Takım elbise indirimlerine tepkiler çığ gibi büyüyor

Uşak’ta, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyesi grup, kadına yönelik şiddet olaylarını protesto etti. İki yıl önce kocası tarafından öldürülen Hatice Yılmaz’ın katil zanlısı kocasına mahkemenin takım elbise giydiği için cezasında indirime gitmesi protesto edildi.

Uşak’ta, Mustafa K. isimli şahsın 2012 yılında eşi Hatice Yılmaz’ı bıçaklayarak öldürdüğü gerekçesiyle devam eden duruşmasının ardından kent meydanına gelen Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyeleri, Hatice Yılmaz’ın babası Mehmet Yılmaz, annesi Hasibe Yılmaz’ın da aralarında bulunduğu grup kadına yönelik şiddet olaylarını protesto ederek sloganlar attı.

BBP Uşak Belediye Başkan adayı Mehmet Kahveci, Atapark'ta vatandaş ziyareti yaptı BBP Uşak Belediye Başkan adayı Mehmet Kahveci, Atapark'ta vatandaş ziyareti yaptı

Atatürk Anıtı önünde basın açıklaması yapan, “Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu” üyelerine,; CHP Kadın Kolları ADD Kadın Kolları ve ÇYDD destek verdi. Basın açıklamasını okuyan Büşra Gündoğdu şu ifadeleri kullandı:

“Takım elbise indirimine karşıyız”

“Bizler bugün Uşak’ta kocası tarafından boğazı kesilerek öldürülen 25 yaşındaki Hatice Yılmaz kardeşimizin davası için buradayız. Hatice’nin adalet mücadelesini  Platformla birleştiren Hatice kardeşimizin ailesi de bizlerle.

Hatice Yılmaz’ın katili Mustafa Karaca da tüm kadın katilleri gibi indirim alabilmenin yollarını denemiş ve cezai ehliyet için rapor istemişti. Katile takım elbise giydiği için iyi hal indirimiyle müebbet hapis cezası verilmiş, ama bu karar Yargıtay tarafından bozulmuştu. Bu kararla dava temyize gitmiş, sonrasında Platform davaya müdahil olmuştu. Temyizden sonra görülen davada bizler iyi hal indirim kararına itiraz etmiş, katil tarafından ileri sürülen tüm iddiaların asla bir kadını öldürme sebebi olamayacağını, kadın katillerine ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesiyle kadın cinayeti davaları için, mücadelemiz için emsal teşkil edecek bir kararın alınmasının zaruri olduğunu belirtmiştik. Ancak Yargıtay’ın bozma kararının sadece Adli Tıp Raporuna dair olması sebebiyle, mahkeme iyi hal indirimiyle müebbet hapis cezası verilmesi kararına dair bir değişikliğe gidememiştir.

Kadın katillerine ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmeyip, indirim kararlarıyla her türlü şiddetin önünün açıldığı aşikârdır. Mahkeme huzurundaki duruşuna göre kadın katillerine iyi hal indirimi verilerek; öldürülen kadınların verdiği mücadeleye, kadın kardeşlerimizin mücadelesini sürdüren ailelerine ve bizlere karşı saygısızlıkların, yıldırmaların ve engellemelerin önü açılmaktadır.

Halbuki bizler edindiğimiz tecrübelere göre biliyoruz ki kadın katillerine iyi hal indirimi verilmediği, hak ettikleri cezalar hüküm oldukça kadın kardeşlerimiz yaşamaya, kadınlar varolan haklarını özgürce kullanmaya devam edebiliyorlar. Kadın kardeşlerimizi öldürenlere bu indirimlerden faydalanmaları sağlanmadıkça, kadınları öldürme fikrini taşıyan erkekler için caydırıcı etki yaratılacaktır. Hukukun, adaletin temel hedefi de bu olmalıdır. Kadınların yaşam hakkını almak isteyenler, bir kez daha düşünecek ve asla buna cesaret edemeyecek ve kadınlar yaşayacaktır.

“Vicdanlar kanıyor”

Hatice kardeşimizin davasında, kadınların yaşam hakkı mücadelesinin tüm itirazlarına rağmen, kadın hareketimizin taleplerine rağmen, sırf takım elbise giydi diye katile verilen iyi hal indirimi iptal edilmemiştir. Bizler Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu olarak öldürülen kadın kardeşimizin ailesiyle birlikte verilen bu kararı kabul etmiyoruz. Hatice kardeşimizin hesabını sorana dek, kadın katillerine ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilene dek, yaşam hakkımızı alana dek bu dava bitmeyecek. Hatice kardeşimizin verdiği yaşam mücadelesini bizler adalet gerçekleşene kadar sürdüreceğiz. Biz bitti demeden bu dava bitmeyecek.”

Hatice Yılmaz’ın babası Mehmet Yılmaz ve kız kardeşi Aysel Yılmaz ise;  kızlarını öldüren sanığın ağırlaştırılmış müebbet hapis ile cezalandırılması gerektiğini belirterek, "İyi hal indirimi bizim vicdanımızı kanatıyor" ifadesini kullandılar.

 

 

 

Editör: TE Bilişim