ÖLÜM BAŞIMIZIN ÜZERİNDE

Uşak’ta son günlerde inşaat sayısı hızla artarken, iş ve işçi güvenliği konusunda hiçbir tedbir alınmıyor. Sadece İnşaatlarda çalışan işçilerin değil, inşaat çevresinde dolaşan Uşaklıların da can güvenliği yok. Salih Kılınç Uşak’ta yapılan inşaatlardaki iş ve işçi güvenliğini araştırdı.

Uşak OSB’nin 3’üncü genişleme sahasındaki yapılaşma sürüyor Uşak OSB’nin 3’üncü genişleme sahasındaki yapılaşma sürüyor

SALİH KILINÇ (ÖZEL HABER)

Ne Somada madende 301 işçinin,  ne de Ali Sami Yen Stadında yapılan plaza inşaatında yaşanan asansör faciasında10 işçinin yaşamını yitirmesinin ardından gerekli dersi alamadık. Uşak’ta mantar gibi artan inşaatlar ölüme davetiye çıkarıyor. İnşaat işçilerin can güvenliği olmadığı gibi, sokaklarda dolaşan Uşaklının da can güvenliği yok.  Ölüm, Uşak inşaatlarında kol geziyor.

Uşak İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Osman Çalıkuş da, “Uşak’ta inşaatlarda ölümlerin tek tek yaşandığını, mesleği inşaatçı olmayan insanların sektöre girdiğini, standart malzeme ve eğitimli insan kullanılmadığı ve denetim karmaşası yaşandığı için Uşak’ta da korkunç iş kazalarının yaşanabileceğini” doğruladı.

“SADECE ALLAH KORUYOR”

5 Ekim 2013 Cumartesi Tarih ve  28786 Sayılı  Resmi Gazetede yayınlanan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı; “Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği” Uşak’ta neredeyse hiçbir inşaatta uygulanmıyor.

İnşaat yapılarında çalışan işçiler, derme çatma iskelelerde, değme sirk cambazlarına taş çıkartan akrobatik hareketlerle ekmek parası kazanma çabası aşağıdan bakanların yüreğine ağzına getiriyor.  İşçiler, ölümle dans ederken, başlarında baret, emniyet kemeri, eldiven, uygun ayakkabı gibi hiçbir giysi ve koruyucu malzeme kullanılmıyor.

Üzerine çıkarak ekmek parası için ölümle dans ettikleri iskeleler ise, işçi güvenliğini sağlaması düşünülen standartlardan çok uzak. İskelelerin zaman kazanmak için kolayca sökülüp takılan malzemeden olması göz önüne alınıyor.

İşveren tarafından işçilere hiçbir koruyucu malzeme verilmediği gibi, mesai mefhumu düşünülmeden az elemanla çok iş üretilmek isteniyor. Bu da aşırı yorulan işçilerde dikkat ve yoğunlaşma kaybına neden oluyor.

30 Haziran 2012 Cumartesi tarih ve 28339 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 6331 Nolu İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun 17 Maddesinde; “İşveren, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini almasını sağlar. Bu eğitim özellikle; işe başlamadan önce, çalışma yeri veya iş değişikliğinde, iş ekipmanının değişmesi hâlinde veya yeni teknoloji uygulanması hâlinde verilir. Eğitimler, değişen ve ortaya çıkan yeni risklere uygun olarak yenilenir, gerektiğinde ve düzenli aralıklarla tekrarlanır.” Hükmü yer almasına rağmen hiçbir işçiye eğiitm verilmiyor.

“SOKAKLARDA DA CAN GÜVENLİĞİ YOK”

Yapı malzemelerini kaldırımlara bırakarak yayaların gidiş ve gelişlerini önleyen, ayrıca meydana gelebilecek kazaların oluşmaması için  inşaat yönetmeliğine göre, inşaat alanının perde ile çevrilmesi gerekiyor. Ancak, para kazanma hırsına yenik düşen müteahhitler bu ait önemli bile almayarak, yoldan geçen insanların da yaşamını tehlikeye atıyorlar.

Perdelenmiş alan içerisinde yapılması gereken inşaat imalatı, neredeyse yolun yarısını kaplayarak, trafik akışını da olumsuz etkilemekte. Çevrede yarattığı toz ve pislikte cabası oluyor.

STANDART MALZEME EĞİTİMLİ ELAMAN İŞ BİLEN MÜTEAHHİT YOK

Uşak’ta inşaatlarda iş ve işçi güvenliği olmadığını doğrulayan Uşak İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Osman Çalıkuş, inşaat işlerinde işçilerin can güvenliği sağlanamamasının nedenlerini şöyle sıraladı:

-İskele yapımında C belgeli belli standartlarda malzeme kullanılması gerekir. Bu yapılmıyor.

- İskele üzerinde çalışması gereken elemanların bu işin eğitimini almış, sertifikalı elamanlar olması gerekir. İskelede çalışan sertifikalı elaman hiç yok.

- Son yıllarda inşaat sektöründe yüksek rant olduğunu gören ve inşaatçılıktan anlamayan başka sektörden birçok insan sektöre geçiş yaptı. Düşünebiliyor musunuz? İskeleye çıkamayan bir müteahhit, iskelede çalışan elamanı denetleyecek. Kendisi işi bilmiyor ki, işçinin güvenlik tedbiri alıp almadığını nasıl denetlesin?

- Denetim konusunda da tam bir karmaşa yaşanıyor. Kimin nereyi ne kadar denetleme yetkisi var? Belli değil. Çalışma Bakanlığından bir grup müfettiş, birkaç ay evvel Uşak’a gelerek bazı inşaatlarda denetim yaparak uyarılarda bulunmuştu. Yakın zamanda yine gelecekleri söyleniyor.

Denetleyici olarak şantiye şefi, müteaahit, mühendis, belediye, yapı denetim firması bir sürü kişi ve kurum görülüyor. Ama şantiye şefi elektrik mühendisi olabilir. Bu garip bir durum. Denetçi kim? Kimden hesap sorulur net değil. “

Uşak’ta inşaatların denetlenmesi için, Uşak’a Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in gelmesi şart galiba. Bursa da bir hasta ziyareti sırasında görüldüğü inşaatı mühürletmişti ya. Belki Uşak’ta da görür de müdahale eder.

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilişim