Uşak'taki İmam Hatip Mezunları: Hanemize tecavüz edilmiştir! Uşak'taki İmam Hatip Mezunları: Hanemize tecavüz edilmiştir!
USAKPORT.COM/ ÖZEL HABER//

Uşak'ın yöresel lezzeti tarhana, Türk Patent Enstitüsü tarafından Uşak tarhanası coğrafi işaretle belgelendirildi. Uşak Valisi Ahmet Okur'un öncülüğünde, Türk Patent Enstitüsü'ne coğrafi işaret başvurusu yapılan Uşak tarhanasının talebi, kabul görmüş ve 31 Temmuz 2016 günü çıkan resmi gazetede yayınlanmıştı. Daha sonra Uşak tarhanasıyla ilgili süreç başlatılmış ve gerekli incelemeler yapıldıktan sonra tarhanayla ilgili ön görüşlere ortaya konmuştu. Uşak tarhanası, TPE tarafından yapılan değerlendirme sonunda coğrafi işaret belgesi almaya hak kazandı. Bakan Faruk Özlü, coğrafi işaret belgesini hak sahiplerine teslim etti.  Uşak adına tarhananın coğrafi işaret olarak belirlendiği belgeyi Vali Yardımcısı Mesut Taner Genç aldı. Bakan Faruk Özlü'den belgeyi alan Mesut Taner Genç, kent için önemli bir adımın atıldığını ifade etti. 



FARKI YAPILIŞ ŞEKLİ
Uşak tarhanasını diğer yörelerde yapılanlardan ayıran en önemli özelliğinin yapılış şekli oldu. Uşak tarhanası, içine gerekli malzemeler konup ve hamur haline getirildikten sonra kurutmaya alınıyor. Yaklaşık 3 hafta içinde tarhana içindeki malzemelerle özdeşleşiyor ve kendine has bir lezzet halini alıyor. Uşak tarhanasında çok farklı malzemeler bulunuyor. Domates, soğan, biber, yoğurt, sirke, un, şeker, tuz, maydanoz ve nane üretimin olmazsa olmazlar.

ZENGİN-FAKİR HERKESİN EVİNDE
Son dönemlerde Uşak tarhanasına farklı ürünler ilave edilerek, değişik çeşitlerde sunuluyor. Mantarlı tarhana ve bebek tarhanası en fazla göze çarpan yeni ürünler arasındaki yerini aldı. Tarhana, önceden fakir yemeği olarak kabul edilirdi, oysa şimdi zengini-fakir ayrımı yapmadan bütün evlere giriyor.

Coğrafi İşaret Nedir? Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren ad veya işaretlere “coğrafi işaret” denir.  Coğrafi işaretler, ayırt edici özelliği ile ön plana çıkan ve bulunduğu bölge ile özdeşleşen doğal ürünler, tarım, maden ve el sanatları ile sanayi ürünlerine verilen işaretlerdir
Editör: TE Bilişim