Uşak Havaalanı Mania Planı’nda revizyon çalışması hakkında bir basın açıklaması yapan Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, Kalfa Korusu, Şeker Evleri’nin güney kısımları ve yeni belediye binasının bulunduğu kentsel dönüşüm alanının çevresindeki bölgelerde verilen kat izinlerinin yeniden revize edildiğini belirterek, “Bu plana göre Uşak’ın yenilenmesi ve kuzey bölgelerindeki sıkıntılı ve çarpış yapılaşmalardaki alanların önünü açacak. Vatandaşlarımız kendi bölgesindeki yapılaşma durumu için belediyemize gelebilirler. İmar durum belgesini alabilirler” dedi.

Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, Atatürk Kültür Merkezi’nde, Uşak Belediyesi’nin imar revizyonu çalışmalarıyla ilgili bir basın toplantısı yaptı. Burada Uşak Havalimanı’ndaki uçuşlar nedeniyle, daha önce yapılaşma izni verilmeyen bölgelerle ilgili yeni bir revizyon sürecinin başladığını açıklayan Başkan Mehmet Çakın, kentteki imar sorunlarının 1996 yılından önceki plansız yapılaşmayla ilgili olduğunu ifade etti.

Göreve geldikten sonra, kentteki imar sorunlarıyla ilgili gerekli çalışmaların yapılmasına yönelik çalışmaları başlattıklarını ifade eden Başkan Çakın, “Uşak’ta kişisel hatalar ve diğer sorunlardan kaynaklanan imar problemlerin çözmek için elimizi taşın altına koyduk. Uşak’ta bir çok ilde olmayan ve kente yakın bir havaalanı var. Konunun havaalanının açık olup olmamasına bağlamayacağım. Normalde havaalanları kentin dışında kuruluyor. Yakında ve uzakta olmasının avantaj ve dezavantajları var. Bir taraftan havaalanı kente yakınsa, evinize kısa sürede ulaşıyorsunuz veya uçağa daha erken gidebiliyorsunuz. Bunun gibi avantajlar olduğu gibi, havacılık kuralları gereği uçağın iniş ve çıkışıyla ilgili imar sorunları ortaya çıkıyor. Durumun hikayesine kısaca bakarsak, ilimizde ilk olarak imar onayları 1996’da oluyor. Şehrin her tarafında yapılan uygulamalar yürürlüğe giriyor. Mania planıyla, Uşak havalimanının da devreye girmesiyle beraber, 2011’de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne gidiyor. Bu uçuşların geçtiği yerler itibariyle bu alanlarda inşaat faaliyetlerinde sorunlar oluyor. Mevcut evler yenilenemiyor ve bu tarihler arasında kazanılmış haklar oluyor. 2011’den sonra ise kısıtlamalar geliyor. 2011’den sonra ise ruhsatlı yapılaşma talebi geldiğinde, buradaki yapılaşmalarla ilgili konular Sivil Havacılık Kurumu’na gönderiliyor. Ne kadar yükseklikte inşaat yapılacağına burası karar veriyor. 2016’da ise Sivil Havacılık Kurumu imar taleplerini tek tek almayacağını ve ilimiz sınırları içindeki parseller için tek bir gölgeleme çalışması yapılmasını istedi. Bunun anlamı belediyenin bir çalışma yapması ve önerileri bildirmesi ve toplu olarak bir değerlendirme yapılmasıydı. Bu tarihten itibaren imar için Sivil Havacılığa başvurular ortadan kalkıyor. Buraya çivi çakmak için de kriterlere uymak gerekiyor” dedi.

“Biz göreve geldiğimizde Atatürk, Fevzi Çakmak ve Elmalıdere Mahallelerimizin bu konudan etkilendiğini gördük. Seçimden sonra Havaalanı Mania ile ilgili gerekli çalışmaları başlattık” diyen Başkan Çakın, şöyle devam etti: “Haziran ayı itibariyle bu çalışmamız onaylanmış ve çalışma sonucunda bu alandaki vatandaşlarımız imar planında belirtilen kat yüksekliği ile ilgili çalışmalarını sürdürebilecek. Biz yaklaşık olarak 3 yıl bu işin peşinden koştuk ve bu konu uzun soluklu bir takip sürecini beraberinde getirdi. Biz revizyon yapılması istediğim yerlerle ilgili alanda imar planındaki yükseklikle ilgili haklarını geri aldılar. Uçağın iniş noktasındaki alanlar Mania planı dışında kaldı. Bir de doğal mania denilen bir alan var ve bu kısımdaki mor renkli olan da mania sınırları içinde kaldı. Kalfa Koruluğu’nun karşısındaki bölge, Şeker Evlerinin alt tarafları, kentsel dönüşümün bulunduğu alanlar artık mania sınırlarında değil. Bu Uşak’ın yenilenmesi ve kuzey bölgelerindeki sıkıntılı ve çarpış yapılaşmalardaki alanların önünü açacak. Vatandaşlarımız kendi bölgesindeki yapılaşma durumu için belediyemize gelebilirler. İmar durum belgesini alabilirler.”

Uşak'taki eski Başkan: Borç bu kadar değil, baksınlar yanlış varsa kendimi hapse attırırım Uşak'taki eski Başkan: Borç bu kadar değil, baksınlar yanlış varsa kendimi hapse attırırım

YUNUS EMRE KOOPERATİFİ'NDE TAPU SORUNU ÇÖZÜLDÜ

Öte yandan Başkan Çakın, Kemalöz Mahallesi ve Dikilitaş mahallesi arasında kalan bölgede tapu problemi yaşayan vatandaşlar ve Yunus Emre Sitesi'yle ilgili sorunların çözüme kavuştuğunu ve bu konuyla ilgili yazışmaların Tapu Müdürlüğü'ne yapılacağını belirterek, "Tüm vatandaşlarımızın haklarını korumak için çalışma yaptık ve mağduriyetleri giderme noktasında önemli kazanımlar elde ettik. Artık vatandaşlarımızın içi rahat olabilir" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim