AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş, son gelen elektrik zamlarıyla ilgili basın ve yayın organlarında çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Biz vatandaşla beraberiz. Vatandaşa gittiğimizde vatandaşımız elektrik fiyatları pahalandı diyor. Biz de dünyada böyle diyoruz ve onlar da bize doğru haklısınız diyor” dedi.

AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş, elektrik fiyatlarıyla ilgili TGRT’de çıkan bir haber üzerine TBMM’de açıklama yaptı. Güneş, elektrik fiyatlarının belirlenmesindeki temel unsurun EPDK olduğunu ve bunun dağıtım şirketleriyle ilgisinin olmadığını ifade etti.

Uşak'ta İmam Hatipliler sokağa atıldı! Uşak'ta İmam Hatipliler sokağa atıldı!

Güneş, “Son 2 yılda dünyada yaşanan covid nedeniyle kömür 3 kat, doğalgaz yaklaşık 9 kat artış gösterdi. Sadece 2020 yılı kömürün ortalama tonu 50 dolardan 270 dolara çıktı. Bu bakımdan bakıldığında elektrik üretimde önemli paya sahip olan doğalgaz ve kömür elektrik üretim maliyetlerini artırdı. Hükümetimiz bu enerji artışını vatandaşa yansıtmamak için uzun süre bekledi ve sübvansiyon uyguladı. En son yılbaşı itibariyle elektrikte yeni bir düzenlemeye gidildi. Bu fiyatlar pahalı mı diye sorarsanız, bir şeyin fiyatının yükselmesi vatandaş için pahalı olarak görülmektedir.  Bize göre elektriği nükleer enerjiden elde eden ülkeler dahil, elektrik birim fiyatı ABD’de 22 centken, ülkemizde 9 sent civarıdır. Biz elimizden geldiği kadar vatandaşımıza ucuz elektrik vermek için gayret ediyoruz. Yılbaşında yapılan düzenleme neticesinde evlerde elektrik kullanımı günlük 7 kilovata kadar 137 kuruş ve bunun üzerindeki kullanım da 206 kuruşa yükseltildi. Buradan bakınca doğru bilgilendirme yapılmadığı için bazıları yanlış beyanlarda bulunuyor. Türkiye’de üretilen elektriğin yüzde 37’si HES, rüzgar ve güneş enerjisinden üretiliyor. Kalanı doğalgaz ve kömürle üretiliyor. Bu elektriğin yüzde 30’u kamu kurumları tarafından geri kalanı da özel sektör tarafından üretiliyor” dedi.

“Haberlerde 32 kuruşa üretilen elektrik 137 kuruşa satılıyor diye bir algı var. İşin aslı şudur, elektriğin yüzde 30’nu EÜAŞ üretiyor” diyen Güneş, şöyle devam etti: “Kalanı serbest piyasadan alınıyor. Kaça alınıyor elektrik 52 kuruşa ve bunu EPDK belirliyor. Belediye payı ve kayıp kaçak bedeli de var. Buradaki maliyeti çapal (paçal demek istedi) ettiğimiz zaman bunun maliyeti ortaya çıkıyor. Dağıtım şirketinin evlere sattığı elektrik fiyatını EPDK ile belirliyor. Dağıtım şirketi tüm maliyetlerle zarar ediyor ve maliyet 130 kuruş civarıdır. Ticarethanelerde ve sanayide de fiyatı EPDK belirliyor.  İzlenen haberler gerçek değil ve vatandaşın kafasını karıştırmak içindir.  Elektrik dağıtımı, arızalar, ilave direkler, hatların yer altına inmesi ve akla gelen bütün yatırımlar şirketlere ait.”

“KILIÇDAROĞLU BİZİM İNDİRİM İÇİN ADIM ATACAĞIMIZI GÖRÜP KENDİNE PAYE ÇIKARMAYA ÇALIŞTI”

Güneş, “Bu tip haberler tamamen yalan ve yanlıştır. İnsanları yanlış bilgilendirerek insanların kafasını karıştırıyorlar. İyice araştırmadan haber yapıyorlar. Ben aslı nedir onu paylaşmak istedim. Bu süreçte vatandaşlarımızın aylık 150 kilovata kadardı sonra 210 kilovata çıktı. Sayın Kılıçdaroğlu hükümetin bu konuda adım atacağını görüp kendine paye çıkarmaya çalıştı. Biz vatandaşla beraberiz. Vatandaşa gittiğimizde vatandaşımız elektrik fiyatları pahalandı diyor. Biz de dünyada böyle diyoruz ve onlar da bize doğru haklısınız diyor” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim