Tarım Gıda ve hayvancılık İl Müdürlüğü Köylerde üreticiyi bilgilendiriyor

​Uşak Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü 18 ayda 198 köyü dolaşarak tarım ve hayvan üreticilerini bilgilendirdi. İl Müdürü Erkan Kahraman ve ekibi gittikleri her köyde tarım üreticilerini sertifikalı tohum kullanmaları yönünde teşvik ediyor.

Uşak’ta 18 aydır görev yapan Uşak Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Kahraman, bu sürede gittiği 198 köye merkeze bağlı Yapağılar Köyünü de ekledi. Kahraman, burada ekibi ile yaptığı bilgilendirme toplantısında 38 üreticiye neden sertifikalı tohum kullanmaları gerektiği, kaliteli nohut üretimi ve tarla fareleri ile mücadele konusunda bilgiler verdi.

İl Müdürü Erkan Kahraman,  “ İl Müdürlüğümüzde tüm idari kademelerin kapıları sürekli açık. Üreticilerimiz rahatlıkla gelip görüşebilirler. Tüm üreticilerimizi çay içmeye sohbet etmeye bekliyorum” dedi.

Toplantıda, üreticilere, değişen mevsim şartları nedeniyle bitkilerin üretim periyotlarının yaklaşık 1 ay ileri kayması nedeniyle hububat ekim işlemlerinin kasım ayında gerçekleştirilmesi ve çıkış gücü yüksek olan sertifikalı tohum kullanılması tavsiye edildi. Sertifikalı tohum kullanımının ürün verimine ve ürün kalitesine katkısı anlatıldı. Sertifikalı tohumun çimlenme gücünün yüksek olduğu, daha dolgun daneler elde edilmesiyle daha fazla ürün alınacağı, bitkilerin kardeşlenme gücünün daha fazla olacağı anlatıldı.

Ayrıca Bakanlık tarafından yalnızcaca sertifikalı tohum kullanıldığında buğday ve arpada dekara 8,5 TL destekleme ödemesi yapıldığı hatırlatıldı.  Sertifikalı tohum kullanmanın;  yapılan desteklemeler, satılan ürün fiyatı, selektör ve tohum ilaçlama masrafları göz önüne alındığında çiftçimiz için daha ekonomik olacağı ve sertifikalı tohum kullanmakla verimin artacağı bilgisi verildi.

 İlimizde ekmeklik buğday çeşitlerinin ekilmesi tavsiye edildi. Ekmeklik buğdayların %10-15 daha fazla verimli olduğu, vejetasyon süresi daha uzun olduğundan haziran yağışlarından daha iyi yararlanacağı da belirtildi.

Tarla faresi için gerekli bilgiler verildi. Toplu mücadelenin önemi ve tarla faresinin doğal düşmanlarının yaşaması için anızların yakılmaması gerektiği anlatıldı. Anız yakılmasının zararları ve idari yaptırımları olduğu belirtildi.

Yalım'ın meclis üyesi adayı Kudret Yörük: Şovu bırakın, emekliye 1000 lira sözünüzü tutun Yalım'ın meclis üyesi adayı Kudret Yörük: Şovu bırakın, emekliye 1000 lira sözünüzü tutun

KALİTELİ NOHUT ÜRETİMİ ANLATILDI

Türkiye üretiminin %5'ini İlimizin karşıladığı ve üretimi son yıllarda azalmakta olan nohut bitkisinin yeniden yaygınlaştırılması için antraknoza dayanıklı Azkan, Hisar 08, Yaşa 05, Sarı 98 çeşitlerinin ekilmesi tavsiye edildi. Hisar08 çeşidinin dayanıklı olduğu ve İlimizde 180 Kg/da verim elde edildiği, Yaşa 05 çeşidinin  ise  İlimizde 200 Kg/da verim elde edildiği, Azkan çeşidinin %100 dayanıklı olduğu ve İlimizde 220 Kg/da verim elde edildiği belirtildi. Azkan çeşidinin soğuğa karşı toleranslı olduğu ve erken ekildiğinde kardeşlenme ve dallanmanın daha fazla olması sebebiyle Aralık-Ocak, en geç Şubat ayında ekilebileceği belirtildi. Ayrıca nohut ekilişi yaparken dekara 5 Kg. gübre (Kompoze) verilmesi tavsiye edildi. Ekimden hemen sonra yabancı ot mücadelesi için ilaç uygulamasının toprak yüzeyine yapılması tavsiye edildi. Ekimden sonra etki süresi uzun olan Pursit gibi ilaçların kullanılmamasını tavsiye edildi.

 

Editör: TE Bilişim