Mimarlar Odası Uşak İl Temsilcisi Cağlar Samancı, Uşak Belediye binasının yıkılan hizmet bölümüne yeni bir ek yapılacağına dair paylaşılan projeyi eleştirdi. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Mimarlar Odası Uşak İl Temsilcisi Çağlar Samancı, eski hizmet binasının yakılarak kent meydanının genişletilmesine dair tasarıya destek verdiklerini belirterek, “Uşak Belediyesi eski hizmet binası yıkılarak, kent meydanının genişletilmesi ve Ulu Camii siluetine katkıda bulunması amaçladığı için mimarlar odası bu yıkım konusunda olumsuz görüş bildirmemiştir. Ancak son yayınlanan projelerde yıkılan binanın yerine yeniden bina yapmanın planlandığı açık şekilde görülmektedir. Yeniden bina yapılacak ise kent belleğinde yeri olan eski hizmet binası neden yıkılmıştır? 2 katlı bina ihtiyaç ise eski binayı neden korumadınız?  Kent siluetine katkı yapmak amacıyla yıktığınız binanın yerine bina yapınca kent siluetine zarar vermiş olmuyor musunuz?” dedi.

Uşak Belediye Başkan yardımcılarına görevleri verildi! Şanlı, zabıta ve mezarlıklara da bakacak! Uşak Belediye Başkan yardımcılarına görevleri verildi! Şanlı, zabıta ve mezarlıklara da bakacak!

 

“Maalesef israftan, zaman kaybından kent belleğine zarar vermekten öteye geçmiyor bu yapılmak istenen” diyen Samancı, şöyle konuştu: “Ayrıca kentin yüzyıllardır dini merkezi olan bu alanda yapılan düzenleme ile kent silueti düzenlenmesi amaçlanıyorsa, Ulu Camii çevresinde atıl vaziyette duran, Kızılay Kan toplama barakası ,plastik çocuk bakım ünitesi kabini ,taksi durak barakası, Ulu Camii duvarına adeta yapışık duran ATM’ler buradan temizlenmelidir. Buraya yeniden bir yapı yapmak, her yıkılan yere bir şey yapılmak zorunda değiliz.  Bazen az çoktur”.

Kentin hafızasını yansıtan binalar konusunda hassas olduklarını ifade eden Samancı, daha önce Millet Bahçesi kapsamında yıkılması gündeme gelen Uşak Valiliği binası için de aynı tepkiyi gösterdiklerini belirtti. Bazı binaların kentlerle bütünleştiğini ve yıkımının mecburi durumlar dışında olmamasını isteyen Samancı, “Uşak Belediye binasının meydan genişleyeceği için yıkılacağı ifade edildi. Kentin meydan kazanması ve Kasap Hali olarak bilinen alanın özüne sadık kalarak muhafaza edilmesine karşı hiçbir söylem geliştirmedik. Çünkü bizim niyetimiz ilimizin menfaatleridir. Fakat gördük ki bina yıkılıyor ve yerine yeni bir bina yapılacak. Buna hiç gerek yoktu. Daha önce aynı tepkimizi Uşak Valilik binası için ortaya koyduk. Çünkü valilik binamızın 60 yıldır kente bekçilik yapan bu yapının kent belleğindeki yeri daha iyi anlaşılabilir. Kamu oyunda tarihi yapı algısı her ne kadar ahşap Türk evlerini akla getirse de mimarlık kültürü çok uzun yıllarda kazanılan ve yapıldığı dönemin sosyolojik kültürel ve hatta politik izlerini taşıyan modern mimarlık örneklerini de kapsamalıdır. Bu bağlamda Uşak Hükümet konağını yıkmak hem Uşak Kent belleğine zarar verecek Uşak kent meydanını tanımından koparacak Uşak Hükümet konağını yok etmenin kentteki tarihi bir yapıyı yok etmekten farkı olmayacaktır” dedi.

Editör: TE Bilişim