ULUBEY’İN EFELERİ DERELERİN KİRLİLİĞİ İÇİN “YETTİ GARİ” DEDİ

Ulubey Derelerinde kirliliği önlemek için, Ulubeyliler bir dernek kurdu. Uşak-Ulubey Doğal Üretim Çevre ve Dayanışma Derneği (ÇEDAY) üyeleri yaptıkları toplantıda, Ulubey Derelerinde 20 yıldır meydana gelen kirliliği önlemek için neler yapılması gerektiğini tartıştı.

Uşak’ın Ulubey İlçesinde bulunan ve dünyanın en uzun 2. Kanyonunda yaşanan kirlilik Ulubeylileri harekete geçirdi. Derelerindeki kirliliği önlemek isteyen Ulubeyliler, ÇEDAY adı altında bir dernek kurdu. Kayıtlı 49 üyesi bulunan dernek üyeleri, Uşak İnşaat Mühendisleri odası binasında bir araya gelerek derelerin kirliliğini önlemek için neler yapılacağını tartıştı.

ÇEDAY Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaytan, Ulubeyli hemşerilerine seslenerek, derelerine sahip çıkmalarını istedi. Kaytan, “Asırlardır var olan, nasıl, ne zaman, neden oluştuğu hakkında hiçbirimizin bir fikri olmadığı ancak, her Ulubeylinin bizzat kendisine ait anılarda yer alan derelerimizin artık bile bile, göz göre göre son 20 yıldır katledildiğine tanık oluyoruz” dedi.

İşte Muhammet Gür'ün tüm mal varlığı İşte Muhammet Gür'ün tüm mal varlığı

Kaytan, “Hangimiz, ‘Kayabaşı’ndan derin vadiye baktığımızda, derelerimizin büyüleyen güzelliği karşısında bir müddet sükunetten sonra yanımızdaki eşimize dostumuza, “Bir zamanlar… “ diye başlayan cümlelerle derelerimize ilişkin güzel anılarımızı içimiz burkulmadan, sızlamadan anlatabilmişizdir?” şeklinde sordu. Derelerin her bir tepesinden ayrı perspektif sunan güzel sanatlarla ilgilenen her bir kişiye ilham verebilecek bir doğa harikası olduğunu savunan Kaytan derelerin kanyonların can damarı olduğunu söyledi.

CAN VEREN PINARLAR CAN ALIYOR

Ulubey derelerinde yaşanan kirliliğe değinen Kaytan, “Zengin bitki örtüsü, değişik türde yaban hayvanlarıyla bir zamanlar biz Ulubeyliler için yeryüzünde cennet gibi bir yer olan derelerimiz şimdi kan ağlıyor. Artık kanyonumuzdan çeşitli çiçek ve kekik kokularının yerine, iğrenç, pis, burnumuzun direğini kıran kimyasal kokular yükseliyor. Can veren pınar dere can alıyor. Kayalıklarında yuvarlanan binlerce güvercinden, keklikten haber yok. Tilkisi, kurdu, çakalı, kartalı, akbabası, tavşanı, su samuru, balığı, yılanı, çıyanı hepsi yok olmuş vaziyette. Yaban domuzlarının bile mecbur kalmadıkça uğramadıkları derelerimiz, adeta kaderine terk edilmişliğin hüznüyle, çaresiz sonunu bekliyor” şeklinde konuştu.

DERELERİMİZ MİRAS DEĞİL EMANETTİR

Kaytan konuşmasının son bölümünde Ulubeylilerin derelerin kirliliğini önlemek için bir araya gelip örgütlenmelerini isteyerek sözlerini şöyle tamamladı:

“Sayın hemşerilerimiz; bu duruma daha ne kadar seyirci kalacağız? Bilmiyorum, görmedim, işitmedim mi diyeceğiz? Geleceğimizin tehdit altında olduğunun farkında değil miyiz? Unutmayalım ki derelerimiz bize atalarımızdan kalan miras değil, gelecek nesillere devredilmek üzere aldığımız bir emanettir. Evimizin önüne çöpünü yığan kapı komşumuza, evinin pis sularını balkonumuza salan daire komşumuza nasıl kayıtsız kalmıyorsak, derelerimizin katledilmesine de kayıtsız kalmayalım.

Umutsuz da çaresiz de değiliz. Yeter ki derelerimize sahip çıkalım. Geçmişte yaptığımız sonuçsuz eylem ve girişimler cesaretimizi kırmasın. Biz, yüreği Ulubey sevgisiyle dolu gönüllüler örgütlenerek güçlü bir şekilde sorumlulardan hesap sormak ve derelerimizi eski haline kavuşturmak için bu süreci başlattık. Gelin sizde bize katılın. Ulubey’imiz için neler yapabileceğimize hep birlikte karar verelim.”

Ulubey eski Belediye Başkanı Yaşar Leblebici’nin başkanlık ettiği toplantıya, Uşak’ta yaşayan Ulubeylilerden; CHP Uşak İl Başkanı Bülent Horasan,ÖDP İl Başkanı Mahmut Uludağ, AK Parti Uşak Belediye Meclis Üyesi Hasan Erdoğan, Uşak Barosu eski Başkanı Rıza Albay, Mimar Naci Çavdar, Cemal Arslan, Öğretmen Hakan Dönder, Avukat Güven Özkan, Ulubey Belediye Başkan Yardımcısı Hatice Özkan, Öğretmen Dudu Bayraktar Dönder, Uşak Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Yüksel gibi isimler katıldı.

Editör: TE Bilişim