MUHARREM AYI’NIN FAZİLETİ

 Uşak Alevi Kültür Derneği Başkanı Fikret Sağdemir, İslam aleminin “Muharrem Ayı’na girmesi nedeniyle yaptığı açıklamada, Muharrem Ayı’nda oruç tutmanın, insanın kendi iç benliğine yönelmesi, yanlışlarını-doğrularını, eksilerini-artılarını hesaplaması ve bütün bunların sonucunda daha iyiye, doğruya, güzele yönelmesine davet olduğunu belirtti.

İçinde bulunduğumuz Muharrem Ayı nedeniyle yazılı bir basın açıklaması yapan Uşak Alevi Kültür Derneği Başkanı Fikret Sağdemir, Muharrem Ayı’nın önemi ve Muharrem orucu hakkında bilgiler verdi. Sağdemir, 8 kasım Cumartesi günü saat: 11.00 de, dernek olarak, Uşak Işık Çakır Sultan Cem Evi’nde “Aşure Günün düzenleyeceklerini de belirterek, tüm Uşak halkını davet etti.

Sağdemir’in Muharrem Ayı ile ilgili açıklaması şöyle:

 

MUHARREM ORUCU NEDİR, NEDEN ve NASIL TUTULUR

“Muharrem ayı Hicri takvime göre (bu takvimin bir diğer adı da Kameri/Ay takvimidir) birinci aydır ve Muharrem Orucu da bu ayın ilk gününden başlar.
Muharrem Orucu’nun tarihi Âdem peygambere kadar gider. Hz. Muhammed de Muharrem Orucunu tutmuştur.
Muharrem Orucu, insanın kendi iç benliğine yönelmesi, yanlışlarını-doğrularını, eksilerini-artılarını hesaplaması ve bütün bunların sonucunda daha iyiye, doğruya, güzele yönelmesine davettir. Nefsini terbiyeye, nefsini bilmeye vesiledir oruç.
Muharrem Orucu biz Aleviler için Âdem peygamberden başlayarak bütün peygamberlerin yerine getirdikleri bir ibadettir ve Hakka Ulaşmaktır. Bunun yanı sıra başta Hz. Hüseyin ve 72 Aile Efradının Katledilmesi ile aynı zamanda bir Yas’tır.

Bundan dolayıdır ki Muharrem Orucu'nun diğer bir adı da Yass-ı Muharrem ya da Muharrem Matemi'dir. Hatta Mah-i Muharrem de denir.
Aleviler olarak Muharrem Orucu ile Hz. Âdem’den günümüze gelen bir ibadeti yerine getirirken aynı zamanda Hz. Hüseyin`in şahsında Ehlibeyte, Ehlibeytte temsilini bulan insanlık değerlerine bağlılığımızı yineliyoruz. Yezid'e ve Yezid'te sembolleşen bütün kötülüklere lanet ediyoruz.
Muharrem Orucu, bütün bu özellikleriyle biz Aleviler için özel ve önemli bir ibadettir.


MUHARREM AYININ ÖNEMİ

Bütün tarihler, Kerbela olayına kadar olan zaman dilimi içerisinde Muharrem’in kutsallığını bu şekilde ifade ederler. Bütün Peygamber de, kurtuluş ve selamete ulaştıkları için bu ayda oruç tutmuşlardır.

>Adem Peygamber, tövbesinin kabul edildiği gün için
>İbrahim Peygamber, oğlu İsmail’i kurban edilmekten kurtulduğu gün için.
>Nuh Peygamber, gemisinin karayı bulduğu gün için.
>Musa Peygamber, kavmini Firavunun şerrinden kurtardığı gün için
>Yunus Peygamber, balığın karnından kurtulduğu gün için.
>Eyüp Peygamber, dertlerine şifa bulduğu gün için.
>Yakup Peygamber, oğlu Yusuf’a kavuştuğu gün için, Muharrem orucu tutmuşlardır. Bu sebepten Muharrem’in kutsallığını, Alevilerin gönlünde kelimeler ile ifade edemeyeceğimiz bir değeri vardır.

 

12 GÜN ORUÇ SÜRESİNCE NELER YAPILMAZ

-Saf Su içilmez ( Ancak Hoşaf, Ayran vb. Sulu Gıdalar Alınabilir ) 
-İçki Kesinlikle İçilmez.  (12 Gün Boyunca )
-Hayvan Kesilmez, Et Yenilmez.
-Süt, Tereyağ, Peynir, Yoğurt ve Yumurta yenilmez.
-Ağaç ve Yeşillik Kesilmez.
-Hiçbir Canlı Öldürülmez.
-Cinsel İlişki Yapılmaz. (12 Gün Boyunca, Oruç Açıldıktan Sonra da Dahil )
-Eğlenceli Geceler-Toplantılar Düzenlenmez.
-Düğün, Nişan, Sünnet ve Mevlüd Yapılmaz. (12 Gün Boyunca )
-Cemevinde Cem Yapılmaz. (12 Gün Boyunca )

MUHARREM ORUCU NASIL TUTULUR?

