SÜT ÜRETİCİSİ İSYANDA

Uşak Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Sezer, sütte yaşanan sıkıntı ile ilgili açıklamada bulundu. Sezer, ‘Ülkemizin içinde bulunduğu finansman krizi birçok emtia da olduğu gibi sütte de ani fiyat düşmelerine sebep vermiştir’ dedi

Uşak'ta çalınan 2 TIR yedek parça olmaktan son anda kurtuldu Uşak'ta çalınan 2 TIR yedek parça olmaktan son anda kurtuldu

Uluslararası piyasalarda başta petrol olmak üzere soya, mısır gibi emtiaların fiyatların da ki düşüşler ülkemiz piyasalarını da etkisi altına aldığına dikkat çeken Sezer, ‘Hane halkı borçlanması artan tüketici ister istemez harcamalarından kısmak zorun da kalmıştır. Bu da sonuç olarak temel tüketim maddelerin deki talebin düşmesine sebep olmuş dolayısı ile de belli oranda arz olan ürünler fiyatların aşağıya gelmesini kaçınılmaz kılmaktadır” yorumunu yaptı.

FİNANSMAN YÜKÜ ARTIYOR”

Belirttiği etkenlerin her biri bir takım sorunları tetiklediğini kaydeden Sezer, ‘Satışları düşen firmaların tahsilâtları yavaşlamış, vadeleri uzamış buna bağlı olarak ta finans piyasalarının firmalara bakış açısı değişmiştir. Finansman yükünün artması  firmalar da peş peşe iflasların yaşanmasına yol açmıştır. Süt piyasasında büyük ölçekte firmaların peş peşe iflas erteleme taleplerine başvurması firmaları zor durumda bıraktığı gibi süt üreticisini de sıkıntıya sokmaktadır’ dedi.

“SÜTÜ STOKLAMAK MÜMKÜN DEĞİLDİR”

Sezer sütteki sorunlara şöyle değindi: ‘Sütte ki mesele ye diğer emtialardan farklı bakılması gerekmektedir. Süt diğer kuru gıdalar gibi stoklamak, üretimi durdurmak  v.b eylemlere müsait değildir. Süt veren hayvanlar her sabah ve akşam piyasa fiyatları ne olursa olsun üretime devam etmekte,tonlarca sütü stoklamak veya başka şekilde değerlendirmek mümkün değildir.

İlgili bakanlıkların kısa vadede çözüm üretmeleri ileride karşımıza çıkacak olan başka krizlerin bugünden önlenmesini sağlayacak tır. Ayrıca bu mevzu sadece Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı‘nı değil aynı zamanda Ekonomi Bakanlığı gibi diğer bakanlıkları da yakından ilgilendirmektedir.

“ÖNLEM ALINMAZSA SÜT HAYVANLARI MEZBAHALARA KESİME GİDECEKTİR.”

Bugün önlem alınmadığı durum da süt üreticisi zararlarını karşılayamaz duruma gelecek ve hayvanlarını mezbahalara kesime gönderecektir. Güncel et fiyatların yüksek seyretmesi üreticiyi bu yöne sevk etmekte olup, yaptığımız gözlemlerde bunu tespit etmiş bulunmaktayız. Bu durum birkaç sene sonra karşımıza et üretiminde  kriz olarak karşımıza çıkacaktır.

“TÜKETİMİ ARTIRACAK PROJELER İLE KISA VADEDE ÜRETİM ARTTIRILMALI”

İleride daha büyük sosyal ve ekonomik sorunlarla karşılaşmamak için karar alıcıların okul sütü dağıtımı, mültecilere süt dağıtımı, dar gelirli ailelere süt dağıtımı gibi kısa vadede tüketimi artıracak eylem de bulunması, sorunu bir nebze çözmeye yardımcı olacaktır.

Böyle bir girişimde bulunulması üretici kesimin bugünkü sıkıntısını çözeceği gibi ,ileride yaşanacak olan et krizine de önlem almış ,aynı zaman da sosyal devlet olmanın gerektirdiği bir takım sorumlulukların yerine getirilmesini sağlayacaktır. ‘

Editör: TE Bilişim