ORMANLARIN KÂBUSU GERİ DÖNDÜ

Uşak tarihi ile ilgili yolculuklarında ormanları bekleyen tehlikeyi tespit eden muhabirimiz Salih Kılınç, yetkilileri uyardı.

Yangından sonra ormanların en büyük belalısı olan  ve ağaçlara tırmandıkça kurumalarına sebep olan çam kese böcekleri Uşak’taki ormanları ve Murat Dağı çamlarını sarmış durumda. Çam kese böcekleriyle gerekli mücadele yapılmazsa, Uşak ve civarında orman kalmayabilir.

                                                                 SALİH KILINÇ (ÖZEL HABER)

Uşak Tanıtım ve Kültür Gönüllüleri Derneği ile yaptığımız tarih yolculuğunda, çam ağaçları üzerindeki beyaz pamuksu tırtıl keseleriyle kendini belli eden Çam Kese Böcekleri, Uşak ve çevresindeki ormanları tehdit ettiğini üzülerek tespit ettim. Korkum o ki, bir kelebek türü olan tırtılların Uşak ve çevresindeki ormanlarda bulunan çam ağaçlarında hızla yayılmasını önlemek için gerekli önlem alınmadığı takdirde, Uşak’ın yüzde 44’ünü kaplayan çam ormanları hızla yok olacaktır. 
                                                                 

AĞAÇLARI KURUTUYOR

 Son zamanlarda yaptığı köylere ve dağlara yaptığımız gezilerimizde ormanlardaki çam ağaçlarında çok sayıda bu böceğe rastladık. Ne yazık ki, çamların görüntüsü gerçekten çok kötü. Çam kese böcekleri ağaçların yüksek dallarına sıçradıkça ağacın toprakla arasındaki mesafesi hızla kuruyor. Çam kese zararlısı ile biyolojik mücadele yapıldığı söyleniyor. Ancak Uşak ormanlarında ne gibi mücadele edildiği konusunda bilgim yok. Her zaman yüzde 44’ünün orman olmasıyla övündüğümüz Uşak’ımızda  ilgililerin bir an önce çam kese böceği sorunlarına çözüm bulması gerektiğini düşünüyorum.

Hacım Köyü, Ulubey Kanyonları, Bulkaz ve Murat Dağı civarında bu zararlı bol bol karşımıza çıkıyor. Uzmanlara göre; ülkemiz her geçen yıl çöl iklimine dönüşüyor.  Bölgemiz sıcak iklime sahip bir iklime sahip. Ormanlarımızı yangından korumakta zorlanırken, bir de bu zararlı canlılarla mücadele etmezsek yakında orman diye bir şey kalmayacağını düşünüyor ve Sayın yöneticilerimizi çam kese böceği ile mücadele etmeye davet ediyorum.

ÇAM KESE BÖCEĞİNİN ZARARLARI

Çam kese böceği ağaçlarda kötü bir görüntüye neden oluyor. Yoğun ve arka arkaya birkaç sene devam eden tahribat ağacı zayıf düşürerek kabuk böcekleri ve diğer zararlıların gelmesine zemin hazırlıyor.

 

Böcek yoğunluğu az olduğu zaman genellikle orman açıklıklarının kenar şeridinde veya münferit ağaçlarda görülür. Fakat yoğunluk arttıkça arız olduğu ağaç adedi çoğaldığı gibi her ağaçta görülen kese adedi de çoğalır. Çam kese böceği kitle üremesi yaptığında ibrelerin tamamını yok ederek ağacı çıplak hale getirir. Tırtıllar keselerini genellikle tepe sürgünlerine yakın dallara veya tepe sürgününün bulunduğu dal çatallarına yapar. İlk 3 gömlek değişimine kadar devamlı sürgün değiştiren zararlı kışlık kesesini ördükten sonra bir daha kese değiştirmez ve onu barınak olarak sonuna kadar kullanır. Zararını bu keseden çıkıp dolaşarak yapar ve aynı keseye döner.

NASIL MÜCADELE EDİLİR?

Çam kese böceği ile mücadele yöntemleri, entegre mücadele ve biyolojik mücadele olmak üzere iki şekilde yürütülüyor. Bu yöntemlerin uygulamaları ise şöyle oluyor:

Uşak Dikendere’deki minik şelale ortadan kalktı Uşak Dikendere’deki minik şelale ortadan kalktı

Mekaniksel savaş: Keseleri ağaç üzerinden kesip toplayarak yakma, yumurta koçanlarını toplamak suretiyle yok etmek, krizalitlerini topraktan çıkarıp toplayarak yok etmek ve nihayet keseler içersine petrol dökmek suretiyle öldürmek şeklinde uygulanır.

Kimyasal savaş: Çam kese böceği ile mücadelede en uygun zaman tırtılların l. ve 2. stadlarda, çok küçük ve korumasız olduğu, parazit ve yırtıcıların ise henüz doğada bulunmadığı evrede yapılan ilaçlama kesin netice vermektedir. İlaçlama, yağışsız, açık mümkünse çok hafif meltemli bir havada yapılmalıdır. Bunun için yerel meteorolojik durum iyi takip edilmelidir.

Biyolojik savaş: Bu yöntem, gerek yapay olarak üretilen gerekse doğada mevcut organizmaların korunması şekliyle çoğaltılan canlılardan yararlanarak, zararlı böceklerin populasyonunu azaltmak ve onları zararsız halde baskı altında tutabilmek yöntemidir.

Kimyasal mücadelenin en büyük sakıncası çoğu zaman faydalı böceklerin de yok edilmesidir.

Editör: TE Bilişim