Uşak’ın işlek bölgelerinden Ata Park’taki, 51,5 metrelik ve kentin en yüksek yapısı olan Ata Kule, kentin kurtuluşunun 100. Yılında dioramaya dönüşüyor. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, söz konusu çalışmanın Uşak’ın kurtuluşunun 100’üncü yılına kadar hayata geçirileceğini ifade etti.

Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, Ata Kule’nin kentin kurtuluşunun 100. Yılında bambaşka bir şekilde hizmete açılacağını ifade etti.  Daha önce sık sık tartışmalara konu olan ve hiçbir işe yaramadığı için tepki çeken Ata Kule hakkında konuşan Başkan Mehmet Çakın, “Burası Uşak’ın simge yapılarından bir tanesi haline getirmek için bir çalışma içerisindeydik. Özellikle de 2022 yılı Uşak’ın kurtuluşunun 100. yılı olacak ve buna atıf yapacak şekilde Ata Kule’yi bir etkinlik alanına dönüştürmek gibi bir düşüncemiz vardı. Bununla ilgili şehrimizin önde gelen bazı akademisyenleri ve Uşak tarihçileriyle toplantılar gerçekleştirdik” dedi.

Uşaklı vatandaş da bu konudan rahatsız: Kafamıza tecavüz ettiler! Uşaklı vatandaş da bu konudan rahatsız: Kafamıza tecavüz ettiler!

Başkan Çakın, “Uşak’ın düşman işgalinden kurtuluşun 100. yılı yaklaşırken kitap hazırlıklarından etkinliklere kadar birçok planlamamız var. Tabi ki bunların en değerlisi bizim için Milli Mücadele 100. Yıl Diorama 1922 Projesi. Şu anda Atapark Kule’nin dış boyasını yapıyoruz ve içerisinde de hummalı bir çalışma gerçekleştiriliyor. Buranın her katında Uşak’ın kurtuluşundaki yaşanan önemli anları yansıtacağız. En üst katında camlı bölgede bir diorama yer alacak. Halkımızın, Kurtuluş sürecinde yaşanan olayları en iyi şekilde hayal edebileceği, okuyabileceği ve anlayabileceği bir ortam oluşturulacak” diye konuştu.

ALİ ERDOĞAN DÖNEMİNDE YAPILDI, HEP TARTIŞMA KONUSU OLDU
2009’da ikinci kez Uşak Belediye Başkanı seçilen Ali Erdoğan’ın görev döneminde, projelendirilen ve hayata geçirilen Ata Kule, uzun süre tartışma konusu oldu. Bir önceki Uşak Belediyesi yönetimi tarafından ışıkları söndürülen ve hangi amaçla kullanılacağı gündeme gelen Ata Kule, Mart 2014’te hizmete açıldı. O dönemde yaklaşık olarak 2 milyon TL’ye mal olan Ata Kule, planetaryum (gözlem evi) olarak tasarlandı. 10 katlı olan Ata Kule’nin en üst kadındaki planetaryum, 28 kişilik olarak tasarladı. Burada öğrencilerin ve sınıf şeklinde, gözlem yapmaları planlandı. Fakat Ata Kule, görüntüsü nedeniyle uzun süre eleştiri konusu oldu. Dönemin Mimarlar Odası Başkanı Avni Özgencil, kuleyi “İşlevsiz kütle” olarak nitelendirirken, aynı dönemde CHP İl Başkanı olan Bülent Horosan da “Ucube” olarak gördüğünü ifade etti. CHP’li Bülent Horasan’ın “Ucube” benzetmesine, dönemin AK Parti İl Başkanı Mehmet Gün de destek verdi ve "CHP Uşak İl Başkanı Sn. Bülent Horasan Atapark'taki Atakuleye 2,5 tirilyonluk UCUBE demiş. Doğru söze doğru demek gerekir" ifadesini kullandı.

ALİ ERDOĞAN, IŞIKLARIN SÖNDÜRÜLMESİNE TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Öte yandan 2014 ve 2019 arasında Uşak Belediye Başkanlığı görevini yapan Nurullah Cahan döneminde, ışıkları söndürülen Ata Kule’nin hiçbir amaca hizmet etmediği, çeşitli platformlarda dile getirildi. Kulenin yapımına öncülük eden Uşak Belediyesi eski Başkanı Ali Erdoğan, bu uygulamaya tepkisini katıldığı bir TV programında dile getirdi. 2015’teki genel seçimlerde CHP’den milletvekili adayı olan Ali Erdoğan, kulenin ışıklarının kendi hatırasını unutturmak için söndürüldüğünü belirterek, “Kulenin ışıklarını tekrar yakacağız” mesajını vermişti.

Editör: TE Bilişim