Uşak’ta geçtiğimiz yıl uygulamaya başlanan Kart 64 uygulamasıyla ilgili geçtiğimiz hafta mahkemeden gelen karar büyük yankı yaptı. Kart 64 uygulamasının kaldırılacağı ve konuyla ilgili önümüzdeki günlerde daha net bir çalışma yapılacağı ifade edildi. Belediye yönetimi krizi çözdüğünü ve dolmuşçu esnafıyla görüştüğünü bildirdi. Konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan, basın mensuplarına açıklama yapmıştı. Peki Uşak halkı ne istiyor? Türkiye’de büyüklüğüne ve yapılan kilometreye göre en pahalı iller arasında yer alan Uşak’ta vatandaşın en büyük beklentisi kamu taşımacılığının yapılması.

UŞAK’TA ULAŞIM SİSTEMİ YAMALI BOHÇAYA DÖNDÜ

Kentte daha önceki dönemlerde var olan halk otobüsleri, belediyeye ait olan UŞULAŞ’a (Uşak Ulaşım A.Ş.) devredildi. Daha sonra burada çalışan şoförlerin tazminatları gerekçe gösterildi ve dönemin DYP’li Belediye Başkanı Erhan Akçay, halk otobüsü uygulamasını şoförlere birer hat vererek iptal eden isim oldu. Belediyenin halka dönük market uygulamasını da kaldıran Erhan Akçay, bir sonraki seçimde göreve gelemedi ve yerine başlayan Ali Erdoğan da ulaşımla ilgili hiçbir çalışma yapmadı. 2004 ve 2009’da AK Parti’nin iktidara gelmesiyle işbaşına geçen Mesut Apaydın da ulaşım sistemine hiçbir müdahalede bulunmadı. Ali Erdoğan ikinci kez göreve geldiğinde, 30 Mart 2014 seçimlerine 1 buçuk yıl gibi bir süre kala, ulaşıma çeki düzen vereceğini belirtti ve Kart 64 sistemini hayata geçirdi. Fakat bu sisteme dolmuşçular büyük tepki duydu ve konu yargıya intikal etti. O dönemde ‘Belediye neden halk otobüsü uygulaması başlatmıyor?’ sorusuna, ‘-Sözleşme imzalandı ve 10 yıl ulaşımla ilgili tasarrufta bulunulamaz’ diye geçiştirme cevaplar verilmişti. Geçtiğimiz günlerde ulaşımdaki bu sistem yargıdan döndü ve şu anda ne yapılacağı ise kamuoyu tarafından tam olarak bilinmiyor.

UŞAK, ULAŞIMDA EN PAHALI İLLER ARASINDA

Uşak'ta İmam Hatipliler sokağa atıldı! Uşak'ta İmam Hatipliler sokağa atıldı!

Uşak’ta ulaşıma hemen her yıl zam yapılması dikkat çekiyor. Akaryakıt fiyatlarını bahane eden şoför esnafı, yolcu sayısı artmasına rağmen fiyatların düşük olduğunu savunuyor. Belediye yönetimi ise şimdiye kadar vatandaştan yana net tavır ortaya koyamadı. Hep maçı idare etme şeklinde yapılan politikalar, nedeniyle vatandaş küçük otobüslerde tıkış tepiş yolculuk yapıyor. Özellikle üniversiteli sayısının arttığı kentte, ulaşım sistemine ciddi anlamda çeki düzen verilebilir. Fakat bunun sağlanması için güçlü bir iradeye ihtiyaç var. Belediye yönetimi, eğer kamu taşımacılığını hayata geçirmezse, Uşak en pahalı ulaşımın sağlandığı kentler sıralamasında hep ilklerde yer almaya devam eder.

VATANDAŞ: KALİTE VE FİYAT İSTİKRARI İÇİN GEREKLİ

Vatandaş, belediyenin bu konuda net bir adım atmasını istiyor. Halk, “Nedense Türkiye’deki bir çok ilde kamu taşımacılığı var, fakat söz konusu Uşak olunca, yapılamayacağı söyleniyor. Burada yerel yönetimden beklentimiz büyük. Belediye bir şirket kurup, bu işi yapabilir. Özellikle üniversite hattında ciddi sıkıntılar var. Ulaşım fiyatları pahalı olduğu için herkes özel araç kullanma yoluna gidiyor. Bu nedenle kentte ciddi trafik sorunları da baş göstermekte. Zaman içinde işin içinden çıkılmaz bir hal oluşacak. Belediye yönetimi ucuz ve kaliteli ulaşım sağlamalı. Özellikle ana arterlerde kamu taşıması yapılmasından yanayız” ifadesini kullandı.

Editör: TE Bilişim