Tarhana için çalıştay düzenlendi

Her derde deva olan ve lezzeti ile ünlü Uşak tarhanası için, Uşak Valiliği tarafından çalıştay düzenlendi.

Uşak Valilik salonunda yapılan çalıştaya, Uşak Vali Yardımcısı, Halil İbrahim Ertekin Başkanlık etti. Ertekin, “Coğrafi işaret başvuru kapsamında tarhananın tanımının ve başvuru gerekliliğinin oluşturulması maksadıyla bu çalıştayı düzenlemiş bulunmaktayız” diyerek toplantının amacını açıkladı.

Uşak’ın, özgün iklimi sebebiyle tarhananın en fazla üretildiği iller arasında olduğuna dikkat çeken Ertekin, “Uşak’ta hemen hemen her evde yaz sonu veya sonbahar başında geleneksel tarhana üretimi yapılmaktadır. Tarhana son yıllarda da ticari bakımdan gelişme göstermektedir. Uşak tarhanası, kendine özgü içeriğe ve üretim şekline sahiptir. Uşak tarhanasının besin değeri yüksek bileşenleri ile insan sağlığı üzerinde olumlu katkısı vardır” dedi.

‘Tarhana için köyler tarandı’

Eşme'de AK Partililer, Vizontele sahnesini aratmadı Eşme'de AK Partililer, Vizontele sahnesini aratmadı

Çalıştay öncesi Uşak tarhanası için yapılan çalışmalara da değinen Ertekin, “Bu önemli ürünümüzün coğrafi işaret kapsamında değerlendirilmesi ve tarhanamızın mahreç işareti almasına yönelik İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Uşak merkez köyler ve ilçeler olarak 124 köyde anket düzenlenmiştir. Müdürlüğümüze bağlı 9 işletmeden de formülasyon ve teknik araştırması yapılmıştır. Uşak tarhanasının üretim tekniğinin standardının oluşturulması, geleneksel özellikleri üretim metodunun korunması ve coğrafi işaret mahreç işaretimizle ürünün pazarlama gücü, kırsal kalkınmaya destek ve ülke ekonomisine katkıda bulunması amaçlanmaktadır” ifadesini kullandı.

Çalıştaya; Uşak Vali yardımcısı Halil İbrahim Ertekin, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Servet Ecemiş, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Kahraman, Pamukkale Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ömer Şimşek, Uşak Ahçılar ve Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Şeref Barlas, Uşak’ta faaliyet gösteren 9 tarhana üreticisi ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Uşak Tarhanası Nasıl Yapılır?

Malzeme olarak un, yoğurt, süt, kırmızı ve yeşilbiber, nane, soğan, domates ve tercihe göre haşlanmış yoğurt veya fasulye belli oranlarla hazırlanır. Bir gün öncesinden hamur için maya hazırlanır. Hazırlanan maya un ile yoğrulurken, yukarıda sayılan malzemeler de ilave edilmek suretiyle, karışım hazırlanır. Belli bir kıvama gelen karışım, geniş kap,(Toprak çömlek veya leğen) içine konulur. 15-20 gün bu kapta bekletilir. Bu arada 2 günde bir, hafif ıslatılmış elle karıştırılarak mayalanması sağlanır. Kıvamına gelmiş karışım bir bez (iteği)üzerine parça parça yayılır. Ovalanacak kadar kuruyan parçalar elle ufalanarak elekten geçirilir. Toz haline gelen tarhana iteği üzerine serilerek gölgede kurumaya bırakılır. Kuruyan tarhana ihtiyaç anında kullanılmak üzere toprak kaplarda, bez torbalarda, cam kavanozlarda saklanır.

Not: Uşak’ın simgesi olan tarhana, özellikle kış aylarında ve ramazan ayında tüketilir. Tarhana, kurutulmaya bırakılmadan önce taze halde iken komşulara ve eşe dosta ikram edilmesi bir gelenektir.

Editör: TE Bilişim