Uşak'ta sahibi yabancı olan 5 ruhsatsız işyeri mühürlendi Uşak'ta sahibi yabancı olan 5 ruhsatsız işyeri mühürlendi
 "Kolu Açık Hacım Sultan"a Koştular

Uşak’ın manevi önderlerinden “Kolu Açık Hacım Sultan”   ebedi istirâhatgâhında bu yıl 5, kez anıldı.

Uşak Alevi Kültür Derneği ve Alevi Vakıfları Federasyonu (AGF) tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen 'Kolu Açık Hacım Sultan' etkinlikleri yoğun ilgi gördü. İstanbul, İzmir, Eskişehir, Afyonkarahisar, Manisa ve Malatya gibi yurdun dört bir yanından otobüslerle gelen vatandaşlar, anma etkinliklerine yoğun ilgi gösterdi.

Hacım Köyü'nde bulunan Kolu Açık Hacım Sultan Türbesi yakınlarında düzenlenen 5. anma etkinlikleri, Uşak valiliği ve Uşak Belediye Başkanlığının günler öncesi yaptığı düzenlemelere sahne oldu. Uşak Valiliği, Hacım Sultan kabrine yaklaşık bir kilometre uzaklığındaki “Çilehane” çevresinde düzenleme ve yol yaparken, belediye tarafından yolların onarıldığı ve asfalt atıldığı görüldü.

Oldukça yoğun geçen anma etkinliklerine; Uşak Valisi Seddar Yavuz, Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Nacar, ilçe kaymakam ve belediye başkanları, Alevi dedeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Anma törenleri Alevi Dedesi Nazmi Aydedeoğlu’nun Kur’an okuması ve dualarıyla başladı. Daha sonra Uşak Alevi Kültür Derneği Başkanı Fikret Sağdemir konuşmasında, "Hacım Sultan, Hacı Bektaş dergahında yetişmiş onun önemli halifelerinden birisidir. Hacı Bektaş dergâhından zaman zaman önemli halifeler yetişmiştir. Bu halifeler Anadolu'ya dağılmışlardır. Hacım Sultan, hakkında velayetname bulunan iki Anadolu erenden birisidir. Bu yönüyle de önemli bir erendir. Bu nedenle her yıl anma törenleri düzenlemeye başladık. Vatandaşlarımızın bu tür erenleri unutmaması ve onların düşüncelerini gelecek kuşaklara yaymak için bu törenler yapılıyor” dedi.

Uşak İl Genel Meclisi Başkanı ve Belediye Başkanı Nurullah Cahan, birer konuşma yaparak, Alevi, suni tüm canların bir olduğuna ve ayırım yapılmadan hizmet için koşturacaklarına vurgu yaptılar.

Uşak Valisi Seddar Yavuz da, “Son 13 yıldır Hükümetimiz, tüm vatandaşları inancı ve mezhebine bakmadan kucaklamış ve tüm vatandaşlarımızın taleplerini yerine getirmeye çalışmıştır. Hacım Sultan gibi Anadolu’nun manevi erenlerini anmak ve onların yüzyıllar önce bizlere öğütlediği gibi şemsiyeleri altında bir araya gelmekten mutluluk duyuyoruz” dedi.

Anma etkinlikleri, sazlar eşliğinde nefes ve deyişlerin okunması, Okan babacan konseri, çeşitli semah toplulukların gösterisi ile sürdü.Finalde de “lokma” denilen yemek ikramı ile törenler sona erdi.

 

HACIM SULTAN KİMDİR

 

Büyük Türk mutasavvıfı olan Hacı Bektaş-ı Veli'nin halifelerinden olan Hacım Sultan'ın türbesi Uşak'ın Sivaslı İlçesine bağlı Hacım köyünde bulunuyor. Hacı Bektaş-ı Veli'nin müridi ve asıl adının Recep olduğu bildirilen Hacım Sultan'nın dergahtaki hizmeti ise "kilerci" idi. Bir adı da Kolu Açık Hacım Sultan'dır. Velayetnamesinde yazıldığına göre; Hünkar, batın kılıcını Hacım Sultan'a verir. "Erenler meydanında cellatlığı sana verdik. Fakat haksız iş yapma, sana ziyanımız dokunur"der. Hacım Sultan kılıcını aldıktan sonra yürür. Tam o sırada meydan sakası merkebi ile mutfağa su getirmektedir. Hacım Sultan kılıcı denemek ister ve merkebe vurunca belinden ikiye böler. Hünkar bunu duyunca, "Kolları tutulsun" der ve Hacım Sultan çolak olur.

 

Çok üzülür, pişman olur. Arkadaşlarına affedilmesi için Hünkar'a gitmelerini söyler. Arkadaşları O'nun için yalvarıp af dilerler. Hünkar affedip: "Kolu açık olsun deyince kolları eski haline döner. Bu olaydan sonra adı Kolu Açık Hacım Sultan olur.

 

Editör: TE Bilişim