Temelinde Yassıada’da idam edilen merhum Başbakan Adnan Menderes ve Uşak’ın efsane başkanı Hakkı Yağcı’nın imzasının olduğu eski belediye binasının bir kısmı yıkıldı ve bina önümüzdeki günlerde kapalı çarşıya dönüştürülecek…

Uşak Belediyesi’nin kent merkezindeki hizmet binasının yıkımı yapılıyor. Daha önce kasap hali olarak kullanılan ve 1953’te Hakkı Yağcı tarafından inşa ettirilen ve Kasap Hali olarak kullanılan alanın da yapıldığı binanın zamanla tamamı Uşak Belediyesi haline getirilmiş ve sadece sağ, sol ve arka cephede yola ve Ulu Camii avlusuna bakan kısımdaki dükkanlar esnaf tarafından kullanıldı. Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, daha önce yaptığı açıklamada, binanın yıkıldıktan sonra kapalı çarşı benzeri bir şekilde kullanılacağını ve binanın ikinci katındaki odaların da, kendi yeri olmayan esnaf odalarının kullanımına sunulacağını ifade etmişti. Binanın tamamen yıkılmayacağı ve daha önce kasap hali olarak kullanılan alanın kalacağını belirten Çakın, belediye binasının 3 katlı olan bölümünün yıkılacağını ve böylelikle tarihi Ulu Camii’nin ortaya çıkarak kentteki yerinin daha net anlaşılacağını dile getirdi. Gazetecilere daha önce yatırımları anlattığı sırada söz konusu açıklamaları yapan Başkan Çakın, Uşak’ın tarihine dair bir eserin yok olmadığını, aksine tarihi önem taşıyan ve esnafın ticaret yaptığı eski kasap halinin daha işler hale geleceğini de dile getirdi.  Çakın, binanın mülkiyetinin belediyeye ait olduğunu ve bu alanın kira gelirlerinin belediyenin kasasına gireceğini de belirtmişti.

UŞAK BELEDİYE BİNASININ TEMELİNİ ADNAN MENDERES ATTI

Öte yandan Uşak Belediye Binası, 1955-1960 ile 1963 ve 1973 dönemlerinde Uşak Belediye Başkanlığı yapan Adalet Partili Hakkı Yağcı tarafından yapıldı. 1957’de temeli atıldığı ifade edilen binanın temelinde Yassıada’da idam edilen dönemin Başbakanı merhum Adnan Menderes’in de olurunun alındığı ifade edildi. Merhum Hakkı Yağcı,  bir şişenin içine kendisinin ve Adnan Menderes’in imzasını yazarak temelin içine attıklarını dile getirdi. Konuyla ilgili, daha önce bir röportajda, merhum gazeteci Taşkın Özler ve halen Uşak Belediyesi’nde basın ve yayın biriminde görev yapan Mehmet Okan Uysal’a açıklama yapan Hakkı Yağcı, “Kasap dükkanlarını satmak suretiyle biraz bir şeyler yapmaya gayret ettik ve kaynak yaratma imkanı bulduk. Belediye binasını bugünkü yerine, yaptırdık. Şimdiki belediye binasını yapmaya başlamadan önce Adnan Menderes geldi. O gelmişken Uşak’a belediye binasının temelini attıralım dedik ve temelini attırdık. Bir şişenin içine onun imzası, onun benim de imzamı koyduk ve temelde betonun arasına koyduk. Temelde o şişe halen duruyor” demişti.

UŞAK BELEDİYE BİNASINDA MAKAM ODASININ YERİ YUKARIDAN AŞAĞIYA İNDİ

Sivaslı Tatar'da kayıp olan Hüseyin Bulkaz cinayete mi kurban gitti? Sivaslı Tatar'da kayıp olan Hüseyin Bulkaz cinayete mi kurban gitti?

Öte yandan Uşak Belediye Binası’nda 2009’dan bu yana, makam odası zemin kata taşınmıştı. Uşak Belediye Başkanlığını bir dönem aradan sonra ikinci kez kazanan dönemin Uşak Belediye Başkanı Ali Erdoğan, seçim döneminde söz verdiği üzere, makam odasını zemin kata taşıdı. Makam odasının alt kata taşınması o dönemde polemik konusu olmuştu. Ali Erdoğan, göreve ikinci kez geldiğinde makam odasını zemin kata taşımış ve özel kalem müdürlüğünü de buraya yerleştirmişti. Daha sonra göreve gelen Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan da bu geleneği bozmadı. 2019’da da göreve gelen Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın da, yeni hizmet binasına geçene kadar bu odayı kullandı ve önümüzdeki günlerde yeni hizmet binalarının zeminine yapılacak olan yeni makam kısmıyla birlikte, başkanlık makamı yine alt katta olacak.


604 YILLIK ULU CAMİİ ORTAYA ÇIKACAK

Binanın yıkımının kent adına görsellik açısından en büyük faydasının tarihi Ulu Camii’nin ortaya çıkması olarak gösteriliyor. Ulu Camii, 1419’da yapıldı. Uşak Ulu Camii’nin Germiyanoğulları döneminde yapıldığı kapısı üzerinde bulunan kitabeden anlaşılıyor. Kitabede Germiyanoğulları Beyliği hükümdarı Süleyman Şah oğlu Yakup Bey zamanında 1419'da Mehmet bin Hasan bin Kavşit tarafından yapıldığı ve suyunun getirildiği yazıyor. Bu kitabe aslında camiye ait değildir. Caminin kuzey avlusundaki bir çeşmeye ait olan bu kitabe daha sonra camiye konmuştur. Evliya Çelebi cami için “Cümle çarşu içinde cemaatı firavanlı (cemaatı çok) Ulu Cami, kâgir kubbe ve kâgir minarelidir. Amma kubbesi tahtalar ile mesturdur (örtülüdür)” demektedir.   Uşak Belediye binasının yıkımıyla silüeti ortaya çıkacak olan Ulu Camii için Kültür Portalında, “19. yüzyılda iki kez, 1955’ten önce ve 1970 yılında ise Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından birer kez tamir edilmiştir. Ahşap minber yenidir. Ulu Camii, kuzey tarafındaki beş kubbeli son cemaat yeri ile, bunun kıble yanındaki harimden meydana gelmektedir. Üç girişli olarak yapılan son cemaat yerindeki kapıların üzerinde birer basık kemerli dikdörtgen pencere bulunmaktadır. Dışa kapalı beş gözlü olarak dizayn edilen son cemaat yerinde her göz kenarlarında açıklık olmayan sekizgen kasnaklı, dıştan kurşunla kaplanmış küçük kubbelerle örtülmüştür. Binada kapı ve pencere kenarlarında düzgün kesme taş malzeme kullanılmış, ana yapı ise molozla inşa edilmiştir. İbadet alanı, mihrap önünde büyük bir kubbe, bunun kuzeyinde sivri beşik tonozlu kubbe ve bunların doğu ile batısındaki üçer daha küçük kurşun kaplı kubbelerle, sekizgen kasnak üzerine oturtulmuştur. Üst ve alt kısımlarında birer taş bilezik olan minarenin girişi ise caminin güneybatı köşesine yakın bir konumda bulunan bir pencere yerinden verilmiştir. Kubbelerin hepsinin içi sıvanmış ve yer yer içlerine kalem işlemeleri yapılmıştır. Büyük kubbenin alt kısmında kalem işi bir kuşak, kubbe göbeğinde de kalem işi bitkisel süslemenin dışında perde motifi bulunmaktadır. Ayaklarda, kemerlerde ve pandantiflerde görülen iri yapraklı bitkisel süslemeler barok ve ampir üslubundadır” ifadesini kullanılmaktadır.

Editör: TE Bilişim