Uşak'ta memurlara sendika değiştirten para için imzalar atıldı Uşak'ta memurlara sendika değiştirten para için imzalar atıldı
Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği, Murat Dağı’nın yok olmaması için elini taşın altına koydu ve bir açıklama yaparak tepkisini ifade etti. “Elinizi , yüzünü asitli su ile yıkamak ister misiniz? 5-10 yıl sonra bu mümkün !!!!” başlıklı bildiriyi yayınlayan Dernek Başkanı Makine Mühendisi  M. Sadık Yurtman, burada kurulacak olan altın madeninin yok edeceği coğrafyayı harita üzerinde paylaştı. Yurtman, “Kütahya İli Gediz İlçe sınırları içinde bulunan Murat Dağı, Karaağaç mahallesinde  bir firma tarafından yapılması planlanan Altın- Gümüş Madeni Kapasite Artırımı, Cevher Zenginleştirme   ve Kırma Eleme Tesisi projesi yani siyanür ile ALTIN-GÜMÜŞ  zenginleştirme  ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 08 Mayıs 2019 tarihinde             ÇED olumlu raporu verilmiştir ve bu ÇED raporunun iptali için  yaklaşık  60 dava açılmıştır. Eskişehir Çevre Derneği olarak  bu davaların öncelikle takipçisiyiz.   Murat Dağı eski bir milli park, sayısız hayvan ve 114 tane endemik bitkiye ev sahipliği yapan eşsiz bir ekosistemdir. Bunlardan   3 tanesi sadece  Murat dağında yetişmektedir. Altın- gümüş  madeninin çıkartılması için  açığa çıkan ağır metaller buradaki ekosisteme onarımı mümkün olmayan hasar verecektir” dedi. 
Yurtman, “Murat dağında yapılacak siyanür  ile altın-gümüş  zenginleştirme  işi yer altı sularının ve nehirlerle sulanan ovalardaki  toprakların zehirlenmesine neden olacaktır. Bu zarar ekosisteme olan zarar ile kalmayıp   sadece Kütahya ve Eskişehir İli değil aşağıda belirtildiği üzere Ankara , Adapazarı , Bilecik , Uşak, Denizli , Aydın , Manisa , İzmir İllerinin de içme – kullanım ve tarımsal sularını da zehirleyecektir.  Murat Dağından çıkan su kaynakları Porsuk , Gediz , Banaz Çayları  Şehirlerin İçme suyu , kullanma ve tarımsal sulama ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Porsuk Çayı Sakarya nehri ile birleşerek Ankara – Bilecik – Adapazarı üzerinden Karadeniz e, Banaz çayı ise Büyükmenderes Nehri ile Uşak-Denizli ve Aydın illerinden geçerek Ege denizine , Gediz çayı Gediz Nehrinle birleşerek Manisa- İzmir Üzerinden Ege Denizine dökülmektedir.    Asitli ve zehirli sular  bu yolla denizlerimize de karışacaktır. Burada yapılacak çalışmalarda atık toplama havuzlarında biriktirilen siyanürlü suyun gerek buharlaşma veya gerekse yer altı sularına sızma yoluyla tüm temiz su kaynaklarını ve doğayı zehirleyecektir. 
Murat dağında yapılacak siyanürle Altın-Gümüş  zenginleştirme  işlemi başta Porsuk  Çayının  beslediği Sakarya Nehri ile geçtiği yerlerdeki su kaynaklarını zehir kaynakları haline dönüştürecektir. Bir takım işletmeler kar etsinler  diye para hırsı ile yaşam kaynağımızı zehirleyecek her türlü girişimin Eskişehir Çevre Derneği olarak şiddetle karşısındayız.
Murat dağı hepimiz için yaşam kaynağıdır ve çok değerlidir. Eskişehir ve Kütahya ile zehirli suların geçeceği   Ankara , Adapazarı , Bilecik , Uşak, Denizli , Aydın , Manisa ve İzmir halkını duyarlı davranmaya ve yaşam kaynaklarına sahip çıkmaya Eskişehir Çevre Derneği olarak davet ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

 
Editör: TE Bilişim