Uşak'ta trafiği mahvedenler ve gürültü kirliliği yapanlar! Uşak'ta trafiği mahvedenler ve gürültü kirliliği yapanlar!
 Çoğu zaman Uşak Belediyesi’nin uygulamalarını eleştiren Uşak Mimarlar Odası, belediyenin yol kenarlarındaki otopark uygulamasının kentteki trafik akışı açısından doğru olduğunu savundu. Konuyla ilgili odanın resmi facebook hesabı üzerinden bir açıklama yapan Uşak Mimarlar Odası, trafik sorunun günümüzün en önemli problemlerinden biri olduğunu bildirdi. 
“TRAFİK YÜKÜNÜN HAFİFLEMESİ İÇİN DOĞRU BİR UYGULAMA”
Odanın sosyal medya üzerinden verdiği mesajda şu ifadeler dikkat çekti: “Bilindiği üzere şehirlerimizin ve günümüzün en güncel sorunları arasında ulaşım ve trafik yer almaktadır. Plansız şehirleşme, parsel alanlarında yeteri kadar otopark üretilmemesi, Kentlerin planlama doğrultusunda iş yeri ve konutların birlikte planlanması sonucu hem şehir merkezinde bulunan iş yeri sahiplerini hem de bu alanlarda uzun yıllardır yaşayan kent sakinlerini trafik ve otopark sorunuyla karşı karşıya bırakmıştır. Gelişmiş ülkelere bakıldığında şehirlerin iş merkezi alanlarının şehrin belli bir bölümünde konuşlandığı ve insanların işlerine toplu ulaşım araçları ile ulaştığı bilinmektedir. Ancak bu şehircilik anlayışı hem ülkemizin hem de şehrimizin kültürel ihtiyaçları doğrultusun da bu şekilde gelişememiştir. Her zaman önce insan sloganıyla hareket eden Mimarlar odası Kent merkezinin araçlara değil insanlara ait olması gerektiği bilinciyle hareket etmiştir.  Her ne kadar ücretli otopark uygulaması kent içinde yaşayan insanlarımız tarafından yadırgansa da şehir merkezine araç girişini azaltması, mevcut ring yollarındaki trafik yükünü azaltması, ana arterler de ve ring yollarında araç ticaretini ve araç işgalini engellemesi adına doğru bir uygulamadır.”

ANA YOL KENARLARINDA YAYGINLAŞTIRILMALI
Oda, uygulamanın bazı noktalara da taşınmasını istedi. Yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Uygulamanın Şekerevleri, Dikilitaş, Orhan Dengiz bulvarı gibi şehir için önem arz eden ana arterlerde de Yaygınlaştırılması trafik akışının düzenlenmesi için önemlidir. Şehir içi ana yollarda toplu ulaşım duraklarının düzenlenmesi kent trafiğinin rahatlaması açısından ivedilik arz etmektedir. Bilindiği üzer Şehir merkezinde 1 eylül durağı /Halit Ziya Uşaklıgil durağı /öğretmenevi önü Doğan Öz karaman cd durağı orman işletme dairesi durağı gibi pek çok durak olması trafik akışını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu durakların azaltılması ve daha nitelikli hale getirilmesi şehir içi trafiğini büyük ölçüde rahatlatacaktır.  3)Toplu ulaşım alternatifleri sunulmalı ve planlanmalıdır. Özellikle çevre yolunun tamamlanması şehir içi trafiği büyük ölçüde rahatlatacağından hafif raylı sistem ve metrobüs gibi uygulamalar için çalışmalar başlatılmalı trafiği büyük ölçüde rahatlatacak kentin kuzeyi ile güneyini Doğusundan batısına uzanan Güvenli, Hızlı , Ekonomik , Toplu ulaşım alternatifleri geliştirmelidir. Alternatif ulaşım araçları için çalışmalar yapılmalıdır. Bisiklet ve motosiklet otoparkları düzenlenmeli ya da ayrılmalıdır. Teşvik edilebilmesi için bisiklet yolları düzenlenmeli yada planlanmalıdır.  Çevre yolunun tamamlanması, şehir merkezinden geçen trafik ve çevre kirliliği yaratan binlerce aracı kent merkezinden uzaklaştıracağı için tamamlanması için azami önemin gösterilmesi gerekmektedir.

Editör: TE Bilişim