Uşak'taki eski Başkan: Borç bu kadar değil, baksınlar yanlış varsa kendimi hapse attırırım Uşak'taki eski Başkan: Borç bu kadar değil, baksınlar yanlış varsa kendimi hapse attırırım

İngiltere’de müzayedeye çıkarılan Uşak halısı büyük beğeni topladı. Müzayedeyi yöneten William Robertson, eserlerin taşıdıkları değer hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Uşak halısıyla ilgili önemli tespitlerde bulunan Robertson, “17. Yüzyıl havası olan ve üzerinde yürüyebileceğiniz bir halı arıyorsanız, bundan daha iyisini bulamazsınız” ifadelerini kullandı.
UŞAK HALISI BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI
Avrupa’da sarayları süsleyen, bir dönem cami ve kilise gibi farklı ibadethanelerde kullanılan Uşak halısı, Hans Holbein ve Lorenzo Lotto gibi ünlü ressamların tablolarında yer aldı. Son yıllarda yapılan çalışmalarla marka değeri artan Uşak halısı, geçtiğimiz günlerde, Londra’da bulunan Ünlü müzayede evi Christie’s’te açık artırmaya çıkarıldı. Müzayedeyi yöneten William Robertson, Uşak halısının taşıdığı değeri BBC’ye anlattı. 
Uşak halısının tarihi bir değerinin olduğunu ve kiliseler aracılığıyla bugüne kadar taşındığını dile getiren William Robertson, “Uşak halısı, 20 ila 30 bin sterlin arasında müzayedeye çıkarılacak. Bu da oldukça ucuz aslında. Bu fiyatın nedeni, üzerinde restorasyon yapılmış olması. Ama halen orijinalliğini koruyor ve renkleri çok güzel. Tamirat görmemişini arayan biri için bu fazla olabilir. Ama 17. Yüzyıl havası olan ve üzerinde yürüyebileceğiniz bir halı arıyorsanız, bundan daha iyisini bulamazsınız” dedi. Başka bir Uşak halısını da anlatan Robertson, “Bu da “Kuşlu Uşak halısı” olarak geçiyor. Bunların çoğunluğu, Doğu Avrupa’ya, Transilvanya’ya ihraç edilmek üzere örülmüş. Bir çoğu bağışlandıkları kiliseler sayesinde bugüne ulaşmayı başardılar. 16. Yüzyılda Türk halıları çok revaçtaydı” ifadelerini kullandı. 
UŞAK HALILARI, İNGİLİZ SOYLU AİLELER TARAFINDAN ALINIYORDU
Öte yandan Uşak halıları, 15, 16 ve 17’inci yüzyılda çok fazla revaçtaydı. Kök boyadan yapılan, çiçek, gökyüzü, hayvan ve doğa figürleri taşıyan Uşak halısı, Osmanlı döneminde ilk kez ihraç edilen ürün olarak dikkat çekiyor. İngiltere’de soylu ailelerin istediği Uşak halılarıyla ilgili günümüzde de yoğun bir çalışma var. Uşak Belediyesi ve Uşak Ticaret ve Sanayi Odası bu konuda bir dizi çalışma ortaya koydu. Belediye bünyesinde açılan halı dikim evleri ve atölyelerle kadınlar, hem geleneği yaşıyorlar, hem de istihdam ediliyorlar. Uşak Ticaret ve Sanayi Odası da, Uşak halısının coğrafi işaret belgesi almasını sağladı ve üretim yapan firmalara yönelik denetimler yaparak, geleneğin sürmesine önemli katkılarda bulunuyor. 

Editör: TE Bilişim