Kurban Bayramının 1. gününden başlayarak 20 gün sayılır. 20. günün akşamı Muharrem Orucu için niyet edilir ve oruç başlar. Niyet edildikten sonra gün doğumu ile gün batımı arasındaki sürede hiç bir şey yenilmez ve içilmez. Gün batımı ile iftar açılır. Oruç süresince (12 gün boyunca) düğün, nişan, sünnet ve benzer törenler/etkinlikler yapılmaz, kurban kesilmez, et yenilmez, Kerbela Şehitleri'nin çektikleri susuzluğu bir nebze de olsa hissetmek için su içilmez ( Su saf olarak içilmemektedir. Vücudun su ihtiyacı yenilen yemeklerden, çay, kahve, meşrubat, meyve suyu, ayran gibi sıvı içeceklerle karşılanır )
Muharrem orucunun on ikinci gününden sonra ise On iki İmamlar'ın ve bu yolda şehit olan bütün canların anısına on iki çeşit/veya daha fazla gıdadan oluşan Aşure Aşı pişirilerek o yıl ki Muharrem Orucu noktalanır.

Her şeyden önce bizlerin inancı olan Alevilikte samimiyet esastır. Muharrem Orucu’na da samimiyet ilkesi çerçevesinde yaklaşmalıyız.
Orucumuzu bazı çıkar hesapları ile tutmamalıyız. Yine biçimsel bir kuralı yerine getiriyor olmak için tutmamalıyız. Bütün bunlardan öte, ne yaptığının bilincinde ve neden oruç tuttuğunun farkında olarak tutmalıyız. Eğer ortada belli bir inanç, itikat, bilinç, hissediş, bağlılık yoksa tuttuğumuz oruç tam olarak amacına hizmet etmiyor demektir. Muharrem Orucu’nda gönüllülük esastır. Kişi kendi özgür iradesi ve bilinciyle oruç tutmalıdır. Başka inanç mensuplarının yaptıkları dayatma, baskı, zorlama biz Alevilerin inancına aykırıdır.
Yukarıda da işaret edildiği üzere Muharrem Orucu Âdem peygamberden başlayarak cümle peygamberlerin ve onları takip edenlerin tuttukları bir oruçtur. Bu orucun özü bu başlangıç ilkesine dayanıyor. Ancak biz Aleviler için anlam ve önemi Kerbela çölünde susuz bir şekilde, insanlığın tanık olduğu ender vahşetlerden birisine maruz kalarak şahadet şerbetini içen İmam Hüseyin'in şahadetiyle başka bir boyut alıyor ve daha da yaşamsal hale geliyor. Orucumuzu bu öz ve bu özün etrafında gelişen yol önderlerimizin (başta Oniki İmamlar olmak üzere) yoluna ve ilkelerine bağlılığın gereği olarak, onların şahsında temsilini bulan ve insanlığı gerçeğe davet eden değerlerine, doğrularına bağlılığın gereği olarak tutmalıyız.
Orucumuzda samimiyet ve bu temsil olunan değerlere bağlılık esastır.
Yaşamımızın bütününde küfür, şiddet, nefret, öfke, kıskançlık, kin ve daha benzer olumsuz duyguların ve bu duyguların davranış halini almasına izin vermemeliyiz. Muharrem Orucu bu kurallara daha bir dikkat etmemiz gereken özel ve anlamlı günlerdir. Bu günlerde daha dikkatli olarak bu tür olumsuzluklar varsa yaşamımızdan, kişiliğimizden çıkarıp atmalıyız.

Degerli canlar bizi biz yapan en önemli unsurlardan biri de Muharrem ayında Allah rızası için oruç tutmaktır Muharrem ayı Aleviler için ibadetlerdeki içtenliklerin doruğa çıktıği bir aydır kuşkusuz bu ayın ayır edici niteliğinden geldiği de bilinmektir 
Oruç ibadeti yeryüzündeki bütün dinlerde değişik şekillerde de olsa mevcuttur ,Yüce Tanrının İslam'dan önce gönderdiği dinlerde de oruç ibadetinin bulunduğu Kuran bize haber veriyor Kuran da oruç sözcüğü yerine savm" kelimesi kullanılmaktadır bu sözcük Arapça da susmak ve hareketsiz kalmak anlamına gelmektedir aynı sözcük yemeden içmeden ve cinsel ilişkiden uzak durmak anlamına gelen oruç ibadeti içinde kullanılmaktadır Kuranda bu sözcüğü her iki anlamda da görmekteyiz

Hurdalar hakkında konuşan Uşak Belediye Başkanı Çakın: Varsa somut delil gereğini yaparım Hurdalar hakkında konuşan Uşak Belediye Başkanı Çakın: Varsa somut delil gereğini yaparım

Muharrem ayı, Tövbe Suresinin 5. ayetinde kötülüklerin yasaklandığı, razılıksız elde edilen kazançlarla yenen lokmaların haram edildiği Kutsal bir aydır.

Nitekim Meryem suresi'nin 26 ayetinde şöyle denilmektedir.
( Ben Tanrı için savm adadım onun için bugün hiç konuşmayacağım ( Yine Bakara suresi'nin 183 ayetinde yüce tanrı şöyle buyurmaktadır ( Ey İman edenler oruç sizden öncekilerin üzerine yazıldığı gibi sizinde üzerinize yazılmıştır bu yolla korunmanız umulmaktadır ) Bu ayetlerden anlaşıldığı gibi İslam'dan öncede insanlar oruç tutmakla yükümlü idiler ,Ne mutlu Allah rızası için oruç tutanlara Ne mutlu oruçtaki batini yönü keşfedebilen canlara aşk ile.”

Editör: TE Bilişim