Uşak'ta memurlara sendika değiştirten para için imzalar atıldı Uşak'ta memurlara sendika değiştirten para için imzalar atıldı

ALİ ARASLI/// Uşak’ta kurak geçen yaz mevsiminin ardından, bir çok baraj ve gölette su, en alt seviyelere düştü. Bunun örneklerinden biri de Devlet Su İşleri tarafından Uşak Merkeze bağlı Selvioğlu köyüne yapılan, Selvioğlu Göleti oldu. 
Selvioğlu göletinde bu yıl su seviyesi kuraklık nedeniyle düştü. Ayrıca DSİ’nin daha önce tedbir amaçlı suyun bir kısmını salması nedeniyle, su seviyesi en dibi gördü. Daha önce göletin içinde kalan ağaç ve diğer bitkiler, gün yüzüne çıktı.  500 bin metreküplük su seviyesi hedeflenen, bin 180 dekarlık alana kurulu ve 25 metre olan göletin su seviyesi, şu anda, 4’te 1 civarında. 

ÇEŞMELERE SU VERİLMİYOR, EVLERE SUYU HAFTANIN BELLİ GÜNLERİNDE SALIYORLAR
Tarımsal sulama için şu anda kullanılmayan göletin yanı sıra, köy içinde ve çevresindeki çeşmelere de su verilmiyor. Suyun az olması nedeniyle, evlere haftanın belli günlerinde su veriliyor ve bu süre içinde köylü, su depolusunu dolduruyor. Uygulamayı tedbir amaçlı yaptıklarını ifade eden Selvioğlu Köyü Muhtarı Ali Durna, “Su seviyesi baya düştü. Kaynak sularımız kapalı ve suyu israf etmeyelim diye çeşmelere su vermiyoruz. Evlere su versek de depolar dolacak şekilde veriyoruz.  Barajda hayvansal sulama ve sebze için belki kullanabiliriz. Şebeke suyunda sulama yapılmasını istemiyoruz. Barajda bir süre önce tedbir amaçlı su salımı yapıldı. Fakat sonradan beklenen yağış da olmadığı için su seviyesi baya aşağılara düştü. Kışın tekrar dolmasını ümit ediyoruz. Kuraklık da var ve tedbir de var. Kış zayıf geçerse su seviyesi düşerse yine sıkıntı olur” dedi. 

UŞAK ÇEVRE GÖNÜLLÜLERİ DERNEĞİ: DOĞANIN DENGESİNİ BOZMANIN CEZASINI ÇEKİYORUZ


Kentteki kuraklık geçen yazla ilgili bir açıklama yapan Uşak Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Yüksel, suyun israf edilmemesi gerektiğini dile getirdi. Hasan Yüksel, susuz geçen yazın ardından, göletlerdeki su seviyesinin büyük oranda düştüğünü ve su tasarrufunun öneminin daha iyi anlaşılması gerektiğini kaydetti. Hasan Yüksel, “İlimizin tek geçim kaynağı imalat ve hizmet sektörü değil. Tarım ve hayvancılık da Uşak için önemli bir geçim kaynağıdır. Bu noktada bu yıl çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldık. Her zaman için çevrenin ve doğanın birey, aile, toplum ve ülke ekonomisine sunduğu katkıları ifade ettik. Şimdi su seviyesi düştü ve insanlar suyun kıymetini daha iyi idrak etmeye başladı. Doğanın dengesini bozmak çok kolay, fakat yitirilen ekolojik dengeyi tekrardan rayına sokmak çok çok zor. Dileriz ki, bu kış döneminde gerek kar ve gerekse yağmurumuz yeterince yağsın ve kurak geçen yazın olumsuz etkileri telafi edilsin” diye konuştu. 


UŞAK BELEDİYESİ SU KAYNAKLARI İÇİN BİR DİZİ ÇALIŞMA YAPIYOR
Öte yandan Uşak Belediyesi ekipleri, kentteki su sorununa çözüm için bir dizi çalışmayı hayata geçirdi. Bu kapsamda, Uşak Belediyesine bağlı ekipler, Baltalı Göleti’nde çalışma yaptılar. Baltalı Göleti’ndeki suyun içme suyu olup olmayacağına dair bir dizi ölçüm yapan ekiplere Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nden de bir dizi destek verildi. Geçtiğimiz günlerde, Küçükler Barajı’ndaki su seviyesi aşağılara düşmüş ve bölgede üretim yapan çiftçi ve Uşak Belediyesi arasında su konusunda bazı tartışmalar yaşanmıştı. Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, su kaynaklarının korunması ve alternatif kaynaklar bulunması için bir dizi çalışma yapılacağını kaydetmişti. 


 

Editör: TE Bilişim