Türkmeneli Kan Ağlıyor”  Konferansı yapıldı

Türk Ocakları Uşak Şubesi tarafından düzenlenen, “Türkmeneli kan Ağlıyor Irak ve Suriye Türkmenleri” konulu konferansa konuşmacı olarak katılan MHP Mersin Milletvekili Mehmet Şandır, “Türkmen Meselesi Türkiye’nin Millî Bir Meselesidir” dedi.

Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansın açılış konuşmasını yapan Türk Ocakları Uşak Şube Başkanı Kemal Tunç, “Türk ismi ve kavmi 900 yıldır vardır. Şimdi, bu isim ve kavim üzerine oyunlar oynanmaktadır. Biz, Türk Ocakları olarak bu oyunlara asla müsaade etmeyeceğiz” dedi.

Uşak'ta trafiği mahvedenler ve gürültü kirliliği yapanlar! Uşak'ta trafiği mahvedenler ve gürültü kirliliği yapanlar!

Mehmet Şandır: Türkmen Meselesi Türkiye’nin Millî Bir Meselesidir

Kendisi de aslen Bayır Bucak bölgesinden bir Suriye Türkmen’i ve Suriye Türkmen Meclisi’nin Onursal Başkanı olan Milliyetçi Hareket Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Şandır da Türk Ocakları Uşak Şubesi’ne Türkmeneli Kan Ağlıyor” konulu konferansı düzenlediği için teşekkür etti. Suriye’deki ve Irak’taki Türkmenlerin varlıklarının Türkiye açısından millî bir mesele olduğunu belirten Şandır, bu konulara siyaset üstü bir biçimde yaklaşan Türk Ocaklarının tavrının önemli olduğunu ve bu çalışmalarını genişleterek sürdürülmesi gerektiğini ifade etti. Orta Doğu’da emperyalist devletlerin bir yeniden düzenlemeyi amaçladıklarını belirten Şandır, Orta Doğu’da sınırların yeniden çizilmek istendiğini, iç savaşların ve IŞİD gibi örgütlerin bu kadar rahat olmasında Batı’nın büyük rolü olduğunu ifade etti. Bu konuda kamuoyunun mümkün olduğunca bilgilendirilmesi gerektiğini ve bunun da en başta sivil toplum örgütlerince yapılmasının daha etkili olacağını söyledi.

MHP Mersin Milletvekili ve Suriye Türkmen Meclisi Onursal Başkanı Mehmet Şandır, "Suriye'nin geleceği, Türkiye'nin geleceği ile doğrudan ilişkili ama Türkmenlerin geleceği ile daha çok ilişkili. Türkiye olarak biz Türkmenlerin geleceğini kuramazsak, Suriye'nin geleceğini kuramayız" dedi. Şandır, Suriye'de yaşanan olayların iç savaşa dönüşerek kardeşin kardeşi boğazladığı bir ülke haline geldiğini kaydetti.

Suriye de yaşanan savaşta en büyük mağdurun Türkmenler olduğunu belirten Şandır, bu süreçte yaklaşık 20 bin Türkmen’in yaşamını yitirdiğini, 300 bin Türkmen’in yurdundan atıldığını da sözlerine ekleyen Şandır, “Bugün Türkiye’de 200 bini aşkın Süriyeli göçmen var. Bunun en az 50 bin kişisi Türkmenlerden oluşmaktadır. Aslında Suriye bir Türkmen yurdudur. Bu ülkede yaklaşık 4 milyon Türkmen yaşamaktadır. Suriye'nin yarısı bizim soydaşlarımızdır. 22 milyon dindaşımız vardır. Suriye, Türkiye açısından hem tarih hem coğrafya hem insanı itibariyle çok önemli. Asla göz ardı edemeyeceğimiz bir ülke. Ama maalesef Türkiye'nin yaklaşımı, Suriye'de akan kanı durduramamış, bütün gayrete rağmen Türkmenlerin hakkını, hukukunu koruyamamıştır. Sayın Dışişleri Bakanı'nın bütün gayretine rağmen bugün orada yaşanan olayların en büyük mağduru Türkmenlerdir" diye konuştu.

“Suriye’nin geleceğinde Türkmenlere de rol verilmelidir”

Suriye'nin geleceğinin nasıl yapılandırılacağı konusunda henüz bir güvence olmadığını belirten Şandır, Türkmenlerin, yeni Suriye Devleti'nin kurucu asli unsuru olarak, bir hukuk teminatına kavuşmak istediğini ifade etti. Şandır, şöyle devam etti:

"Bütün dünya bilmeli ki Suriye'de bugün yaklaşık 10 milyona yakın Türk soylu insan yaşamaktadır ve bu yaşadıkları yeri vatan bilmektedir. Ama mevcut Suriye yönetiminin hukuk yapılanmasında isimleri hiç kabul edilmemekte, hakları ve hukukları korunamamaktadır. Endişemiz, Suriye'nin yeniden yapılandırılmasında da yine Türkmenlerin yok sayılması ihtimalidir. Buna tedbir olarak Suriye'nin her bölgesinde yaşayan Türkmenler bir araya geldiler ve Suriye Türkmen Meclisi'ni oluşturdular. Artık, hem Suriye'de çarpışan taraflar nezdinde hem Suriye dostları nezdinde, Suriye olayına muhatap olan herkesin nezdinde, özellikle Türkiye, Avrupa ve Amerika nezdinde, Suriye'de yaşayan Türkmenleri temsil etmek üzere Suriye Türkmen Meclisi oluşturuldu.

Şandır, Suriye meselesinin, Türkiye"de siyasetin ortak paydası olduğunu, Suriye'nin geleceğinin, Türkiye'nin geleceği ile doğrudan ilişkili olduğunu vurguladı. Mehmet Şandır, "Ama Suriye'nin geleceği, Türkmenlerin geleceği ile daha çok ilişkilidir. Türkiye olarak biz Türkmenlerin geleceğini kuramazsak, Suriye'nin geleceğini kuramayız" dedi.

Şandır, Çin’in haklarında idam kararı verdiği 300 Uygur Türk’üne, Türkiye’nin sığınma hakkı vermediğini de sözlerine ekledi. Konferansa, Uşak Vali Yardımcısı Mesut Taner Genç, MHP Uşak İl Başkanı Hüseyin Karabey, İlçe Başkanı Raşit Yılancı ve çok sayıda davetli katıldı.

Editör: TE Bilişim