2019 yılı denetim raporunun değerlendirildiği Uşak Belediye Meclisi Toplantısı’nda, Uşak Belediyesi’nin borçları ve yapılan harcamalar masaya yatırıldı.  Covid-19 nedeniyle sosyal mesafe kuralları gözetilerek, Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan toplantı, Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın’ın başkanlığında gerçekleşti. Uşak Belediyesi’nin denetim raporuyla ilgili bazı eleştirilerde bulunan İYİ Parti Grup Başkanvekili Necmi Dursun, makama gelenlere verilen hediyelerin pahalı olduğunu ifade etti. Eleştirilere yanıt veren Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, hediyelerin makul bedellerle temin edildiğini belirterek, “Kimseyi maddiyata boğmuyoruz” dedi. 


UŞAK BELEDİYE MECLİSİ’NİN BORÇ DURUMU ORTAYA KONDU
Covid-19 nedeniyle Nisan ve Mayıs ayında toplanamayan Uşak Belediye Meclisi, kontrollü ve sosyal mesafe kurallarına riayet edilerek, Atatürk Kültür Merkezi’nde toplandı. Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın’ın başkanlığında toplanan mecliste, 2019 yılı denetim raporu okundu. Raporda, 2018’de 551 milyon TL olan borcun 2019’da 580 milyon TL’ye yükseldiği belirtildi. 2018’de 729 milyon TL olan belediye varlıklarının bir sonraki yıl 782 milyon TL’ye çıktığının bildirildiği raporda, 2019’da 277 milyon 26 bin TL gider ve 284 milyon 658 bin TL de bütçe gelirinin olduğu kaydedildi. Bütçenin yaklaşık olarak 7 milyon 632 bin TL fazla verdiğini ve bu durumun tasarruftan kaynaklandığı vurgulandı. Raporun ardından söz alan İYİ Parti Grup Başkanvekili Necmi Necmi Dursun, bir önceki dönem belediye yönetimini eleştirdi ve mevcut belediye yönetiminin bazı konularda benzer tutumları sergilediğini söyledi. Necmi Dursun, “Şu andaki yönetim, önceki dönemden kalan borçlarla karşı karşıya kaldı. Milyonlarca liralık SGK borcu, milyonlarca liralık yapılandırılmış vergi borcu, UTAŞ’ın alacakları, belediyeye iş yapan ve mal veren esnaf ve işverenlerin alacaklarıyla gelen icralarla karşı karşıya kalındı. Yeni belediye de yüzde 25 ve 27 oranıyla bankadan kredi kullanma yoluna gitti. Önceki yönetimin ötelediği krediler, bu yönetimle de yeniden yapılandırılmıştır. 5 kredinin toplam ana parası 90 milyonken, yapılan yapılandırma ile 190 milyona yükselmiştir.  Önceki yönetim TOKİ’den alınan işyerlerinin aidatlarını ödeyemediği için 2 adet ofis, TOKİ tarafından aidat karşılığı alınmıştır. Yeni yönetim, önceki yönetimin 10 yıllık anlaşmasını 20 yıla çevirmiş ve bu yönetimden sonra gelen 3 başkan bu borcu ödemeye devam edecektir” dedi. 


SELÇİKLER BELEDİYE BAŞKANI, KIZININ SINIFINI NEDEN KENDİ BELEDİYE BÜTÇESİNDEN GÖNDERMEDİ?
Bölme Belediyesi’ndeki şirketin Uşak Belediyesi bünyesine katıldığını ve personelin buraya aktarıldığını belirten İYİ Partili Necmi Dursun, “Şirket ilk devredildiğinde 11 kişi vardı ve Temmuz’da 40, Ağustos’ta 170 ve ilerleyen aylarda da sayı çoğalarak devam etmiştir. UTAŞ’ta 1200 işçi varken, Aralık ayında 1400’e ulaşmıştır.  Önceki yönetimden kalan bazı alışkanlıkların devam ettiği görülmüştür. Tanesi 300 TL ile 600 arasında değişen halı satın alınmış ve makama gelenler için yüzlerce adet halı yaptırıldığı görülmüştür. Hediyeleşmek güzeldir ve herkes kendi cebinden hediyeleşsin diyoruz” dedi. Öte yandan Dursun, son olarak Mehmetçik İlköğretim Okulu’ndaki bir sınıfın belediye tarafından Ankara’ya gönderilmesini de eleştirdi. Dursun, “Uşak’ın gelir düzeyi yüksek olan Mehmetçik okulundan bir sınıf geziye yollanmıştır ve bu sınıfta Selçikler Belediye Başkanı’nın kızının sınıfı olduğunu gördük. Selçikler Belediye Başkanı kızının sınıfını kendi bütçesinden neden göndermedi” ifadelerini kullandı. 

