Uşak Dikendere’deki minik şelale ortadan kalktı Uşak Dikendere’deki minik şelale ortadan kalktı
USAKPORT.COM// ÖZEL//            Uzun ve yorucu bir kışı daha geride bırakıyoruz. Uzun ve yorucu çünkü, geçtiğimiz kış mevsimi, halk arasında "5 yılda bir olur ama pir olur" sözünü sık sık duyduğumuz bir zaman dilimi oldu.

            Yarın (21 Mart 2017), bahar mevsiminin ilk gününü yaşayacağız ve gün tam ortadan gece ve gündüz olarak ikiye bölünecek. Ne bir fazla, ne de bir az olacak, 12 saatin gece olduğu 21 Mart'ta 12 saat de gündüzü yaşayacağız.

            Peki Nevruz nereden geliyor? Nevruz'un Türkler için önemi nedir? Her ne kadar Nevruz bir mevsimden bir başkasına geçiş gibi görünse de, Türkler için çok önemli bir yer tutuyor ve yurt edinmede belli bir miladın başlangıcı olarak karşımıza çıkıyor.

            Orta Asya'da uzun yıllar hüküm süren Türk milleti, Hunlar, Göktürler, Uygurlar, Selçuklular, Osmanlılar ve Türkiye Cumhuriyeti dönemine kadar, bu kadim gelenekten asla vazgeçmemiş. Nevruzu her zaman yaşatmış ve yaşatmaya devam etmiş. Belli zamanlarda siyasi tartışmalara konu olsa da, Türkler, Nevruzu ve baharın gelişini bir başka kutlamışlar.

Nevruzla ilgili değişik rivayetler
            Kimi toplumlarda, Nuh Peygamberin yere ayak bastığı gün ve kimilerinde ise ilk insanın yaratıldığı gün olarak ifade edilen Nevruz, eski Türk ve İran geleneklerinde yılbaşı kabul edilir. Türkler hangi örf ve adetten olursa olsun Nevruz bir başka önemlidir, ateş ve suyla bedensel arınmada faktörü vardır. Türkler bu düşünceyle ateş yakar ve iyi dileklerde bulunarak üzerinden atlarlar.



Nevruz yemekleri bir başkadır
            Nevruzda yemek bir başkadır ve her Türk toplumunun kendine has lezzetleri vardır. Bana soracak olursanız, Nevruz diyince etli ve havuçlu Özbek pilavı tercihimdir. Neden diyecek olursanız, Selçuk Üniversitesi'ndeki ilk yılımda Nevruz kutlamasında Özbek pilavını yemiştim (Orta Asya Türkleri, pilava PALAV der) ve lezzeti hala damağında kaldı. Bunun yanı sıra, Nevruz-Köcü ile Nevruz çorbası veya “lapa” adı verilen yemekler hazırlayarak, bu yemekleri komşularına dağıtıyor. Türkmenler yılın bereketli geçmesi için değişik yemekler hazırlıyor. Türkmenistan’da hazırlıklarına bir hafta önceden başlanan nevruzda Türkmen çöreği, ve Türkmen palavı ve bugünün özel yemeği semeni hazırlanıyor.



Özbekistan’da nevruz sabahı yeni elbiselerini giyen halk, hazırladıkları halim, sümelek, samsa, çorba, pilav gibi yiyeceklerle kırlara çıkıyor. Azeriler ise, bugün soğan kabuğuyla haşladıkları yumurtayı kıpkırmızı bir hale getiriyorlar. Çocuklar sabahın erken saatlerinde "Baca baca payımı ver, yumurtamın tayını ver" naraları atıyorlar.             Sonuç olarak millet, Nevruz'u barış ve dostluk içinde kutlamak istiyor. Gelenekler de bu isteğin tarihten beri var olduğunu ortaya koyuyor. Baharın tüm Türk milletlerine ve insanlığa huzur ve barış getirmesi temennisiyle...



21 Mart Tarihinin Özellikleri;
– Güneş ışınları Ekvator’a dik gelir.
– Dünya’nın her yerinde gece – gündüz eşitliği yaşanır.
– Kuzey yarımküre’de ilkbahar, Güney yarımküre’de sonbahar başlangıcıdır.
– 21 Mart’tan sonra ışınlar Ekvator’un kuzeyine daha dik geleceği için Kuzey yarımküre’de gündüzler daha uzun olur.
– Bu tarih, Kuzey Kutup Noktası’nda 6 ay süreli gündüzün, Güney Kutup Noktası’nda ise 6 ay süreli gecenin başlangıcıdır.
– Güneş ışınları her iki yarımküreye aynı açılarla gelir.
– Ekvatorun kuzeyinde bulunan cisimlerin gölgesi kuzeye, güneyinde bulunan cisimlerin gölgesi güneye düşer.
– Ekvatorda öğle vakti (12:00) gölge oluşmaz.
– Ekvatordan kutuplara doğru gölge boyu uzar.
– 45 derece enlemlerinde öğle vakti gölge boyu, cismin boyuna eşittir.
– Aydınlanma çemberi (dairesi) kutup noktalarından teğet geçer.
– Güney yarımküre yaz, Kuzey yarımküre kış mevsiminden çıktığı için (sıcaklık birikimi nedeniyle) Güney yarımküre daha sıcaktır.

