Yalım'ın meclis üyesi adayı Kudret Yörük: Şovu bırakın, emekliye 1000 lira sözünüzü tutun Yalım'ın meclis üyesi adayı Kudret Yörük: Şovu bırakın, emekliye 1000 lira sözünüzü tutun

Organize Sanayi Bölgeleri’yle ilgili yeni bir kanun teklifi meclise sunuldu ve 4562 sayılı kanunda yapılacak olan değişiklikle söz konusu sanayi bölgelerinin valilere devredilmesi tekrar gündeme geldi.
Bu duruma ülke genelindeki bir çok sanayiciden tepkiler geldi.
Sanayici, bu durumun bürokrasiyi artıracağını ve bölgedeki işleyişin yavaşlayacağını düşünüyor.
Bu konuda sanayicilerin ülke genelinde gösterdikleri reaksiyona baktığımızda, ilk akıllarına gelen konunun bürokrasi olduğunu görüyoruz.
Sanayicilerin ortak tepkisi şu ifadelerle dile getiriliyor, “OSB’lerin idaresinde müteşebbis heyetinin zarurî kılınması ve valinin kontrol yetkisinin artırılması, idare sürecini değiştirecek ve valilik ile endüstrici ortasında bir fikir ayrılığı oluşturacaktır. Bu durum, endüstricinin kendi kendini yönetme yetkisini elinden alarak, sürecin büsbütün kamulaşmasına ortam hazırlayacaktır. Devletçi model, OSB’lerin gelişmesini yavaşlatır. Bakanlık, valilere yetki vermek yerine, OSB’lerdeki kontrolleri sıklaştırabilir…
Sanayici bu konuda haklıdır, bu durum hantal bürokrasiyi artırır. Fakat esasında burada atlanan çok daha önemli bir konu var: Denetimlerin nasıl yapılacağıdır.
Takdir edersiniz ki, kişi kendi öz denetimini veya otokontrolünü yapabilir, fakat kurumlarda bu iş böyle olmaz.
OSB gibi sanayi ve çevre gibi müdürlüklerin valiyi tabi olarak görev yapması, bu kurumların denetimleri nasıl yapacağı sorununu gündeme getirir.
Zira bu kurumlar, kendi amirlerini mi denetleyeceklerdir?
OSB’lerin valiliklerin güdümüne girmesi, çevre ve diğer konulardaki denetimlere zarar verecektir ve şu anda yok olan çevre çok daha büyük zarar görecektir.
Çevre adına faaliyet gösteren dernek ve vakıflar da denetim valiliklerde olduğu için daha rahat tepkilerini ve taleplerini ifade edemeyecektir.
Bu nedenle bu yasanın tekrar gözden geçirilmesi ve gerekirse geri çekilmesinde yarar vardır.
ALİ ARASLI///

Editör: TE Bilişim