UŞAK BELEDİYE BAŞKANI MEHMET ÇAKIN ELEŞTİRİLERE YANIT VERDİ
Eleştirinin demokrasinin bir gereği olduğunu dile getiren Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, bazı konulara açıklık getirmek istediğini söyledi. Göreve yeni başladıkları dönemde hataların ve eksiklerin olduğunu ve bunların zamanla çözüme kavuştuğunu kaydeden Başkan Çakın, şöyle konuştu: “Göreve başladığımız tarihten itibaren kimi hatalarımız ve eksiklerimiz olmuş olabilir. Yeni bir yönetim olarak göreve başlayan ekibimizle, tecrübeli idarecilerimizin yönlendirmelileriyle çalışıyorlar. Bazı eksikler ve kusurlar illaki olabilir.  Bundan sonraki süreçte bunların olmaması için daha dikkatli olacağımızı ifade etmek istiyorum. Borçların yapılandırılmasıyla ilgili banka ile ya da borç sahibiyle görüşür ve yapılandırma talep edersiniz. Biz, sadece bu süreçte Ziraat Bankası ile yapılandırmalarda vadeden dolayı borç miktarında artış gözükse de faiz oranı ilk kullandırılan kredilerin çok daha altında gerçekleştirdi. Total bazda düşüşler gözledik ve bu şekilde belediyenin menfaatleri doğrultusunda pazarlıklarımızı yaptık. Temel hizmetlerin aksamaması ve mali anlamda sıkıntı yaşamamak için gayret ettik. Önümüzdeki sene bu rakamlar incelendiğinde, yapacağımız çalışmalarımız daha net görülecektir. Pandemi süreci beklenmedik bir şekilde karşımıza çıktı ve belediye gelirlerinde ciddi eksilmeler oldu. Bu mali yapının düzelmesi için önemli adımlar atmış olacağız ve meclis olarak altında hepimizin imzası olacağı için ilimizin geleceğine katkı sağlayacağız.”


TOKİ’NİN UŞAK’A YAPACAĞI 700 KONUT ALANINDA HESAPTA OLMAYAN BİR KAYNAK OLUŞTU VE BUNU BORÇLARDAN DÜŞECEĞİZ
“TOKİ ile ilgili konuya açıklık getirmek istiyorum. 2 kamu kurumu arasındaki bir anlaşmadan bahsediyoruz” diyen Başkan Mehmet Çakın, şöyle devam etti: “Mesut Başkan (Apaydın) döneminden başlayan bir süreç ve muhtemelen bizden sonra da devam edecektir. Mülk ediniyoruz ve burada binalarımız var. Kentsel dönüşüm alınan devletimiz çok ciddi yatırımlar yaptık ve vatandaşlarımız da önemli miktarda paralar ödeyerek, mülk sahibi oldular. Burada kimin emeği geçtiyse, herkesten Allah razı olsun ve uzun mücadeleler sonucunda, ilimizin girişindeki kötü görüntüyü bu hale getirmişler. Belediye binalarımızın da buraya taşınması söz konusu ve bununla ilgili de çalışmalarımız devam ediyor. Belediyemizi 2 binaya taşıyacağız ve 3’üncü binamızı da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak değerlendireceğiz. TOKİ ile protokol yaparak ve borcumuzda da düşüş olacak. 20 yıllık borç, bizim hizmetlerimizi aksatacak bir borç değildir. 100 bin konut çerçevesinde Uşak’ta da 700 konut yapılacak. TOKİ marifetiyle yapılacak olan bu projede, belediyemize ait olan arsa da bir değerlendirme yapıldı. Burada hiç hesapta olmayan bir kaynak oluştu ve bu kaynağı da TOKİ ile karşılıklı olarak borçlarımıza sayacağız ve yükümüz hafifleyecek”. Personel şirketiyle ilgili eleştirilere yanıt veren Başkan Çakın, “Bölme’den gelen şirketi, Uşak Personel Şirketi olarak değiştirdik ve çalışanlarımızın haklarını koruyarak, onları buraya aktardık. UTAŞ’ta daha önce istihdam edilen arkadaşlarımızı da başka birimlere yönlendirdik, çünkü ihtiyaç olan noktalara ağırlık verdik. İstemeyenlerin çıkışları gerçekleştirildi. Temizlik İşleri Müdürlüğü için bir kısım istihdam yapıldı ve belediyemizin temizlik anlamında ciddi çalışmaları oldu” dedi. 

Uşaklı vatandaş da bu konudan rahatsız: Kafamıza tecavüz ettiler! Uşaklı vatandaş da bu konudan rahatsız: Kafamıza tecavüz ettiler!

UŞAK’A HAS HEDİYELER VERİYORUZ, KİMSEYİ MADDİYATA BOĞMUYORUZ
Hediyelerle ilgili tepkilere de cevap veren Başkan Çakın, “Makama gelenlere hediyeler gelenek gereği veriliyor. Burada kimseyi maddiyata boğmuyoruz ve Uşak’ı hatırlatan bir hediye olsun istedik. Cumhuriyeti Böyle Kurduk fotoğrafının olduğu rölyefimizi hediye ediyoruz. Bu hediyemizin genellikle makam odalarında sergilendiğini görmek bizleri mutlu ediyor. Bunu yaparken, biz yine tarhanamızdan da ve kırmızı helvamızdan da ikram etmeyi unutmuyoruz. Bunlar da ilimizin marka değeri olan ürünleri.  Mehmetçik Okulu’ndaki geziye gelince, Ankara’dan bir davet geldiği ve okulun ulaşım konusunda istedikleri destek için verdik. Bizden yardım talep eden bir eğitim kurumu olarak gördük” şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilişim