Miras Paylaşım İşlemlerinde Süreç Başladı

Babadan miras tarlalar, miras olarak kaldığı tarihten bir yıl içerisinde intikal ettirilmezse mahkeme yolu gözükecek. Mahkeme araziyi 'ehil mirasçı' olarak seçeceği kardeşlerden birine veya 3'üncü bir şahsa satacak.

Uşak Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Kahraman, müdürlüğünün sitesinden yaptığı açıklamada, “Bir yıllık sürenin ardından, paylaşılamayan miras için yasal mirasçılara kanunun 8/C maddesine göre Bakanlığımızca mirasın paylaşımı için 3 ay ek süre verilmektedir. Bu süre zarfında da paylaşım olmaması durumunda Bakanlığımızca Sulh Hukuk Mahkemesine dava açılarak mirasın 8/C maddesine göre paylaşımı sağlanacaktır” hatırlatması yaptı.

BİR YIL SÜRE TANINDI

Anne veya babasından miras kalan tarım arazisi olan milyonlarca vatandaş için en kritik yıl başladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tarım arazilerinin miras yoluyla parçalanmasını engellemek için Mayıs 2014'te çıkarılan kanun çerçevesinde son bir yılda anne veya babasından miras kalan tarım arazilerinin intikal işlemlerini yapmayan vatandaşlara bir yıl süre tanıdı.  

3 SEÇENEK VAR

Konu ile ilgili bilgi veren Uşak tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Kahraman, "Eskiden anne ya da baba vefat ettiğinde arazi çocuklara paylaştırılıyordu. Herkes hisseli olarak tapuya yazılıyordu. Bu da tarım arazilerini parçalıyordu. Parçalanan arazilerde yapılan üretim kimseye yetmiyordu" tespitinde bulunan Kahraman, şöyle devam etti: Kanundan sonra kimse kafasına göre arazi satamaz. Bu konuda üç usul belirledik. İlki, mirasçılar araziyi bedeli karşılığı tek bir kardeşin üzerine devredebilir, ikincisi tarlayı kurulacak 'aile malları ortaklığı' ile bütün mirasçılar birlikte işletebilir, üçüncüsü, arazi üçüncü şahsa satılabilir"  dedi.

HARÇ VE MASRAFLARDA MUAFİYET TANINDI

Miras kalan arazilerin intikal işlemlerinde damga vergisi, harç gibi masraflar için muafiyet sağlanacak. Yeterli ödeme gücü olmayan mirasçılar için düşük faizli kredi kolaylığı tanınacak.

SON SÖZ MAHKEMENİN

Ağustos sonuna kadar arazi konusunda anlaşma sağlanamaması halinde mahkeme sürecinin başlayacağının altını çizen Kahraman, "Mahkeme, kardeşlerden birini 'ehil mirasçı' seçerek bedeli karşılığı araziyi verecek ya da 3'üncü bir şahsa satacak" dedi.

Uşak Tarım Hayvancılık ve Gıda İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi:

​ “ 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu, 6537 sayılı kanunla değiştirilmiştir. Değişiklik işlemi 15 Mayıs 2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Kanunda yapılan en önemli değişiklik; tarımsal işletmelerin miras paylaşımı yoluyla bölünmesinin önüne geçilmesi ve miras paylaşımının yasal bir sürece bağlanmasıdır. Kanun yayımlandığı tarihte yürürlüğe girmiştir. Kanun kapsamında vefat eden murisin mirasçılarına, kalan tarımsal mirasın paylaşımı için kanunun 8/B maddesine göre bir yıllık süre verilmiştir. Bir yıllık süre zarfında mirasçılar kalan mirası Kanunun 8/C maddesine göre;

Bir mirasçıya veya yeter gelirli arazi mevcutsa birden fazla mirasçıya,

4721 sayılı kanunun 373. Maddesine göre kurulacak olan aile malları ortaklığına veya kazanç paylı aile malları ortaklığına

Mirasçıların tamamının, 6102 sayılı kanuna göre kuracakları limitet şirkete

Mirasın üçüncü kişilere devri şeklinde paylaşabilmektedir.

KREDİ VE FAİZ DESTEĞİ SAĞLANACAK

İşte Muhammet Gür'ün tüm mal varlığı İşte Muhammet Gür'ün tüm mal varlığı

Mirasçıların bu süre içerisinde anlaşamamaları durumunda; mirasçılardan her biri, yetkili Sulh Hukuk Mahkemesi nezdinde mirasın paylaşımı için dava açabilmektedir. Bu durumda sulh hukuk hâkimi tarımsal arazi ve yeter gelirli arazi mülkiyetini; Bakanlık tarafından çıkarılan yönetmeliğe göre belirlenen ehil mirasçıya, arazilere en yüksek teklifi veren mirasçıya veya mirasçılardan talep olmaması durumunda mirasa konu tarım arazilerinin satışına karar vermek sureti ile paylaşımı gerçekleştirecektir.

Bir yıllık sürenin ardından, paylaşılamayan miras için yasal mirasçılara kanunun 8/C maddesine göre Bakanlığımızca mirasın paylaşımı için 3 ay ek süre verilmektedir. Bu süre zarfında da paylaşım olmaması durumunda Bakanlığımızca Sulh Hukuk Mahkemesine dava açılarak mirasın 8/C maddesine göre paylaşımı sağlanacaktır.

Mirası alan mirasçının diğer mirasçılarının paylarını ödeyemeyecek durumda olması halinde ödenecek paylar toplamını geçmemek üzere kredi verilebilecek ve bu kredi için kredi faiz desteği sağlanabilecektir.

MİRAS TARLALAR YASAL SÜREDE MUTLAKA PAYLAŞILMALI

Yeterli gelirli tarımsal arazi mülkiyetinin mirasçılardan birine devredilmesinden itibaren 20 yıl içinde bu arazilerden tamamının veya bir kısmının tarım dışı kullanım nedeniyle değerinde meydana gelen artış diğer mirasçılara payları oranında arazinin mülkiyetini devralan mirasçı tarafından ödenecektir.

Kanunun yayım tarihinden bu yana İlimizde vefat eden ve 1 yıllık bekleme süresini dolduran 1333 kişinin tarımsal arazi durumları ve mirasçıları tek tek incelenerek;

1-Mirasçılar tarafından kanuna uygun paylaşımı yapılan veya tarımsal arazisi bulunmayan 315 murisin sistem üzerinden kapanma onayı verilmiştir.

2-Tarımsal arazisi bulunup ta paylaşımı yapılmayan 878 murisin, 4174 yasal mirasçısına tebligat hazırlanarak 3 aylık ek süre verilmiştir. 3 aylık ek sürenin başlangıç tarihi en son mirasçıya yapılan tebligat tarihi olarak alınmaktadır.

3-Yasal mirasçısı tespit edilmeyen 8 murisin mirasçılarının tespiti için İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğüne yazı yazılmıştır.

4-İkametgahı İlimiz dışında olan 132 murisin mirasçılarına tebligat yapılabilmesi için dosyaları Bakanlığa iade edilmiştir.

Çiftçilerimizin mağdur duruma düşmemeleri için miraslarını kanuni süre zarfında paylaşmaları kendi yararlarına olacaktır. Çiftçilerimiz konu hakkında detaylı bilgiyi İl ve İlçe Müdürlüklerimizden alabilirler. “

 

Editör: TE Bilişim