Ağaçlar kesilmeye devam ederse İlyaslı Oksijensiz kalacak

İlyaslı Köyünde, köylüler kendi bilgileri olmadan kesilen ağaçlara isyan etti. İlyaslı sakinleri, son üç ayda “Seyreltme çalışması” adı altında binlerce ağacın kesildiğini belirterek, “Bu işlem seyreltme değil, ağaç sıfırlamadır” diyerek tepki gösterdiler.

Daha önce belediye iken 30 Mart yerel seçimlerinde Uşak Merkeze bağlı köy statüsüne geçen İlyaslı’da son üç ayda ormanlarda binlerce ağaç kesimi yapılması köylüleri isyan ettirdi. 

Köylüler, Uşak Orman İşletme Müdürlüğü tarafından ağaç kesim işleminin ihaleyle yabancılara verildiğini kaydederek, kendilerine, kurumuş, kırılmış ve sık ağaçlıklı bölgelerde seyreltme çalışmaları yapıldığını söylediklerini belirttiler. Ancak yoğun ağaç kesimi yapılan Almalıoğlu ve Uzunoluk mevkiinde seyrek, genç ve sağlam ağaçların kesildiğini dile getirerek, burada bir ağaç katliamı yapıldığını ileri sürdüler.

Ormana kamp kurdular

Manisa’nın Soma İlçesine bağlı Yırca Köyünde 6 bin zeytin ağacının, Yalova da 150 çınar ağacının kesilmesine tepkiler sürerken, Uşak’ta da köylerde ağaç kesimleri devam ediyor. Banaz İlçesine bağlı Hallaclar Köyünde, köyün Kır Çayırı mevkiinde bulunan merasında kil almak için yüzlerce ardıç ağacının kesilmesi ve meranın dev bir çukura dönüşmesi, Sivaslı İlçesine bağlı Akarca Köyünde de Uşak Üniversitesi Ziraat Fakültesi uygulama alanı için yüzlerce ardıç ağacının kesilmesi köylülerin tepkisine neden olmuştu.

Şimdi de İlyaslı Köyünde köylülere herhangi bir bilgi verilmeden ormanlık alanlarda yapılan kesimler, İlyaslı sakinlerinin tepkisine neden oldu. İlyaslı Köyü Yeşilyurt Mahallesinde orman içerisine kamp kuruna ve çadırlarda kalan ve dışarıdan gelen kesim ekiplerinin son üç ay içerisinde binlerce çam ağacını kestiğini belirten İlyaslı Köylüleri, kesim işlemlerinin derhal durdurulmasını istediler.

‘Çocuğu öldürüp anası yeniden çocuk yapsın demek olmaz’

Uşak OSB’nin 3’üncü genişleme sahasındaki yapılaşma sürüyor Uşak OSB’nin 3’üncü genişleme sahasındaki yapılaşma sürüyor

İlyaslı Köyünün belediyenin kapanmasından sonra iyiden iyiye sahipsiz kaldığından yakınan Fevzi Ünlü (44), “Köyümüz, bu yörede en çok ormanlık alanı sahip köydü. Ancak son yıllarda yapılan ağaç kesimleri ormanlık alanların hızla yok olmasına doğru gidiyor. Köy bizim, orman bizim, ağaçlar bizim. Ama kimse bizi insan yerine koyup köyümüzün ağaçlarını niye kestiğini açıklamıyor.  Kendi çabamızla yaptığımız araştırmalara göre, Uşak Orman İşletme Müdürlüğü, ağaçların sık olduğu bölgelerde,  kurumuş ağaçları kesiyormuş. Yani kendilerine göre, ormanlık alanda “Seyreltme” çalışması yapıyor. Ancak kesilen ağaçlara baktığımızda, yapılan çalışmanın seyreltme değil, “Sıfırlama” olduğunu görüyoruz. Seyrek alanda bulunan birçok sağlam ağaçlarında kesildiğini üzülerek görüyoruz. Ben, yıllarca Avrupa da yaşadım. Seyreltme çalışması oralarda da yapılıyor. Ama İlyaslı da yapılan ağaç kesimi değil, ağaç katliamıdır. Bu hızla ağaç kesimine devam edilirse, köyümüz ve civar köylüler oksijensiz kalacak. Bir de köyümüzün çevresindeki ormanlık alanda, bin bir çeşit kuş türü, çakal, tilki, domuz kendi hallerinde kimseye zarar vermeden yaşayıp giderdi. Kesim çalışmalarından bu hayvanlarda başka yerler gitti. Kalanlar da ormandan köye inerek, çiftçiye zarar vermeye başladı” şeklinde yakındı.

Ünlü, “Bize en ufak bir bilgi vermeyen Orman İşletme Müdürlüğü, “Kestiğimizden fazla ağaç dikiyoruz” diyormuş. İyi dik de, sağlam, yetişmiş ağaçları niye kesiyorsun? Bunu bir anlat. Bu şuna benziyor: “Bir kadının evladını öldürüyorsun. Ondan sonra da, “Anası bir daha doğursun” diyorsun. Böyle bir mantık olmaz” dedi.

‘Yangın oldu mu İlyaslı Köylüsü koşturuyor’

Mustafa Ertuğrul (63)  : “Orman bizim nefes aldığımız bir yer. Ormanda ağaç kesmek köylümüzün nefesini, kesmek demektir. Bizim ormanımızda ağaçlar niçin kesiliyor? Ormanın ve ağacın gerçek sahibi olan bizlere niçin bilgi verilmiyor? Biz insan değil miyiz? Orman yangını oldu mu ilk önce bizi koşturuyorlar. Kesim için hiç bilgimiz olmadan ormanın içine birçok insan gelerek kesim yapıyor. Bize desinler ki; “Ormanın selameti için ağaç kesilecek, koşturun. Ormanlarımızın yaşaması için ağaç kesimine ilk biz gideriz. Ancak, sizlerin de gördüğü gibi burada seyreltme değil, bir katliam yaşanıyor. Sizin haber yapmak için gezdiğiniz bu alan yaklaşık 500 dekardır. BU 500 dekar alanda 100 ağaç kalmamış. Benim ormanımda, benim ağacımı keserek parayla satıyorlar. Benim köylüm, yakmak için bir dal alsa dünyanın cezasını öder. Bize, bizim odunumuzu parayla satıyorlar. Şimdi bu kesilen ağaçlar kimlere gidiyor? Bu sorulara cevap versinler” şeklinde tepkisini dile getirdi.

“Genç ve sağlam ağaçları kesiyorlar”

Bekir Ertürk (57): “Köyümüzün Almalıoğlu ve Uzunoluk mevkilerinde 10 yıl içerisinde milyonlarca ağaç kesilmiştir.  Bize, “Ormanı gençleştirmek için ağaç kesiyoruz” diyorlar. Ama kesim yapılan yerler kel ve çorak olarak kalıyor. Gençleştiği falan yok. Biz, orman köylüsüyüz. Köyümüzde ağaç kesimlerinin çoğalmasından sonra ormanlık alan azalmaya ve kuraklık artmaya başladı. “Ağaç dikiyoruz” diye bize hikâye anlatmasınlar. Ayrıca, ormanlarımızda sağlam ağaçlarımızı kesiyorlar. Kağıt sanayinde kullanmak için kerestelik ağaçlar hep genç ve sağlam ağaçlardan seçilmiş.

“Ağaç kesimlerinden sonra erozyon başladı’

Halil İbrahim Açıkgöz (28): “Ormanı gençleştirseler de, 20-30 yıldan önce orman yetişmez. 10 yıl öncesine kadar, bu civarda en çok orman arazisi olan köy bizim köyümüzdü. Artık ormanlarımız kalmadı. Ağaçlar kesilince engebeli olan arazilerimizde toprak kayıpları başladı. Har yağmur yağdığında tepelerden kayan topraklar yollara dökülüyor. Ağaçlarımızın kesilmesini ve ormanlarımızın yok olmasını istemiyoruz.”

                                                                                  SALİH KILINÇ (ÖZEL HABER)

 

Editör: TE Bilişim