İNŞAAT TERÖRÜ BİR CAN ALIYORDU           HABER/SALİH KILINÇ

17 Eylül 2014 tarihinde Uşak Port ve Uşak Ufuk Gazetesi olarak, “Ölüm Başımızın Üzerinde” başlığı ile duyurduğumuz tehlike az kalsın gerçek oluyordu. UTSO Kadın Girişimciler Başkanı Yasemin Bayraktutan, yolda yürürken, beş katlı binanın üzerinden bir çekiç kafasını sıyırarak kaldırıma düştü. Bayraktutan, son anda ölümden döndü.

DAHA ÖNCE UYARMIŞTIK

Tüm uyarılara rağmen ilimizde inşaat terörü devam ediyor. Denetimden yoksun inşaat iskelelerinde çalışan işçilerin yanı sıra yolda gezinen vatandaşların da yaşamı tehlikeye giriyor.

17 Eylül 2014 tarihinde Uşak Port ve Uşak Ufuk Gazetesi olarak, “Ölüm Başımızın Üzerinde” başlığı ile haber yapmamızın üzerinden ta bir ay geçmesine rağmen önlem alınması, bir kişinin daha yaşamını yitirmesine neden oluyordu.

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası (UTSO) Kadın Girişimcileri Başkanı başarılı işkadını Yasemin Bayraktutan, bir inşaat çalışması sırasında başına düşen çekicin sıyırması ile ölümden döndü.

Olayı sosyal medyada kendi sayfasında paylaşan Bayraktutan, inşaatlarda hiçbir önlem alınmamasına tepki gösterdi. Bayraktutan, “Hayat gerçekten anlıkmış. Bugün bir daha anladım. Evime evladıma kavuşamayabilir, sevdiklerimi üzüntüye boğabilirdim. Şükürler olsun Hayattayım. Hiçbir önlem alınmayan 5 katlı bir iş hanının tepesinde bir mekâna cam balkon yapılırken kafamın ucundan sıyırıp yere ayağımın dibine düşüyor. Şoka girdim. Tabi bunun ağırlığının üstüne Çekicin hızla kullanılması üzerine 5 kat aşağı fırlayıp aşağı düşmesi ile çekicin ağırlığı kaç katına çıkar? Siz hesap edin” dedi.

“ÜZERİME YÜRÜDÜLER”

Çekici düşürenler tarafından saldırıya uğradığını da kaydeden Bayraktutan, “Neden burada önlem yok?” deyip şaşkınlıkla bağırıp çağırıyorum. Kafamı patlatmayıp yere düşen nesnenin fotoğraflarlarını çektiğimi gören çalışanlar, çekici ortadan kaldırmaya çalışınca müdahale ediyorum. Hakkımı arıyorum diye üzerime yürünüyor Beni bir lise öğrencisi araya girip korumaya çalışıyor” şeklinde yakındı.

Sorunun kendisine bir şey olup olmamasında değil, önlem alınmamasında olduğunun altını çizen Bayraktutan, “Hem önlem alınmıyor, hem de umarsız bir tavır sergileniyor. Biri de çıkmış bana, “Niye bağırıp kendini rezil ediyorsun?” diyor. Bana dokunmayan yılan binyıl yaşasın diyenlerden anlayacağınız. Ben asla öyle olmadım olmayacağım. Bu konuda gerekli şikâyetlerimi yapmış olup, yarından itibaren hakkımı arayıp, bir başkasının Canına kastetmediklerine emin oluncaya kadar bu işin peşini bırakmayacağım. Tüm hemşerilerime sesleniyorum:

“Lütfen duyarlı olun Gördüğünüz her hatayı gerekli birimlere bildirin. Korkmayın !” çağrısında bulundu.

Sivaslı Tatar'da kayıp olan Hüseyin Bulkaz cinayete mi kurban gitti? Sivaslı Tatar'da kayıp olan Hüseyin Bulkaz cinayete mi kurban gitti?

İnşaat iskelelerinde iş güvenliği İle İlgili Yönetmelik Ne Diyor?

Tehlikeli işler kapsamında yer alan inşaat yapım işlerinde alınması gereken tedbirler, Yapı işlerinde iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliğinde yer alıyor. İşte iskelelerde alınması gereken tedbirlerle ilgili 28. Madde, “İskelelerde geçiş amacıyla en az 60 santimetre genişliğinde ve kenarlarında bu Yönetmeliğin Ek–4 (A) Yüksekte Çalışma başlığının 6. maddesinde tanımlanan özelliklere uygun korkuluk sistemleri bulunan geçitler kullanılır” hükmünü getirmesine rağmen Uşak’ta inşaat iskelelerinin hiç birinde bu özelliklere rastlanmıyor.

Editör: TE Bilişim