Uşak'ta çalınan 2 TIR yedek parça olmaktan son anda kurtuldu Uşak'ta çalınan 2 TIR yedek parça olmaktan son anda kurtuldu
ALİ ARASLI // Uşak’ın Banaz ilçesine bağlı Ayrancı ve Baltalı köyü arasındaki ve 1946’dan beri devam eden mera çekişmesi, akıllara Tosun Paşa filmini getiriyor. 71 yıldır devam eden mera kavgasında mağdur olduğunu öne süren Ayrancı köyü sakinleri, “Bu topraklar, Cenab-ı Allah’ın bizlere sunduğu bir imkan ve eşitsizlik yapmak doğru değil” diyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Ayrancı köyü Muhtarı Hüseyin Bıyıklı, Baltalı köyüyle yaşanan husumetin yanı sıra, Kütahya’nın Gediz ilçesine bağlı Arıca köyü ile sınır davalarının bulunduğunu ifade etti. Muhtar Hüseyin Bıyıklı, Baltalı Köyü Muhtarlığı tarafından çevrilen tel örgüleri söktüğü iddiasıyla hakkında 3 kere dava açıldığını ve hepsinden beraat ettiğini belirtti.



TOSUN PAŞA FİLMİ GİBİ
Uşak’ın Banaz ilçesine bağlı Ayrancı ve Baltalı köyleri arasında 1970’den sonra başlayan mera tartışmaları, günümüze kadar devam etti. Başrollerini Kemal Sunal, Şener Şen, Müjde Ar ve Adile Naşit’in paylaştığı Tosun Paşa filmini akıllara getiren Ayrancı ve Baltalı arasındaki mera tartışması, yaklaşık yarım asırdır sürüyor.  Ayrancı köyü sakinleri, 1970’den sonra başlayan mera tartışması nedeniyle, daha önce çok sayıda kavga olduğunu ve 1982 yılında iki köy arasında çıkan bir arbedede kendi köylerinden Hatice Aydın isimli kadının silahla vurularak öldürüldüğünü belirtti. Hatice Aydın’ın kim tarafından öldürüldüğü belli olmadığı için Baltalı köyünden 20 kişiye 2’şer buçuk yıl hapis cezası verildi. Ayrancı köyü sakinleri olayın ardından göreve gelen muhtarların hataları yüzünden kendilerine ait olan merayı, Baltalı köyüne kaptırdıklarını öne sürdü. İki köy arasındaki mera tartışmasının sık sık tekrarlandığını belirten Ayrancı Köyü Muhtarı Hüseyin Bıyıklı, “İki köyün ortasında yer alan ve 2 bin dekardan fazla merayı, Baltalı Köyü Muhtarlığı tel örgüyle çevirdi. 1970’den sonra başlayan bu tartışma, 2000’de bizim muhtarımızın yaptığı bir hata nedeniyle farklı bir boyut kazandı. 2000’de iki köyün ortasına yaşam alanı yapmak isteyen Prof. Dr. Mehmet Aydın’ın talebinin kabul olması için Baltalı’nın dönemin muhtarı arazi istiyor. Bizim muhtarımız da buna onay veriyor. Sonrasında da meramızın resmi olarak kendilerine ait olduğunu öne sürerek, tel örgü çekiyorlar. Şu anda hayvanlarımız, Ayrancı köyüne ait olan alanda otlayamıyor” dedi.



“40 YIL ÖNCE OKUL VE ORMAN İÇİN BİZ ONAY VERDİK”
Baltalı köyüne yapılan okul ve Orman İşletme Müdürlüğü birimi için yaklaşık 40 yıl önce, Ayrancı köyü muhtarlığının onayının alındığını belirten Hüseyin Bıyıklı, şöyle söyledi: “Baltalı’daki araziler bize ait olmasa, yıllar önce okul ve orman için bizim onayımızı istemezlerdi. Sadece bu iki imza dahi, bu alanlarda bizim hakkımızın bulunduğunu ortaya koyuyor. Son yaşadığımız anlaşmazlık nedeniyle 3 Haziran 2016 yılında Banaz Kaymakamlığının öncülüğünde, Tapu ve Kadastro Müdürlüğü ve İlçe Tarım Müdürlüğü’nden ekipler geldi. Ölçümler yaptılar ve Baltalı’nın hak iddia ettiği alanların büyük çoğunluğu bizim çıktı. Bunun üzerine Baltalı Köyü Muhtarlığı sınırların tekrar belirlenmesi için talepte bulundu”. Baltalı köyünün son ölçüme göre yaptığı sınırların yeniden tespiti talebinin yargıya taşınmasına sıcak baktıklarını kaydeden Hüseyin Bıyıklı, “Eğer bu iş mahkemeye giderse, biz derdimizi daha net anlatırız. Çünkü ben kendime ve köyüme güveniyorum. Hatta işi yargıya taşıdıkları için dua ediyorum. Biz 1970’ten önceki sınırların tekrar çizilmesini istiyoruz. Ve kanun er veya geç tecelli edecektir” diye konuştu.



OSMANLICA TAPULARI,TERCÜME ETTİRDİ
Muhtar Hüseyin Bıyıklı, aynı zamanda Kütahya’nın Gediz ilçesine bağlı Arıca köyüne de, daha önceki köy muhtarlarının hataları nedeniyle, yaklaşık 220 dekar arazilerinin verildiğini öne sürdü. Arıca köyü ile de Simav Kadastro Mahkemesi’nde, 10 yıldır sınır davalarının bulunduğunu dile getiren Hüseyin Bıyıklı, köydeki 75 Osmanlı döneminden kalma tapuyu tercüme ettirdiklerini söyledi. Bıyıklı, “Bizim köyümüzün tarihi 450 yıllık ve burada bizden önce hiçbir köy yoktu. Burası merkez kabul ediliyordu ve 1970’den sonra yapılan hatalar nedeniyle arazilerimiz diğer çevre köylere kaptırıldı. Gediz sınırlarında kalan arazilerimiz için de davamızı sürdüreceğiz ve mücadeleden kopmayacağız” dedi.



KÖYÜN ADI TEKRAR COMBURT OLSUN
Ayrancı köyünün sadece mera sorunu olmadığını kaydeden Halil İbrahim Erdem, “450 yıllık köyümüzün adını Ayrancı yaptılar. 100 kişiye Ayrancı derseniz, ancak 2’si bilir. Fakat 100 kişiye Comburt derseniz, hepsi bilir. Yıllar önce buraya gelen bir kaymakama ayran ikram ettikleri ve bu nedenle köyün isminin Ayrancı olduğu rivayet ediliyor. Biz tekrar Comburt ismini almak istiyoruz” şeklinde konuştu. Köyün isminin nereden geldiğini anlatan Mehmet Kocabaş da, “450 yıl önce buraya gelen büyüklerimiz, günün birinde kaçan bir ceylanın, azgın köpekler tarafından kovalandığını görmüşler. Çaya kadar olan kısımda bir göl varmış ve buraya atlayan ceylan, azgın köpeklerin elinden kurtulmuş. Bu olayı gören büyüklerimiz, comburt diye kaçtı demişler ve köyün adını Comburt koymuşlar” dedi.  Öte yandan Ayrancı Köyü Muhtarı Hüseyin Bıyıklı’nın iddialarına yanıt vermek için telefonla ulaştığımız Baltalı Köyü Muhtarı Mesut Şen, her hangi bir açıklama yapmak istemediğini kaydetti.
Editör: TE Bilişim