Uşak'ta 3 uyuşturucu tacirinden 1'i tutuklandı Uşak'ta 3 uyuşturucu tacirinden 1'i tutuklandı
Dünya Kaynaklar Enstitüsü’nün (WRI) Aqueduct Su Riski Bölümü, ülkeleri kuraklık ve nehir taşkını gibi konularda su riski haritasını çıkardı ve buna göre Türkiye yüksek bazda su stresi yaşayan ülkeler arasında, 32’inci sırada yer aldı. 
    WRI’nin yaptığı değerlendirmeye göre su stresinin dünyanın şu anda en önemli sorunu olduğu ve bunun gıda üretimini de zamanla bitirme noktasına geleceğini bildirdi. 
    Son dönemlerde Kaz Dağları’ndaki altın madeninin ekolojik dengeyi bozması ve bölgedeki su kaynaklarını yok etmesine dair tartışmaların çıktığı bir dönemde yayınlanan rapor, suyun her dönemde altından daha değerli olduğunu bir kez daha ortaya koydu. 
    Rapora göre su stresinde bütün Ortadoğu ülkeleri var ve bu konuda en kötü durumda olan 12 ülke bu coğrafyada. Su kaynaklarının çok stres altında olduğu ve Amerika Birleşik Devletleri’nin de durumu hiç iç açıcı değil.  Dünyada en fazla su stresi yaşayan ülkeler arasında; Katar, İsrail, Lübnan, İran, Libya, Kuveyt, S. Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, San Marino, Bahreyn, Hindistan Pakistan, Türkmenistan ve Umman bulunuyor. Bu ülkeler aşırı yüksek streste olanlar kategorisinde yer alıyor. 
    Türkiye ise yüksek su stresi olan ülkeler içinde 32’inci sırada. Türkiye’yle birlikte aynı listede; Kıbrıs, Yemen, Belçika, Fas, Meksika, Özbekistan, Yunanistan, Cezair, Tunus ve Suriye de bulunuyor. 



    DÜNYA, SUYUN ÖNEMİNİ KONUŞUYOR, BİZDE İSE EKOLOJİK DENGEYİ BOZACAK PROJELER ORTAYA KONUYOR
    Şu aralar, Türkiye’de en çok tartışılan konunun altın madenleri olması, WRI’nın raporunun daha fazla dikkat çekmesini sağladı. Çünkü, Kaz Dağları’ndaki altın madeni ile Uşak ve Kütahya sınırlarındaki Murat Dağı’na yapılması için ÇED olumlu raporu verilen maden projesi, en büyük zararı su kaynaklarına verecek. 
    Altın madenleri, üretim şekli nedeniyle kurulduğu bölgelerdeki ekolojik dengeleri ciddi anlamda tahribata uğratıyor ve bunun sonunda bölgeyi besleyen unsurlar zamanla eriyor ve su kaynaklarını tüketiyor. 
    Bu durumda, yüksek su stresi altındaki Türkiye’nin ilerleyen yıllarda, aşırı yüksek su stresi yaşayan ülkeler arasına girmesine neden olacak gibi görünüyor. 
    Unutmamak gerekiyor ki, insanoğlu paranın olmadığı dönemlerde de tarım ve ticaretle uğraştı ve yaşamını bir şekilde idame ettirdi. 
    Buna karşın insanlık tarihi, bugüne kadar en zorlu ve çetin sınavlarını, su ve gıda kıtlıklarıyla verdi. 
SEVGİYLE KALIN...

ALİ ARASLI/// 

    EDİTÖRÜN NOTU:
    Murat Dağı’na kurulması planlanan altın madeni ile ilgili gerçek çevre severlerin rahatsızlık duydukları bir konu var. Murat Dağı, ne bir şahsın, ne de bir siyasetçinin davasıdır. Bazı siyasetçilerin bu işi şahsileştirmesi ve ticari faaliyetleri nedeniyle, eylem ve söylem çatışması yaşaması da ayrıca tepki konusudur.
Editör: TE Bilişim