Yalım'ın meclis üyesi adayı Kudret Yörük: Şovu bırakın, emekliye 1000 lira sözünüzü tutun Yalım'ın meclis üyesi adayı Kudret Yörük: Şovu bırakın, emekliye 1000 lira sözünüzü tutun

Uşak'taki tüm siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kurumlarının karşı çıktığı Murat Dağı'ndaki altın madeni projesiyle ilgili bir açıklama da Uşak Mimarlar Odası Başkanı Turan Ünlü'den geldi. Murat Dağı'ndan çıkan suyun; Menderes, Porsuk ve Gediz nehirleri aracılığıyla geniş bir bölgeyi suladığını, besin kaynaklarının temininde önemli bir rol oynadığını ve alandaki canlıların yaşamı için olmazsa olmazlar arasına girdiğini dile getiren Turan Ünlü, "Kütahya'dan verilen olumlu ÇED'le burada altın aramak için ilk somut adım atılmış oldu. Biz geçtiğimiz panelde Murat Dağının milli park olması yönünde adım atmaya çalıştık. Sivil toplum kurumlarıyla birlikte, Gediz, Banaz ve diğer ilçelerdeki muhtarlarla, biz de bu davaya ortak olduk ve Murat dağının yok olmaması için faaliyet göstermeye çalışıyoruz" dedi.

Uşak Mimarlar Odası Yönetim Üyesi Çağlar Samancı da Murat Dağında siyanürle altın çıkarılmasına neden karşı oldukları sorusuna yanıt verdi. Samancı, "Uşak murat dağında siyanürle altın aranmasına neden karşıyız . Açıklama gereği duydum. Öncelike siyanür direkt olarak toprağa yada suya karıştırılmaz siyanür oldukça pahalı bir madde olup tekrar tekrar kullanılması istenir. O yüzden madenden çıkarılan toprak, altında geçirimsiz bir tabaka olan liç sahasına dökülür bu sahada alta döşenen borulara siyanür verilerek siyanürün altını topraktan ayrıştırması sağlanır .altın siyanür ile birlikte bağladığı altını siyanür dinlenme havuzunda götürür. elektrolizle ayrılan altın döküme götürülür. Siyanür tekrar kullanım için siyanür havuzuna gönderilir.  Sorun siyanürün biriktirdiği havuzda. Havuz ne kadar geçirimsizdir? Çok geçirimsiz olsa bile plastik toplarla siyanürün havaya karışması ne kadar engellenmeltedir? Havuz geçirimsiz olsa dahi her hangi bir doğal afette karşı ne kadar güvenlidir?" ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim