UŞAKLININ BİLMEDİĞİ TARİHİ ESERLERİ KAÇAKÇILAR YOK EDİYOR

Uşak’ta keşfedilmeyi bekleyen o kadar çok tarihi eser ve doğal güzellik var ki, çoğumuzun haberi bile yok. Yazılı in, Su Uçuğu Şelalesi, Yörük mezarları, Kral mezarları. Karagöl, Taşyaran, Anıt Ağaç, Sarı Kaya. Yer altında kalmış Osmanlı dönemi köprüleri. İl Genel Meclisi üyesi Tarık Coruk, yetkilerden önce kaçakçıların bu tarihi eserleri tahrip ederek yok etmeye çalıştığını ileri sürdü.

Uşak'taki İmam Hatip Mezunları: Hanemize tecavüz edilmiştir! Uşak'taki İmam Hatip Mezunları: Hanemize tecavüz edilmiştir!

İN MAĞARASI TAHRİP EDİLDİ

Ulubey ilçesinde bulunan antik Blaundus Kenti ile Ulubey İlçesine bağlı Çamlıbel Köyü, Dört Değirmenler Mevkinde bulunan Yazılı İn Mağarası kaçakçılşar tarafından tahrip edildi. Bu duruma tepki gösteren, AK Parti Ulubey İl Genel Meclisi üyesi Tarık Coruk, Uşak’ta tescili yapılmayan ve İl Kültür Müdürlüğü tarafından araştırılmayan Yazılı İn mağarasının önce kaçakçılar tarafından bulunmasına tepki gösterdi.

Erken Hıristiyanlık döneminde barınak olarak kullanıldığı tahmin edilen Yazılı İn Mağarası hakkında bilgi veren Tarık Coruk, “Bu mağaraya ve yetkililer tarafından bilinmeyen bir çok tarihi eser ne yazık ki tarihi eser kaçakçıları tarafından keşfediliyor ve tahrip ediliyor. Yazılı İn Mağarası, erken Hıristiyanlık döneminde tahminlerime göre barınak olarak kullanılmış. Ben buraya bir yıl önce geldiğimde herhangi bir kazı yoktu. Şimdi her yanı delik deşik edilmiş. Yanmış mum parçaları ve meyve kabukları tazeliğini kaybettiğine göre en fazla 10 gün içerisinde kaçakçılar burada kazı yapmış olmalı” yorumunda bulundu.

Yazılı İn Mağarası üzerindeki yazı ve işaretler hakkında bilgi veren Coruk, “Kaya üzerine bitkilerden elde edilen kırmızı boya ile yazılar ve el resmi vardı. Kaçak kazı sonucu bu tarihi yazılar zarar görmüş. Buradan bir merdivenle uyuz hamamı denilen şifalı suların aktığı alana iniliyordu. Bu merdivenlerde de kazı yapılarak büyük bir tahribat meydana gelmiş” şeklinde konuşarak tepkisini dile getirdi.

KAÇAKÇILAR DAHA HIZLI

Ulubey ve kanyonları civarında Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından tescil edilmemiş birçok tarihi eser ve doğal güzellik olduğuna dikkat çeken Coruk, “Kanyonların içerisinde bulunan “Su Uçuğu Şelalesi”, Ulubey girişinde hiç kazı yapılmayan “Ulubey Höyüğü” buradan sürekli küçük kare şeklinde taşlar çıkıyor. Ancak nedense hiç araştırma yapılmıyor. Yine ben çocukken Ulubey ilçesi içerisinde sanırım Osmanlı dönemine ait bir tarihi köprü vardı. Şimdi bulunduğu yerin toprakla dolmasıyla bu köprü yer altında kaldı.  Ulubey İlçemizde; “Yerli Kaya”, “Dırıt Hamamı”, “Uyuz Hamamı” ve Aksaz Hamamının çok büyük bir kısmı da gün ışığına çıkarılmayı bekliyor. Ne yazık ki buralarda yetkililer hiçbir çalışma yapmıyor. Kaçakçılar ise altını üstüne getiriyor. Yazık bu milletin değerleri sahipsiz kalıyor. Ben, bunarlı İl Genel Meclisi toplantılarında da dile getirdim. Ne yazık ki, Ekim ayından bu yana hiçbir çalışma yapılmadı. Meydan hala kaçakçıların” diyerek üzüntüsünü dile getirdi.

Coruk, “Uşak’ta bilinmeyen tarihi eserler ve doğal güzellikler sadece Ulubey kanyonlarında yok. Taşyaran çayının doğduğu Eşme ilçesine bağlı Çalıkhasan Köyünde doğan, “Karagöl”, Banaz Anıt Ağaç, birçok tarihi eser ve doğal güzellik yetkililerden ilgi bekliyor” diyerek yetkilileri göreve davet etti.

Editör: TE Bilişim