 UŞAK'TAN NEVRUZ İÇİN MESAJLAR:

UŞAK VALİSİ AHMET OKUR: 
İnsan bedeninin ve ruhunun yeni bir enerji ve güçle hareketlendiği; Birlik, beraberlik ve kardeşliğimizin sembollerinden olan Nevruz arınmayı, yenilenmeyi, olumsuzluklardan kurtulmayı ifade eden yeni bir günü müjdelemektedir. Tarihi binlerce yıl öncesine uzanan insanlığın neredeyse en eski kutlamaları arasında yer alan ve adını baharın gelişinden, tabiatın uyanışından alan Nevruz, bir barış ve dostluk bayramı olarak Türk dünyasında ve geniş bir coğrafyada yüzyıllardır kutlanmaktadır. Farklılıklarımız ve çeşitliliklerimiz, ülkemizin en büyük zenginlik kaynağıdır. Hoşgörü, sevgi ve kardeşliğin filizlendiği bu topraklarda, yüzyıllar boyu farklı inançlara, dillere, köken ve kültürlere sahip insanlar bir arada ve huzur içinde yaşamıştır. Ülkemiz böylesine zengin bir kültürü bünyesinde barındıran eşsiz bir hoşgörü coğrafyasıdır. Dünyanın pek çok ülkesinin imrenerek baktığı işte bu coğrafyada vatandaşlarımız etnik kökeni, dili, inancı ve siyasi görüşü ne olursa olsun bu milletin ayrılmaz ve eşit bir parçası olduğunun bilinciyle huzur içinde yarınlara güvenle yürüyecektir. Toplumun tüm kesimlerinin, Nevruz’un özünde var olduğu gibi birlik, dostluk, huzur ve hoşgörü içinde kutlanması, ülkedeki barış ve kardeşlik ortamını bozacak arayışlara fırsat verilmemesi hususunda gereken itinayı göstermesini arzu ediyorum. Bütün vatandaşlarımın, Nevruz Bayramını kutluyor, Nevruz’un huzur, barış ve mutluluğun egemen olduğu daha güzel günlere vesile olmasını temenni ediyorum.

UŞAK BELEDİYE BAŞKANI NURULLAH CAHAN:
Tarih boyunca esareti asla kabul etmeyen yüce Türk milletinin bir parçası olan; Doğu Türkistan’da Uygur Türklerinin, Kırım Türklerinin, Irak ve Suriye Türkmenlerinin, Karabağ’daki soydaşlarımızın gözyaşlarının dinmesi, yüzlerinin gülmesi, bir an önce esaretten kurtulması en büyük dileğimdir. Anadolu’dan Kafkaslara, Orta Doğu’dan Tibet´e kadar geniş bir coğrafyada binlerce yıldan bu yana kutlanan tüm vatandaşlarımızın, soydaş ve akraba toplulukların Nevruz Bayramı´nı en içten duygularla kutlarım. Nevruz, Türk insanını birbirine kenetleyen, bağlayan, Ergenekon’dan demir dağları eriterek dirilen ataların ruhuyla yanan bir ateştir. Bu ateş hiç sönmeden binlerce yıl yandı. Gelecekte de kıvılcımlarından binlerce gönlü tutuşturarak, ortak kültür ocağında binlerce ruhu ısıtacaktır. Avrasya’nın, Türk âleminin Nevruz toyu kutlu olsun.

AK PARTİ İL BAŞKANI SERVET KUŞ:
Bu güzel bayramda el ele, gönül gönüle baharın gelişini karşılayarak kardeşliği ve sevgiyi hatırlarız. Bu sene de birliğimizi ve beraberliğimizi bozmak amacıyla adeta harekete geçmiş ve karanlık emellere sahip dış mihraklara inat, kardeşliğimizi ve beraberliğimizi bozmadan, aksine saflarımızı daha da sıklaştırarak, baharın gelişini kutlayacağız. Bu duygu ve düşüncelerle güzel başlangıçlar yaşanması için fırsat olan Nevruz Bayramı’nı kutluyor; barış ve kardeşliğimizi pekiştirmesini diliyorum.

CHP İL BAŞKANI ALİ KARAOBA:
Nevruz bize, baharı selamlamasıyla doğaya gösterilmesi gereken sevgi ve saygıyı, gün ve gecenin eşitlenmesiyle de, insanların özgür, eşit, adil ve paylaşım içinde yaşaması gerektiğini anımsatmaktadır, anımsatmalıdır. Nevruz tüm kötülüklerden,birlikte yakacağımız şenlik ateşlerinde ve kardeşçe arınmaktır. Doğanın bonkörlüğü hepimize, açgözlülüğe, yalana, her türlü sömürü ve istismara, talan ve soyguna karşı çıkmayı ve bunun için mücadele edilmesi gerektiğini anımsatmalıdır. Bu değerleri varoluş gerekçesi kabul eden Cumhuriyet Halk Partisi’nin Uşak İl Örgütü olarak, Nevruz’u coşkuyla kutluyor, insanlığı ve ülkemizi selamlıyoruz. 
Editör: TE Bilişim