Mehmet Çakın: Uşaklı vatandaş, sosyal tesislerimizden memnun ve bu çalışma sistemi devam edecek Mehmet Çakın: Uşaklı vatandaş, sosyal tesislerimizden memnun ve bu çalışma sistemi devam edecek

TEMA Uşak İl Temsilcisi Prof. Dr. Barış Metin, son dönemlerdeki fidan kampanyalarını suistimal eden kişilerin olduğunu bildirdi. Konuyla ilgili bir açıklama yapan TEMA Uşak İl Temsilcisi Prof. Dr. Barış Metin, “Son günlerde ülkemizde meydana gelen ve hepimizi kahreden orman yangınları sebebiyle Tema Vakfı ülke genelinde fidan bağışı kampanyası gerçekleştirmiştir. Yoğun ilgi gören ve Türk halkının büyük takdirini kazanan bu kampanyaya dair sosyal medyada bazı yanlış veya kötü niyetli paylaşımların yapılması üzerine aşağıda belirtilen açıklamayı yapmak ve Uşak halkını da bu konuyla ilgili bilgilendirmek ihtiyacı doğmuştur” dedi.
Konuyla ilgili kanuni durumları anlatan Metin, “Anayasamızın 169 ve 168’inci maddeleri gereği ormanlar, devletin hüküm ve tasarrufu altında olup, “devlet ormanı” olarak adlandırılır. Ülkemizdeki ormanlık alanların %99’u devlet ormanı statüsündedir. Bu alanların yetki ve sorumluluğu Orman Genel Müdürlüğü’ne aittir. Yanan orman alanları da Anayasa'nın 169. maddesi gereğince başka amaçla kullanılamaz ve bu alanların Orman Genel Müdürlüğü tarafından yeniden orman haline getirilmesi zorunludur. Ağaçlandırma faaliyetleri, Anayasa hükümleri doğrultusunda 6831 sayılı Orman Kanunu (1956) ve 4122 sayılı Milli Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberlik Kanunu (1995) hükümlerine göre yapılır. Orman hukuku sistemi gereği, ağaçlandırma faaliyetleri Orman Genel Müdürlüğü yetkisinde olup, onun denetim ve kontrolündedir.  Özel mülkiyetteki sahalarda oluşan ormanların denetiminde dahi aynı sistem geçerlidir. Ağaçlandırma bir devlet sorumluluğu olup, TEMA Vakfı ile benzer diğer kuruluşlar veya kişiler, bağış ve yardımlarıyla buna destek olmaktadır” dedi. 
Metin, şöyle devam etti: “Sivil toplum kuruluşlarına yapılan bağış ve yardımların yönetilmesi, mutlaka hukuki denetimi sağlanmış sözleşmeler ile yapılır. TEMA Vakfı’na yapılan bağış ve yardımların sonuçları Vakfımız tarafından sonuna kadar izlenir. TEMA Vakfı, ağaçlandırma faaliyetine tahsisli bağış ve yardımların hedefine ulaşıp ulaşmadığını takip için ilgili kamu kuruluşunu izler ve sonuçlarını kamuoyuyla paylaşır. Bu izleme, bağış ve yardım toplama hukukunun gereğidir. TEMA Vakfı, yapmış olduğu tüm ağaçlandırma çalışmalarına ilişkin detaylı bilgileri web sitesinde şeffaf olarak paylaşır (https://www.tema.org.tr/agaclandirma-sahalari). TEMA Vakfı olarak yanan alanlar da dahil olmak üzere tüm ağaçlandırma çalışmalarımızı uzun yıllardır Orman Genel Müdürlüğü ile iş birliği içerisinde yürütüyoruz. Bize yapılan her bir bağışın takipçisi olarak, bağışlar sayesinde oluşturduğumuz ağaçlandırma sahalarımızda 3 yıl boyunca sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde olacak şekilde kontrolünü gerçekleştiriyoruz. Her yıl gerçekleştirdiğimiz kontroller sonucunda TEMA Vakfı bağışçılarının sahalarındaki başarı oranının (min %80 başarı hedefi vardır) tespitini yaparak bağışçılarımızı bilgilendiriyoruz.  Her zaman olduğu gibi, yapılan her bir fidan bağışının toprakla buluşması adına konunun takipçisiyiz. Sonuçları web sitemiz ve kurumsal sosyal medya hesaplarımızdan kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz.”

Editör: TE Bilişim