Uşak'ta Ramazan ayı içinde litrelerce kaçak alkol yakalandı Uşak'ta Ramazan ayı içinde litrelerce kaçak alkol yakalandı
CHP Kütahya İl Başkanı Dr Zeliha Aksaz Şahbaz, Uşak ve Kütahya’nın ortak değeri Murat Dağı’na kurulması planlanan altın madeninin doğal yaşamı yok edeceğini ve bu nedenle söz konusu projenin durulması gerektiğini söyledi.  Tesisin kurulumu için verilen ÇED raporunun iptali için çalışma başlattıklarını dile getiren Şahbaz, “Verilen ÇED kararının iptali için kamuoyunu, STK’larımızı duyarlı davranmaya, yaşam kaynağına sahip çıkmaya çağırıyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi olarak halkımız ve STK’larımızla birlikte yasal sürecin sonuna dek takipçisi olacağız” dedi. 

SİYANÜR, SULARI VE OVALARI ZEHİRLEYECEK
 Uzun zamandan beri devam eden Murat Dağı’nda altın arama ve çıkarma faaliyetleriyle ilgili yeni bir karar verildi. Uşak’taki sivil toplum örgütlerinin tepkisini çeken altın arama faaliyetlerine, Kütahya Valiliği’ne bağlı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından olumlu ÇED raporu verdi.  Karara CHP Kütahya İl Başkanı Şahbaz karşı çıktı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Şahbaz, “Kütahya İli Gediz İlçe sınırlarımız içinde bulunan Murat Dağı, Karaağaç köyünde Anadolu Export Maden Sanayi A.Ş. tarafından yapılması planlanan Yıldız Altın- Gümüş Madeni Kapasite Artırımı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Kırma Eleme Tesisi projesi ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 8 Mayıs 2019 tarihinde ÇED raporu verilmiştir. Murat Dağı bir milli park, sayısız hayvan ve endemik bitkiye ev sahipliği yapan eşsiz bir ekosistemdir. Altın madeninin açılması ile açığa çıkan ağır metaller buradaki ekosisteme onarımı mümkün olmayan hasar verecektir. İlimizin içme suyunu ve tarımsal sulama ihtiyacını karşılayan Murat Çayı, Porsuk Nehri Murat Dağından çıkmakta ve beslenmektedir. Murat Dağı ilimizin yaşam kaynağıdır. Porsuk Nehri ayrıca Eskişehir İlinin de şehir şebeke suyu kaynağıdır. Porsuk nehrinin beslediği Sakarya Nehri ile birlikte Ankara’ya dek uzanan Batı Anadolu’nun büyük bir bölümünü, Manisa Ovasını sulayan Gediz Nehri ve Aydın Söke ovasını besleyen Büyük Menderes Nehrinin su havzası Murat Dağıdır. Murat Dağında yapılacak bir Siyanür’lü Altın Madeni yer altı sularının ve bu nehirlerin ağır metallerle zehirlenmesine, bu nehirlerle sulanan ovaların, toprakların zehirlenmesine neden olacaktır” dedi. 

TESİSİN YAPIMININ ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN NE GEREKİYORSA YAPACAĞIZ
Şahbaz, şöyle devam etti; “Emet ve Hisarcık ilçelerimizde bulunan Eti Bor Maden işletmesi ile bölgede üzüm bağlarının kuruduğunu, büyük ölçüde tarım yapılamaz hale geldiğini, Emet Çayı’nın ve içme sularının Arsenik aktığını ve bölge halkında ağır Arsenik zehirlenmesi nedeniyle ciddi sağlık sorunlarının yaşandığını biliyoruz. Biz Eti-Gümüş madeninde ki Siyanür tesislerinde yaşanan çevre felaketlerini, madenin bulunduğu Dulkadir köyü’nde ve çevre köylerde insanların genç yaşta kanserden ölmeleri, Ağır metal zehirlenmeleri ile sağlıklarını kaybetmeleri, Kütahya’da her çeşit kanserin çok yaygın olarak erken ölüme neden olduğunu biliyoruz ve yaşıyoruz. Tüm bu sorunlar ülkemizin en çok nüfus barındıran ve en verimli ovalarında şehirlerinde nesiller boyu, yüzyıllarca yaşanacaktır. Bir takım işletmeler kar etsinler diye para hırsı ile yaşam kaynağımızı zehirleyerek vatanımızın, topraklarımızın ve sularımızın zehirlenmesine, tüm canlıların, ekosistemin, nesiller boyu halkımızın zehirlenmesine, acılar içinde kalmasına, hastalanmasına asla izin vermeyeceğiz. Murat dağı hepimiz için yaşamdır, çok değerlidir. Verilen ÇED kararının iptali için kamuoyunu, STK’larımızı duyarlı davranmaya, yaşam kaynağına sahip çıkmaya çağırıyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi olarak halkımız ve STK’larımızla birlikte yasal sürecin sonuna dek takipçisi olacağız.”
Editör: TE Bilişim