Özkan Yalım, açıklama yapma gereği duydu! Özkan Yalım, açıklama yapma gereği duydu!
ALİ ARASLI/// Uşak Belediyesi’nin Şekerevleri Mezarlığı’ndaki şehitliğin yanı başına ‘Kitap Kafe’ olarak inşa ettiği binanın hangi amaçla kullanılacağı tartışma konusu oldu. “Burada okuma oranı az” diyen mahalleli kadınlar, kitap kafenin kreşe çevrilmesini isterken, mahallenin erkeklerinin bir bölümü ise bu alanın Çayzade gibi bir tesis olmasını talep ediyor. Kitap kafe olarak inşa edilen binayı nasıl değerlendireceklerine dair henüz net bir karar vermediklerini ifade eden Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, ilerleyen günlerde daha net bir karar vereceklerini kaydediyor.



                OKUMA ORANI AZ, KİTAP KAFE BİZİM İHTİYACIMIZ DEĞİL
2014 ve 2019 arasında Uşak Belediye Başkanlığı görevini üstlenen Nurullah Cahan, döneminde inşa edilen bina, ilk olarak normal kafeterya gibi tasarlandı ve o dönemde sosyal medyada ortaya atılan bazı ifadeler nedeniyle proje ‘kitap kafe’ olarak revize edildi. İddiaya göre, proje ilk hazırlandığında, bazı sosyal medya kullanıcıları tarafından, ‘Şehitliğin yanında müzikli yayın yapılacak ve bu şehitlere saygısızlık’ tepkileri dile getirildi. Bunun üzerine dönemin belediye yönetimi, projeyi kitap kafeye çevirdi ve yaklaşık 1 yıl önce de tamamladı. 250 metrekare civarındaki ve tek katlı binanın içi, diğer mahalle konaklarındaki çok amaçlı salonlardaki oturma alanlarıyla döşendi ve halı yerine ahşap döşeme kullanıldı. Fakat bina tamamlandığı günden beri boş ve atıl bir şekilde bekledi.



Mahalleli, dönem dönem Uşak Belediyesi’ne başvurarak, bu alanın farklı bir amaçla kullanılmasını talep etti. Mahalledeki kadın nüfus, söz konusu binanın kreş olarak değerlendirilmesini ve bunun çalışan bayanlar için kolaylık olacağını bildirdi. “Mahallede okuma oranı çok değil, bizim kitap kafeye ihtiyacımız yok” diyen bazı kadınlar, durumu dün akşam yapılan Gönül Buluşmaları’nda Başkan Mehmet Çakın’a şöyle ilettiler: “Bu mahalledeki kadınların büyük bölümü çalışıyor ve kreş ihtiyacımız var. Bize bir kreş yapın çocuklarımızı sabah bırakalım, akşam saatlerine doğru alalım”.
ERKEKLER, SOSYAL TESİS OLMASINI İSTİYOR
Mahallenin bazı erkekleri ise, kitap kafenin müzik yayını yapmayan bir kafeteryaya dönüştürülmesini istiyorlar. Şekerevleri’nde 10’u aşkın kıraathanenin bulunduğunu belirten bazı vatandaşlar, “Başkanım burayı bir sosyal tesise çevirin ve bu mahalle gelişsin. Yoksa burası gelişemez” ifadelerini kullanıyor.



DÜĞÜN SALONU İSTEYENLERE CEVAP: ŞEHİTLİĞİN YANINDA EĞLENCE OLMAZ
Bazı vatandaşlar ise bu alanın düğün, nişan, kına ve sünnet gibi etkinliklerin yapıldığı çok amaçlı bir salon olmasını istiyor. Bu talebe yanıt veren Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın ise; “Şehitliğin yanında düğün gibi eğlenceler olmaz, şehitlere saygısızlık olur” sözleriyle yanıt veriyor.
Başkan Mehmet Çakın, bu alanın değerlendirilmesiyle ilgili ilerleyen günlerde daha net bir karar alacaklarını ve bunu mahalle halkına tebliğ edeceklerini kaydediyor.



ŞEKEREVLERİ YERİNE UŞAK ÜNİVERSİTESİ YERLEŞKESİNE YAPILSA YİNE AYNI SORUN YAŞANIRDI
Öte yandan Uşak’ta şahit olduğumuz kitap kafe binasının hangi amaçla kullanılacağına dair tartışma, akıllara; Aziz Nesin’in mizahi öykülerini getiriyor. Okumanın gereksiz görülmesi sadece Uşak’taki bir mahallenin değil, tüm toplumun ortak bir sorunu. Uşak Belediyesi, söz konusu alanı değil Şekerevlerine, Uşak Üniversitesi Yerleşkesine yapsa dahi, yine aynı problemlerle karşı karşıya kalırdı. Zira bugün Uşak Üniversitesi ve diğer tüm üniversitelerin kütüphaneleri sadece ödev amaçlı kullanılıyor. Kitapçıların ise en çok sattığı kitaplar, ALES, KPSS, YDS veya diğer sınavlarla ilgili kaynak kitaplardan oluşuyor.
Unutmadan, kitap kafe daha uzun süre boş kalacağa benziyor…
Editör: TE Bilişim