Mahkeme SSK Evleri hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi

Uşak Belediyesi İmar Komisyonu ve Belediye Meclisi tarafından “Riskli Alan” ilan edilen 70 bin metrekarelik alanda 51 parselde bulunan yaklaşık 500 konut için alınan “Yapılaşmayı durdurma” uygulaması Manisa 1. İdare Mahkemesi’ne takıldı. Mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı verdi.  Uşak Belediye Başkanı Nurulah Cahan, Belediye Meclisinden yeni bir karar alınacağını ve uygulamanın devam edeceğini kaydetti.

                                                                SALİH KILINÇ (ÖZEL HABER)

SSK Evleri’nin riskli alan ilan edilerek Uşak Belediyesi tarafından  bölgede yapılaşma izninin durdurulması kararı, Emine Gül adlı hak sahibi vatandaşın açtığı davada görüşüldü. Manisa 1. İdare Mahkemesi Gül’ün itirazını, “Riskli alan tanımını Uşak Belediyesi’nin Bakanlıkça veya bakanlık istemiyle yapılabileceğini, SSK Evlerinde bu uygulamanın yapılmadığını, şekil ve yetki kurallarına uyarlılık bulunmadığı için; Hukuka aykırılığı açık olan dava konusu meclis kararının uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğacağından 2577 Sayılı Kanunun 27. Maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütmenin durdurulmasına, kararın tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde Manisa Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz yolu açık olmak üzere oy birliği ile karar verilmiştir” şeklinde değerlendirerek Uşak Belediyesi aleyhine kara bağladı.

“Uygulamalar kamu menfaatine olmalıdır”

Manisa 1. İdare Mahkemesine dava açan Emine Gül’ün avukatı Filiz Bilen ise, “Uşak Belediye Meclisi’nin SSK Evleri ile ilgili imarı durdurma kararına itiraz eden müvekkillimin açtığı davada, kendine ait mülkiyet hakkına müdahale niteliğinde olduğu alanın riskli alan özelliği göstermediği, alandaki riskli bazı yapıların alanın riskli alan olmayacağını ileri sürmüş ve yürütmenin durdurulmasını talep etmiştik. Manisa 1. İdare Mahkemesi 25 Şubat 2015 tarih ve 2014/1156 Esas Sayılı kararı ile talebimizi uygun gördü ve yürütmenin durdurması yönünde karar verdi. Uşak Belediye Meclisi’nin kararı da iptal edilmiş oldu” dedi.

Uşak'ta 3 uyuşturucu tacirinden 1'i tutuklandı Uşak'ta 3 uyuşturucu tacirinden 1'i tutuklandı

Değişen bir şey olmaz”

Uşak Belediye Başkanı Nurullah Manisa 1. İdare Mahkemesi’nin aldığı yürütmeyi durdurma kararı ise şöyle değerlendirdi:

“Karar bizim elimize ulaşmış değil. Ancak, anladığım kadarıyla, karar alınırken arkadaşlarımız, sehven “Riskli Bina” yerine “Riskli alan” yazmış. Mahkeme haklı olarak bunu değerlendirdi. Biz de Uşak Belediye Meclisi’nde riskli binalar” olarak yeni bir karar alır, SSK Evleri ile ilgili projelerimize devam ederiz. Şu anda aynı yerlere yapılaşma izni vermeyi düşünmüyoruz. Uşak’ın geleceğini düşünerek, burada yapacağımız kentsel dönüşüm sürecek.

. SSK Evleri’nin dönüşümü ile bölgede yaşayan hak sahiplerinin mülklerinin değerlerinin artacağını söyleyen Belediye Başkanı Nurullah Cahan, "Kentimiz günden güne büyümektedir. Biz büyüme ile birlikte sağlıklı ve modern bir kentleşmenin birbirine paralel olarak sürdürülmesi ve şehrimizin imajının daha güzel olması için çalışıyoruz. Dönüşüm projeler ile kentimize nefes aldırmak istiyoruz. Dönüşüm projelerinden birisi de SSK Evleri’nin olduğu bölgedir. Bilindiği üzere biz bölgede yeni yapılaşmanın önünü kesecek bir meclis kararı almıştık. Akabinde bölgede yaşayan vatandaşlarımıza projemizi müjdeledik. Fakat projemizin akabinde şahsi ve siyasi beklentileri olanların vatandaşlarımızı yanlış yönlendirdiğini gördük. Bazı vatandaşlarımıza evlerinden olacakları, bazı vatandaşlarımıza ise başka bölgelere taşınacakları yönünde yanlış yönlendirmeler bulunmuşlar. Biz projemizde kimsenin mağdur olmayacağını ve yaşadıkları yerde hanelerine karşı iki kat kazanım sağlayacaklarını toplantılarımız ile anlatmaya başladık. Sonuç olarak ilk ziyaretlerimizde hak sahipleri bizlere inandı ve mutabık oldu. Kimseyi mağdue etmeden dönüşüm sürecek” ifadesini kullandı.

Uşak’ta SSK evleri tartışması

Uşak Belediyesi İmar Komisyonu ve Belediye Meclisi tarafından “Riskli Alan” ilan edilen SSK evleri sakinleri karara tepki göstermesiyle başlayan süreçte şunlar yaşanmıştı:

Uşak Belediyesi İmar Komisyonu ve Belediye Meclisi tarafından “Riskli Alan” ilan edilen SSK evleri sakinleri karara tepki gösterdi. Riskli Alan ilan edilen 70 bin metrekarelik alanda 51 parselde 484 konutun yıkılması planlanmıştı.  Cumhuriyet Mahallesinde bulunan SSK Evlerinin, Uşak Belediyesi İmar Komisyonu ve Belediye Meclisi tarafından riskli bölge ilan edilmesi, mülk sahiplerinin protestosuna neden Olmuştu. . Yaklaşık 100 kadar SSK evi sakini, Uşak Belediyesi, AK parti ve CHP’ye giderek dertlerini anlatmışlar ve burada sert tartışmalar yaşanmıştı. Uşak Belediyesi İmar Komisyonu tarafından 14 Kasım 2014 tarihinde alınan, “SSK Evlerinin riskli alan olması nedeniyle yıkılması ve mülk sahiplerinin konutlaşma hakları saklı tutularak, bölgede imar durumu izni verilmemesi kararı almıştı. Uşak Belediyesi Meclisi de bu kararı, 12 Kasım 2014 tarih ve 2014/750 sayılı kararı ile onaylamış, mahalle sakinlerinin itirazı üzerine Uşak belediye Başkanı Nurullah Cahan, SSK Evlerini tek tek dolaşarak mülk sahiplerini ikna etmeye çalışmıştı.

Bu arada hak sahibi 39 kişi İmar Komisyonu ve Belediye Meclisi raporlarına itiraz etmiş, bazı hak sahipleri de dava açmıştı. 

Editör: TE Bilişim