Nihayet bir kurum Kanyonları keşfetti

Ulubey Kanyonlarını cam terastan ibaret kabul eden kurum ve kuruluşlardan birisi zinciri kırdı. Uşak İl Genel Meclisi Toplantısında kanyonların ve Ulubey’de yatan bilinmeyen tarihin araştırılmasına karar verildi.

Uşak İl Genel Meclisi Ocak Ayı 3. Oturumunda; Ulubey İlçesinde bulunan tarihi ve kültürel yerler hakkında, “Uşak Turizm Tanıtım ve Sivil Toplum Kuruluşlarıyla İşbirliği Komisyonu” tarafından hazırlanan rapor görüşüldü. Bu raporun önemi ise, antik çağlardan günümüze kadar birçok uygarlığı içinde barındıran kanyonlar hakkında ilk ciddi bir çalışma olmasından kaynaklanıyor.

Ulubey Kanyonları’nı 6 ay önce hizmete giren cam terastan ibaret sayan zihniyet değişmeye başladı. Kanyonların doğal güzellikleri ve içinde barındırdığı tarihi değerlerle ilgili ciddi bir araştırma yapılmasını isteyen rapor İl Genel Meclisinde görüşüldü.

Mehmet Nacar Başkanlığında toplanan İl Genel Meclisi’nin gündeminin 7’ maddesinde yer alan; Ulubey İlçesinde bulunan tarihi ve kültürel yerler hakkında, “Uşak Turizm Tanıtım ve Sivil Toplum Kuruluşlarıyla İşbirliği Komisyonu” tarafından hazırlanan raporu Komisyon Başkanı İbrahim Cevher okudu. Cevher, raporunda şu bilgilere yer verdi:

BLAUNDUS ANTİK KENTİ

“Üç tarafı dik uçurumlu dere yatağı ile çevrili omega yarım ada görünümünde düz bir ada görünümünde bulunmaktadır. Çevresindeki 100 metre derinliğindeki kanyon içinde kentin su ihtiyacını karşılayan dereler geçmektedir. Lidya Bölgesinde Frigya sınırına yakın olan kentin, Helenistik dönemde (M.Ö. 3. Yüz yıl) Makedonya’dan gelenler tarafından kurulduğu tahmin edilmektedir. Üç tarafının derin bir vadi ile çevrili olması sebebiyle kentin girişi kuzeyde bulunan kuleli tek kapıdan sağlanmaktadır. Şehrin doğu yamacında tiyatro kalıntısı, kale girişinin az ilerisinde 140 metre uzunluğunda stadyum yer alır. Yunanca ve yazıtların bulunduğu Blaundus da kale dışında 2 merkezde 1 tapınak yer almaktadır. Merkezdeki tapınak İon düzeninde Prostylos düzeninde olup tahminen Tanrıça Athena ve Hamania ya adanmıştır. Kente ait kalıntılar Stadyum, Tiyatro, Tapınak, su kemerleri ve çeşitli yapı kalıntılarıdır.  

Blaundus Antik Kentine araçla ulaşım imkanı olup bu yolun asfalt kaplama yapılması, çevre düzenlemesi için hazırlanan projenin Kültür ve Turizm Bakanlığına gönderildiği bilgisi alındı. “

Uşak Öğretmenevi'nin merkezdeki binası dökülüyor! Binayı öğretmenler kullanamıyorlar! Uşak Öğretmenevi'nin merkezdeki binası dökülüyor! Binayı öğretmenler kullanamıyorlar!

HASKÖY ASARI

Cevher, raporun bu bölümünde tarihi eser kaçakçıları tarafından talan ve tahrip edilen, “Hasköy Asarı”na yer verdi. Lidyalılar döneminden bir yerleşim merkezi olduğu tahmin edilen ve yıllardır hakkında bilimsel bir araştırma yapılmayan bu asar hakkında yapılması gerekenler raporda şöyle yer aldı:

“Ulubey Kanyonları içerisinde yer almaktadır. “Hasköy Asarı” diye adlandırılan bu yerler henüz yeterince incelenmemiş olmakla beraber, Hıristiyanlığın ilk yayıldığı dönemlerde, ilk Hıristiyanların sığınma mekânı olarak kullanıldığı bilinmektedir.  Kanyonların içinde yer alan ve halk arasında 99 merdiven diye anılan tünelin Banaz Çayı’na çıktığı rivayet edilmektedir. Doğu yönünde bulunan ve peri bacalarını andıran kayalıkların da, “Meydan Zinisi” diye adlandırdığı bilgisi alındı. Kanyonlara inen yolun düzeltilmesi ve kayalıklarda bulunan odalara giden patika yolların düzeltilmesi durumunda turizme açılacak bir yer olacağı görüldü. Ayrıca Hasköy Asarı Kanyonların inen yol üzerinde bulunan ve 1800 lü yıllarda yapıldığı üzerindeki tarihi kitabeden anlaşılan ve halen akmakta olan çeşmenin üzerinde sprey boyalarla yazı yazılıp kirlendiği görülmüştür. Bu olay da tarihimize ne kadar önem verildiğinin tipik bir örneğini teşkil etmektedir.”

“DERE DERHAL TEMİZLENMELİ”

Cevher, raporunun son bölümünde, “Ulubey ilçesi tarihi ve kültürel değer taşıyan yerler bakımından çok zengin bir ilçedir. Bu tarihi yerlerin turizme kazandırılması için tarihi mekanlara giden yolların bakımının yapılması, kanyonlardan geçen derenin temizlenmesinden sonra kanyon içine turizme hizmet verecek pek çok tesislerin yapılabileceği kanaatine varıldı. Ulubey ilçesinin turizme kazandırılması için gerekli projelerin bir an önce yapılması gerekir” görüşlerine yer verdi.

İl Genel Meclisi üyeleri raporu oy birliği ile raporu kabul etti.

 

 

Editör: TE Bilişim