Uşak'ta İmam Hatipliler sokağa atıldı! Uşak'ta İmam Hatipliler sokağa atıldı!
Uşak İl Genel Meclisi 12. dönem Ağustos ayı 2. birleşiminde, Eşme ilçesi Takmak köyünde biokütle enerji üretim santrali konusu ele alındı. 
Biokütle Enerji üretim santrali yapılması konusu Uşak İl Genel Meclisi 12. dönem Temmuz ayı 3. birleşiminin 5. gündem maddesi olarak görüşülmüş, Uşak İl Genel Meclisinin Ulubey ilçesinde seçilen üyesi Tarık Coruk'un çevreye koku salacak mı? Sorusu üzerine İl Genel Başkanı Mehmet Nacar konunun etraflıca incelenmesini varsa örnekleri üzerinden değerlendirilmesini belirterek İmar ve Bayındırlık komisyonuna havale edilmesini oylatmış ve kabul edilmişti. 
Komisyon raporunu hazırladı ve Komisyon Başkanı Hüseyin Gürpınar tarafından mecliste okundu. Santralin olumlu değerlendirildiği rapor şu şekilde; " İl Genel Meclisinin 04.07.2018 tarih ve 139 sayılı kararı ile komisyonumuza havale edilen imar planı yapılması konusu görüşüldü. Eşme İlçesi Takmak Köyü sınırları içinde L21.B.05.D pafta, 216 ada, 39 nolu parselde 28.077,41m2 yüzölçümlü taşınmaz üzerine Esi Enerji Üretim A.Ş tarafından yapılması planlanan Biokütle Enerji Üretim Santrali Amaçlı NİP 33749 ve UİP 33750 plan işlem numaralı nazım ve uygulama imar planı talebine esas kurum görüşlerini içeren teknik rapor ve plan taslağı mahallinde incelendi. 3194 Sayılı İmar Kanununun 8. Maddesine uygun hazırlandığı görülen Biokütle Enerji Üretim Santrali Amaçlı 1/1000 ölçekli uygulama ve 1/5000 ölçekli nazım imar planının 5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanunun 10. Maddesinin ( c ) bendi uyarınca kabul edilmesinin uygun olduğuna karar verildi" 
Komisyonu raporunu okuyan Hüseyin Gürpınar her ne kadar olumlu bir rapor hazırlansa da konunun etraflıca incelenmesi ve muadil işletmelerin yerinde görülmesi ve çevreye zararı olup olmadığının yerinde etüt edilerek daha sağlıklı bir karar vermek adına ek süre istedi. 
Başkan Nacar konuyla ilgili yaptığı değrelendirmede Ulubey'de atıkları değerlendiren bir tesisin saldığı kokudan dolayı ilçenin rahatsız olduğunu ancak Eşme'de yapılacak olan Biokütle Enerji Üretim santralinin atıklarla değil tamamen tavuk gübresini işleyerek enerji üreteceğini söyledi. Nacar ;" Elbette biz yatırımcılarımız ile ilgili çalışmalara değer veriyoruz ancak çevre daha önemli onun için çok dikkatli olmamız gerekiyor. Yetkililer benimle de görüştüler. Özellikle tavuk çiftlikleriyle ilgili bir potansiyeli olduğunu dolayısıyla bu bölgeyi seçtiklerini söylediler. Ancak biz her türlü şartlarda çevre ile ilgili endişelerin giderilmediğini gördük. Koku yapar da ilçe bundan rahatsız olursa bunun altından bu meclis olarak kalkamayız durumuna gelindi. Bunların iddiası işletmede hiçbir şekilde baca olmadan koku olmadan bir enerji santrali kurmak. Biz ileride bir çevre sorunuyla karşı karşıya kalmamamız için çok dikkatli olmamız gerekiyor. Bu konuda komisyon tarafından olumlu raporlar yazılmış ama özellikle bunun birden iptali veya hemen kabulü değil de ek süre isteniyor."dedi. 
Konuyla ilgili söz alan CHP Grup Başkan Vekili Nadi Sancar komisyon raporunun olumlu olmasının ancak ek süre istenilmesinin kafalarda soru işareti bırakacağını böyle bir isteğin komisyon raporunda yer alması gerektiğini söyledi. 
İl Genel Meclisi’nin Ulubey ilçesinde seçilen üyesi Tarık Coruk konuyla ilgili olarak şunları söyledi; " Ulubey'deki işletme mama fabrikası yani bütün hayvansal atıklar mama fabrikasında işlenip kullanılabilir hale getiriliyor. Özünde iyi bir şey ama herhalde önlemleri alınmadığı için Ulubey aşırı derece kokuya maruz kalıyor. Akşamları insanlar sokaklarda oturamıyor bazen öyle bir hale geliyor ki af edersiniz sanki bir lağımın içindesiniz. Ama bu olay çok farklı, arkadaşların dediği gibi ben de internetten araştırdım Biokütle Enerji Üretim santralinin avantajları ve dezavantajlarına bakıldığında faydalı gözüküyor. Ancak yer seçiminde dikkatli olunması lazım. Ulubey'deki işletmeye zamanında İl Özel İdaresi izin vermiş, böyle bir hatayı bir daha yapmayalım" 
Konuşmalar üzerine söz alan Başkan Nacar olaya Ulubey'deki işletme göz önüne alınarak ön yargıyla yaklaşılmamasını istedi. İki işletmenin farklı değerlendirilmesi gerektiğini belirten Nacar buranın tavuk çiftliklerinin gübrelerini toplayarak enerjiye çevireceğini vurguladı. 
Coruk tekrar söz alarak araştırmalarında bu tesisin binlerce ton gübreyi biriktireceğini günlük kullanacağı miktarı buradan alacağını belirtti. Burada dikkat edilmesi gereken noktanın yer seçimi olduğunu ileri süren Coruk hakim rüzgar yönünde hesap edilmesi istedi. Buraya gübre getirecek kamyonların Kakmak'tan geçeceğini bunların yaydığı kokunun bile insanları rahatsız etmeye yeteceğini iddia etti. 
İl Genel Meclisi’nin Eşme ilçesinde seçilen AK Partili üyesi Aleattin Furtana Eşme halkının durumdan rahatsız olduğunu işletmenin açılacağını duyan bir grup Eşmelinin kendisine gelerek; " Bu tesis yerleşim alanına çok yakın bir böyle bir şey istemiyoruz. Eğer bunlar bunu yapacaklarsa uzak yerler var gitsinler orada yapsınlar diyorlar " dediklerini aktardı. Vatandaşın doğru söylediğini deklare eden Furtana; " Bu yer güneye yapılıyor, rüzgar estiğinde Takmak'a ve Eşme'ye çok zararı olacak. Ama bu şirket kendi çıkarını düşünüyor. Yol üzerine yaparak nakliyesini ucuza getirmek istiyor. Şirket o anlamda orayı istiyor. Bunun geri dönüşü olmaz, iyi inceleyelim." şeklinde konuştu 
Tavuk yetiştiricilerinin son on yılda bir hayli çoğaldığını özellikle çevrecilerin ileride bu çiftliklerin atıkları ne olacak sorusunu sormaya başlayacaklarını söyleyen Nacar raporun düzeltilerek ek süre verilmesini oylattı ve kabul edildi. 
Konu komisyon tarafından tekrar ele alınarak etraflıca incelenecek. Tesisin etrafa vereceği etki enine boyuna tetkik edildikten sonra nihai karar verilecek. Bu sürecin bir ayı bulması bekleniyor. 
Editör: TE Bilişim