İl Genel Meclisi Üyesi Selim Saka:

“Kanyonlar ve cam teras güzel de derenin kirliliği ne olacak?”

İl Genel Meclisi’nin Ulubey İlçesinden seçilen CHP’li üyesi Selim Saka, 30 yıldır kirletilmeye devam edildiğini öne sürdüğü Ulubey Deresinin temizlenmesi için önemler alınmasını istedi.  Saka’ya en büyük destek de AK Parti’den seçilen Ulubey İl Genel Meclisi üyesi Tarık Coruk’tan geldi.

İl Genel Meclisi Mart Ayı 2. Oturumunda gündem dışı söz alan Ulubey İlçesinin CHP’li üyesi Selim Saka, “Kanyonlar ve cam teras çok güzel. Ama gelen turistlere Ulubey Deresinin kirliliğini mi göstereceğiz?” diye sordu. Saka’ya en büyük destek ise AK Partili Ulubey İl Genel Meclisi Üyesi Tarık Coruk’tan geldi. Coruk da derenin kirliliğinin bir an önce engellenmesini istedi.

‘SORUN BÜYÜK MENDERES HAVZASININ SORUNU OLDU”

Uşak İl Genel Meclisi toplantısında gündem dışı söz alan Selim Saka, “Yaklaşık 30 yılı aşkın süredir Uşak ve çevresinden gelen kimyasal ve evsel atıklarca Ulubey Dereleri kirletilmektedir. Bu kirlilik sadece Ulubey Deresi ile kalmamakta, Banaz Çayı ile birleşerek Adıgüzel Barajını, devamında ise Büyük Menderes Havzasını kirletmektedir. Bu sorun, sadece Ulubey ya da Uşak’ın sorunu değil, bütün bir havzanın sorunudur. Sorunu kaynağında tespit edip önlem almak Uşak’ın ana meselelerinden birisi olmalıdır” dedi.

Ulubey halkının 1990’lı yıllarda dere kirliliği için dava açtığını belirten Saka, davalarda muhatap bulunamadığı için sonuçsuz kaldığını ve Ulubey halkının sesinin yetkili kulaklara ulaşmadığını kaydetti. Selim Saka açıklamasında şunlara değindi:

‘BUGÜN KİRLİLİK DURSA 600 YIL SONRA ANCAK TEMİZLENİR’

Saka, “1998 yılında Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Lütfü Özav tarafından yapılan araştırmada kirliliğin boyutları ürkütücü seviyededir. Ulubey deresinde yer alan verimli topraklar çorak araziye, dere suyu ise 4. sınıf suya dönüşmüştür. Bu sular, tarımda ve hayvan sulamada kullanılmayacak kadar kirli sulardır. Ayrıca sözü geçen araştırmada, “Bugün bu su temiz aksa bile doğanın kendini yenilemesi yaklaşık 600 yılda gerçekleşecektir” bilgisine yer verilmektedir.  Oysa şu anki tahlil sonuçlarına bakıldığında kirlilik artarak devam etmiştir.

‘RAPORUN GEREĞİ YAPILMADI’

Uşak'taki eski Başkan: Borç bu kadar değil, baksınlar yanlış varsa kendimi hapse attırırım Uşak'taki eski Başkan: Borç bu kadar değil, baksınlar yanlış varsa kendimi hapse attırırım

Ulubey dereleriyle ilgili olarak Ulubey İlçesi merkez mahalle muhtarları 2013 yılında Cumhuriyet Savcılığına, “Çevre Kanununa Muhalefetten” şikâyette bulunmuşlardır. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından bir rapor hazırlanmıştır. Raporda kirleten unsur olarak Karma Organize Sanayi Bölgesi dışında kalan işletmeler, Uşak Belediyesi kanalizasyon suları yer almaktadır. Bu raporda çözüm önerileri dile getirilmiş fakat gerekleri yerine getirilmemiştir.

‘TURİSTLERE KİRLİ SUDAN BAŞKA GÖSTERECEK BİR ŞEYİMİZ YOK’

Bugün gelinen noktada Ulubey Kanyonları il turizmi için önemli bir noktadadır. İlçemizde yer alan cam teras turizmin gelişmesinde önemli bir yer tutmaktadır. Kanyonları görmeye gelen ziyaretçilere kirli sudan başka sergileyebileceğimiz hiçbir şey yoktur. Bunun yanında sadece Ulubey sınırlarında bin dönüm sulak arazi atıl vaziyettedir. Sulu tarımın önemli olduğu günümüzde bu da önemli bir sorunumuzdur. Bugün kıraç arazileri sulamak için yaptığımız yatırımlar, ayrılan bütçeler hepimizin malumudur.  Tüm bunları ele aldığımızda meselenin çözüme kavuşması ilimiz ve bölge ekonomisi ve doğal yapının korunması açısından son derece önem arz etmektedir.”

‘İSTİHDAM DEYİP KİRLİLİK YARATIYORLAR’

Ulubey İlçesinden seçilen AK Partili İl Genel Meclisi Üyesi Tarık Coruk da Selim Saka’nın sonuna kadar haklı olduğunu söyledi. Saka, “Ulubey Deremizi kirleten sanayiciler, bahane olarak “İstihdam yaratıyoruz” diyorlar. Öte yandan geçinmek için 3-5 tavuk yetiştirenlere de tavuk gübresinin doğaya karışmaması için arıtma tesisi isteniyor.  Bu yüzden insanlar tavuk yetiştirmeyi bırakıyor. 3-5 tavuk için arıtma tesisi istenirken koca fabrikalarına pisliği deremize akıyor. Kimse sesini çıkarmıyor. Lütfen bu derenin kirliliğine çare bulunsun” dedi.

İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Nacar, “Biz İl Genel Meclisi olarak sadece rapor hazırlayıp kamuoyunun dikkatini çekmeye çalışırız. Sayın Selim Saka kirlilikle ilgili görüşlerini taslak bir rapor hainle getirsin. AK parti, CHP ve MHP Grup başkanvekilleri de ortak önerge olarak meclis başkanlığına sunsun” önerisinde bulundu.

                                                                   SALİH KILINÇ (ÖZEL HABER)

Editör: TE Bilişim