Uşak Deri OSB’nin tehlikeli atıkları doğaya bırakmasıyla ilgili bazı detaylara ulaştık. Konuyla ilgili görüştüğümüz Uşak Deri OSB’de görev alan bir yetkili, yaklaşık 5 ay önce İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ekipleri tarafından katı atıklarla ilgili ceza alındığını söyledi. İsminin yaptığı görev gereği saklı kalmasını isteyen aynı kaynak, “Bu konuda kuruluşumuz sürekli uyarılar alıyoruz. Kısa bir süre önce yaklaşık 150 bin TL ceza yazıldı, fakat bunun çözümü sadece cezayla olmaz. Büyük bir tesis yapılmalı ve çöpler düzenli olarak imha edilmeli. Aksi halde, sürekli ceza yemeye devam ederiz ve her seferinde ceza 3’e katlanır” dedi. 

UŞAK İL ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ CEZAİ İŞLEM YAPTI

Uşak Deri ve Karma OSB’nin arıtma tesisinden çıkan ve kek adı verilen tehlikeli ve zehirli atıkların doğaya bırakılmasıyla ilgili sivil toplum kurumlarının yanı sıra resmi kurumların da bugüne kadar gerekli uyarıları ve cezai işlemleri yaptığı ortaya çıktı. Konuyla ilgili görüştüğümüz Uşak Deri OSB’de görev alan bir yetkili, en son yaklaşık 5 ay önce ceza aldıklarını ifade etti. Katı atıklarla ilgili kesilen her cezanın 1 yıllık süre anlamına geldiğini kaydeden yetkili, “Katı atıklarla ilgili bugüne kadar göreve gelen bütün yönetimler gerekli iyi niyeti ortaya koydular. Fakat şimdiye kadar ortaya net ve somut bir  çalışma koyamadık ve hep yapacağız veya çalışıyoruz gibi ifadeler kullandık. Şu andaki görev alan yönetimin de böyle bir tesis oluşturmak noktasında niyeti var. Fakat bunun sağlanması için öncelikle bir bütçe gerekiyor ve aksi halde tesisi kurmak mümkün değil. Trilyonlarca maliyet gerekiyor ve bunun sağlanması, şu gün için çok fazla mümkün görülmüyor” diye konuştu.

Uşak'taki eski Başkan: Borç bu kadar değil, baksınlar yanlış varsa kendimi hapse attırırım Uşak'taki eski Başkan: Borç bu kadar değil, baksınlar yanlış varsa kendimi hapse attırırım

AVRUPA’YA YAPILAN ZİYARETLER, TURİSTİK GEZİ HALİNİ ALIYOR

Bu konuyla ilgili önümüzdeki günlerde bazı Avrupa ülkelerine gidilmesi noktasında bir niyetin bulunduğunu dile getiren aynı kaynak, şöyle söyledi: “Sadece Uşak Deri Karma OSB için değil, bölgemizdeki bütün sanayici birlikleriyle ilgili bir tespitte bulunacağım. Bizde maalesef Avrupa’ya bu tip işler için zaman zaman geziler yapılır ve bunun adına inceleme denilir. Fakat ben şahsen, yapılan hiçbir gezinin nihai (somut) bir amaca hizmet ettiğini görmedim. Biz, bu tip projelerle ilgili ziyaretlerde yanımıza çok fazla işi bilen ve yapılacak çalışmanın mahiyetini kavrayacak elemanlar almayız. Yönetimlerde görev alan isimler gider, fakat yeterli eğitim olmadığı için, inceleme gezisi turistik ziyarete dönüşüverir. Yapılan harcamalar da cabası olur. Bunları size gerçekleri bilin diye söylüyorum” dedi.

TESİS KURMAK İÇİN İRADE GEREKİYOR

Söz konusu tesisin kurulması için iradenin gerektiğini kaydeden aynı kaynak, şöyle konuştu: “Tesis kurmak şu andaki yönetimin niyeti, fakat bunun için ortaya sağlam bir irade koymamız gerekiyor. Benim duyumum bu tesisle ilgili önümüzdeki günlerde bazı bakanlıkların kapısının çalınacağı. Neticede burada binlerce insanımız çalışıyor. Eğer cezai işlemler devam ederse ve verilen sürelerin sonunda tesis kurulmazsa, burada iş şalter kapatmaya kadar gider. Bunun olmasını istemiyorsak, sanayici biraz elini cebine atacak.”

Editör: TE Bilişim