi.

Ulubey Belediye Başkanı, yararlandığı projenin reklamını yapmış! Ulubey Belediye Başkanı, yararlandığı projenin reklamını yapmış!

HACI GEDİK HANI TARİHÇESİ

Şehrin Halı Pazarı mevkiinde iki, üç dönümlük saha üzerinde kurulu iki katlı bir taş yapıdır. Üst katta 30 oda, alt katta da yine 30 kadar dükkân ve bir geniş kahvehane vardır.

Bu büyük yapının sahibi ve yaptıranı, şimdi Hacı Gedikler ailesinin dip dedesi Hacı Alioğlu Hacı Mustafa Efendi'dir. Hanın dış kapısı üstün¬de şu kitabeyi okuruz :

“Müstedâm olsun beni methe lâyık ve seza Her kaçan gördükçe tahsin eylesün kim hubbazâ Sahip evlâdına rahm-eder rûz-u ceza İnnemel âmâl-ü binniyat buyurdu Rabbena Üçyüz dokuzda oldu bu bina inşâ tamam Her hatâdan hıfz-ede Rabbül enam Mustafa'dır ismi amma Hacı Gedik'le benâm İnnemel âmâl-ü binniyat buyurdu Rabbena.”

1309 R. (1893 M.)

Bu güzel kitabeyi anlamlı dile çevirelim :

Beni takdire lâyık ve uygunlukta dâim olsun

Herkes gördükçe beğensin ve sevsin

Sahibine, evlâtlarına Allah ceza gününde merhamet etsin

Allah, insanların içgüdülerine göre işlem sağlanacağını buyurdu

Bu binanın yapılması üçyüz dokuzda tamamlandı

Hatâlardan muhafaza etsin bütün yaratıkların Tanrısı

Adı Mustafa'dır amma Hacı Gedik diye tanınır

Allah, insanların iç güdülerine göre işlem sağlanacağını

buyurdu.

KOCA YANGINDA AYAKTA KALDI

Uşak'ı baştan aşağı yakıp kavuran meşhur Koca Yangın'da (1310-1894) Hacı Gedik Hanı yanmamış. Ziraat Bankası, Osmanlı Bankası gibi malî müesseseler ile manifatura mağazaları — Paşa hanı ve bedesten yapılana kadar — bu handa kalmışlardır.

1940 yıllarında Han oldukça aktif olarak çalışmaktaydı. O dönemde Hanın alt katlarındaki odalar esnafın deposu olarak kullanılırken, üst katlarında gelen yolcular konaklıyorlardı. Ayrıca han, halka açık çeşitli organizasyonlar; konserler, tiyatrolar gibi etkinliklere de ev sahipliğini yapıyordu.

Daha sonraki yıllarda Han aktifliğini yitiriyor. Otel olarak kullanılan odalar esnafın deposu haline dönüşmüştür. Yün ticareti yapan esnaf burayı kullanmış, hanın parmaklarına bu yünleri serip, daha sonra ip haline dönüştürerek halkın alımına sunmuşlardır.

Bu büyük yapı eski görkemli zamanlarını yitirmiş olmakla beraber, bugün de hanın iç ve dış dükkânları esnaf ve sanatkârlarımızın iş yeri olarak çalışmaktadır.

 

 

Editör: TE Bilişim