OTOBÜS ZAMLARINA TEPKİ

Uşak Emek ve Demokrasi Platformu, toplu taşımda yapılan 20 kuruşluk zamlara tepki göstererek, “Zamlar geri alınıncaya kadar eylem yapma” kararı aldıklarını duyurdu.

Eğitim-Sen Uşak Şubesi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Emeğin partisi (EMEP), Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Uşak Şubesi, Halkevi Uşak Şubesi, Öğrenci Kolektifi ve Gençlik Muhalefeti gibi örgütlerin oluşturduğu, “Emek ve Demokrasi Platformu” Eğirim-Sen Uşak Şube binasında düzenlenen basın toplantısı ile toplu taşıma ücretlerine yapılan zamları protesto etti. Açıklamada,, zamlar geri alınana kadar platform olarak eylemlerin süreceği ibaresine de yer verildi. Platform adına basın açıklamasını Eğitim-Sen Uşak Şube Başkanı Burak Yavaş yaptı.

“HALKIN ULAŞIM HAKKI ENGELLENİYOR”

“Uşak belediye meclisinin aldığı karar ile toplu taşıma ücretlerine geçtiğimiz günlerde zam yapıldı. Bu yapılan zam ile halkın ulaşım hakkı engellenmiştir” diyerek sözlerine başlayan Yavaş, “Yerel Yönetimlerin Görevi, ulaşım hakkının engellenmesi değildir. Belediyelerin görevi halktan toplanan vergilerle bütçelerini oluşturan belediyeler donanımlı toplu taşıma araçlarıyla insan onuruna yakışır şekilde taşıma yapmak olmalıdır. Kent içi toplu taşıma araçlarındaki yolcu yoğunluğu emekçilerin işe başlama ve işin bitiş saatleriyle doğru orantılıdır. Açlığa mahkûm edilmiş asgari ücretle çalışan ve iki dolmuşla işine gelip giden bir yurttaşımız, aldığı ücretin dörtte birini ulaşım ücreti olarak ödemek zorunda bırakılmıştır” dedi.

“YOKSUL HALK DEĞERSİZLEŞTİRİLMİŞTİR”

Açıklamasına, asgari ücret artışı ile toplu taşıma ücretlerine yapılan zamları kıyaslayarak devem eden Yavaş, “01.01.2014 -30.06.2014 tarihleri arasında asgari ücret 846,00 TL iken 01.07.2014 tarihinden itibaren asgari ücret 891,00 TL olmuştur. Yüzdelik artış oranı 5,3 iken toplu taşıma araçlarındaki bu artışı anlamak mümkün değildir. Yapılan zamlarla Uşak halkına toplu taşımayı kullanma yürümeyi tercih et denmiştir. Tercihini Uşak halkının Ulaşım Hakkı’ndan yana kullanması gereken Uşak Belediye Başkanı, akaryakıt, yedek parça, işçilik maliyetlerindeki artış bahanesiyle tercihini dolmuşçu esnafından ve onu temsil eden oda ve derneklerden yana kullanmıştır. Yoksul halk ise her zamanki gibi oyu alındıktan sonra değersizleştirilmiştir” değerlendirmesinde bulundu.

“ZAMLAR GERİ ALININCAYA KADAR EYLEM”

Yavaş, platform adına yaptığı açıklamasına şu sözlerle devam etti:

“15 Eylül 2014 tarihi itibariyle daha önce 110 kuruş olan öğrenci ve 12 yaşından küçükleri taşıma ücreti 130 kuruşa yükseldi. 160 kuruş olan tam bilet ise 20 kuruşluk zamla 180 kuruşa çıkmıştır. Yapılan zamlar ile ulaşım fiyatları büyükşehirleri bile aşmış ve Uşak halkı Ege bölgesinin en pahalı ulaşımını kullanmak zorunda bırakılmıştır.

Yapılan zamlar ile yoksul halkımız ve emekçilerin ayrıca birçok üniversite öğrencisinin de eğitim hakkı gasp edilmeye çalışılmaktadır.

Üzerinde durulması gereken bir husus da, kent içi toplu taşıma ücretlerinde KDV’nin halen yüzde 18 olmasıdır. İnsanların zorunlu olarak kullandıkları böyle bir hizmette KDV’nin yüzde 18 olmasını anlayabilmek mümkün değildir. Siz mücevherden-elmastan yüzde 1 KDV alacaksınız, ancak kent içi toplu taşımadan sanki bir lüks tüketimmiş gibi yüzde 18 KDV alacaksınız. Diğer birçok zorunlu tüketim kaleminde olduğu gibi kent içi ulaşımda da KDV en çok yüzde 5 veya % 8 olmalıdır. Tüm olumsuzluklar vatandaşlık sorumluluğunu yerine getiren yoksul halka ve emekçilere fatura edilmektedir.

Bizler siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri, sendikalar ve üniversite öğrencileri olarak taleplerimizi yeniden dillendiriyoruz ve yeni belediye başkanını uyarıyoruz.

1-    Yapılan zamlar geri alınsın

2-    Üniversiteye giden araç sayısı arttırılsın

Uşak'ta memurlara sendika değiştirten para için imzalar atıldı Uşak'ta memurlara sendika değiştirten para için imzalar atıldı

3-    Araçlar engelliler için uygun hale getirilsin.

4-    Kartlı sistemden vazgeçilsin.

 

Bu isteklerimize cevap alamazsak ve kayıtsız kalınırsa belediye önünde oturma eylemine varan bir dizi yasal ve meşru mücadele hakkımızı kullanacağız.”

 

                                                                      

 

Editör: TE Bilişim