ALİ ARASLI/// Uşak’ın içme suyu ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayan Küçükler Barajı’nın bulunduğu bölgedeki köylüler, tarımsal sulamada sıkıntı yaşadıklarını ve bunun sorumlusunun Uşak Belediyesi olduğunu iddia etti. Eleştirilere yanıt veren Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, söz konusu bölgedeki suyun yüzde 51’nin kullanım hakkının köylünün olduğunu, vahşi sulama nedeniyle kaynağın beklenenden fazla eksildiğini ifade etti. Çakın, “Yapılan incelemelerde vanaların kontrol edilmediği ve patlakların tamirinin yapılmadığından dolayı aşırı bir su kaybı olduğu da ortaya çıktı” dedi. 

Uşak Belediye Başkan yardımcılarına görevleri verildi! Şanlı, zabıta ve mezarlıklara da bakacak! Uşak Belediye Başkan yardımcılarına görevleri verildi! Şanlı, zabıta ve mezarlıklara da bakacak!

KÜÇÜKLER BARAJI’NIN SUYU BU YIL YETMEDİ
Uşak Belediyesi’nin suyunun yüzde 49’unu arıtarak, kent merkezine verdiği Küçükler Barajı’nın suyu, bu yıl bölgede tarım yapılan Gürlek, Çamsu, Ayrancı, Küçükler ve Baltalı köylerine yetmedi. 2004-2009 aralığında Uşak Belediye Başkanı olan Mesut Apaydın döneminde, kentin su sorununa çözüm amaçlı kullanılmaya başlanan Küçükler Barajı’nın suyu, tarımsal sulama amaçlı 3 ay köylü tarafından kullanılıyor. DSİ tarafından suyunun yüzde 51 kullanım hakkı, Ayrancı, Baltalı, Çamsu, Küçükler ve Gürlek Sulama Kooperatifi’ne verilen Küçükler Barajı’ndan, kent merkezine ortalama 180 litre/saniye su verilirken, Uşak’ın diğer kuyular ve kaynaklarla birlikte su kullanımının 490 litre/saniye olduğu ifade ediliyor. Şimdiye kadar her hangi bir sorun yaşanmayan Küçükler Barajı’nda bu yıl işler beklendiği gibi gitmedi ve su seviyeleri çok aşağılara düştü. Suyu tarımsal amaçlı kullanan çiftçiler, ikinci kez ektikleri ürünlerden verim alamadıklarını ve bu nedenle maliyetlerini çıkaramadıklarını iddia etti. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Gürlek, Çamsu, Ayrancı, Küçükler ve Baltalı Sulama Kooperatifi Başkanı Hüseyin Türkmen, en azından 10 günlük suya daha ihtiyaç duyduklarını ifade etti. Bu yıl ekimin fazla olduğunu ve suyun erken bittiğini belirten Hüseyin Türkmen, “Su hakkımız bitti ve belediye bize suyu vermiyor. Buraya 1 hafta, bilemedin 10 günlük su lazım” dedi.

Çiftçinin su ölçümünün neye göre yapıldığını bilemediğini dile getiren Hüseyin Türkmen, sorunun çözümü için devlet büyüklerinden destek beklediğini bildirdi. Bölgede çiftçilik yapan Zafer Türkmen de, “Köyün önde gelen çiftçilerindenim. Uşak Belediyesi bizim suyumuzu kapattı. Gitsin, oto yıkamacıları ve halı yıkamacıları da kapatsın. Biz kapatalım ve belediye de bize iş versin. Benim bu yıl 200 bin TL zararım var. Devlet bize fasulye tohumu veriyor ve yine devlet gelip suyumuzu kesiyor. Belediye Başkanı gelsin ve arazinin durumuna baksın. 10 gündür sular yok ve bu yıl doğru düzgün su alamadık. Su kısıtlı üretim yapmayın diyorlar ve 10 gün daha sularımız açılırsa zararı kapatırız. Bu 5 köyün mağdur olmaması lazım” diye konuştu. 

UŞAK BELEDİYE BAŞKANI ÇAKIN, İDDİALARA YANIT VERDİ
Küçükler Barajı’nın kentin su ihtiyacının sadece bir bölümünü karşıladığını dile getiren Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, bu yıl yaşanan sorunun vahşi sulama, tarlama sulamada kullanılan ekipmanların bakımsızlığı ve arızaların onarımının gecikmesiyle ilgili olduğunu kaydetti. Çakın, “DSİ ve ekiplerimizin burada yaptığı incelemede, bazı sorunlar tespit edildi. Suyun yeterli gelmediği bazı durumlar var. Tarlalar arasındaki kot farkları bunun başlıca nedenleri arasında. Vahşi sulama yapanlar var ve bölgedeki ekipmana bakmakla yükümlü olan kooperatifin vanaları tam anlamıyla kontrol etmediğini gördük. Su bizim için önemli bir kaynak ve vahşi sulama yapmak yerine, damla sulamaya geçmek gerekiyor. Park ve bahçelerde damla sulama kullanıyoruz, çünkü suyu ne kadar tasarruf ederizin hesabını sürekli yapıyoruz” dedi. 


Küçükler Barajı’ndan gelen suyun yüzde 49’unun Uşak Belediyesi’nin hakkı olduğunu vurgulayan Mehmet Çakın, “Gelen suyumuz en altta olduğu için dibinde yoğun bir şekilde tortu oluyor. Tortularla birlikte yüzde 5 ilave bir kaybımız daha oluyor. Köylü su kaynağına göre dikim planı yapmalı. Aksi halde böyle sorunlar baş gösterebilir” diye konuştu. 

 

Editör: TE Bilişim