Uşak'ta Ramazan ayı içinde litrelerce kaçak alkol yakalandı Uşak'ta Ramazan ayı içinde litrelerce kaçak alkol yakalandı
USAKPORT.COM//
Uşak’ta yapılan çevre yolu çalışmaları sırasında ortaya çıkan ve 2 bin yıl öncesine dayanan tarihi mezarların bulunduğu bölgede inceleme yapan Vali Salim Demir, kentin tanıtımı için tarihi değerleri ön plana çıkaracaklarını belirterek, “Uşak, tarihiyle Ege bölgesinde önemli bir yer ediyor. Bu topraklarda dünyaca ünlü Karun hazineleri çıkarılmış, fakat yeterince duyurulduğunu düşünmüyoruz. Duyurulduysa da daha fazla tanıtılması gerektiği kanısındayız. Bundan sonra 3 ayda bir kentin tarihini tanıtmak için farklı çalışmalar yapacağız” dedi.


 
            Uşak’ta yapılan yol çalışmaları sırasında, Roma dönemine ait olduğu belirtilen ve yaklaşık 2 bin yıllık 52 mezar bulundu. Kaya ve toprak zeminde yer alan mezarlıklarla ilgili Kültür Varlıkları Koruma Kurulu, kazı çalışması başlattı ve burayı Kuzey Kayaağıl Nekropolü olarak adlandırdı. Kurtarma kazıları sırasında her hangi bir insan iskeleti kalıntısı ortaya çıkmazken, döneme ait süs eşyaları ortaya çıktı. Uşak Valisi Salim Demir, bölgede gazetecilerle bir tanıtım gezisi yaptı ve çalışmalarla ilgili bilgiler paylaştı. Kazının yapıldığı bölgenin önemli bir yerleşim birimi olduğunun tahmin edildiğini belirten Vali Salim Demir, “Burası kaya ve nekropollerin olduğu bir yer. Uşak antik kentinin bulunduğu ve buranın büyük bir şehir olduğunun işaretleri önümüzde. Burada çevre yolu çalışmaları sırasında tarihi doku ortaya çıktı ve koruma için gerekli önlemler alındı. Kurtarma kazısı yapıldı ve raporları Kültür Varlıkları Koruma Kuruluna sunuldu. Buranın geleceği kurul kararıyla belli olacak. Burada antik bir mezarlık olduğu her şeyi ile görülüyor. Burasının Roma dönemine ait olduğunu da vurgulamak istiyorum. Haftalar önce bir açıklamamız olmuştu ve su kenarındaki insan yaşantısıyla ilgili yerleşim yerleri olduğunu bildirdik. Şu anda 2 bin yıllık bir şehirdeyiz” dedi.


 
52 MEZAR SONDAJI AÇILDI
Söz konusu bölgede açılan mezarlar hakkında konuşan Vali Salim Demir, şöyle söyledi: “Burada 52 mezar var ve bazıları da tahrip olmuş olabilir. Süreç az değil ve yol çalışmasına engel olacağını düşünmüyoruz.  İçinden koku kapları ve süs eşyaları çıktı, kemik çıkmasını düşünmüyorum. Mezarlar burada 2 çeşit kaya ve toprak zeminde. En fazla dikkat çekenler kayalara oyulmuş olanlar. Karşı yamaçlarda da kaya mezarlar var ve burayla mutlaka bağlantılı. Kaya mezarlar daha çok dikkat çekiyor ve onları ön plana çıkarmak daha isabetli olabilir”.
 

 
UŞAK, EGE’NİN KALBİDİR
Uşak’ın Ege Bölgesi’nin kalbi olduğunu belirten Vali Salim Demir, “Şu anda burada iki hedefimiz var. Birincisi Uşak’ın çok eski bir tarihinin olduğunu vurgulamak için burayı bir vesile kılmak istiyoruz. Sizin aracılığınızla Türkiye kamuoyuna duyurmak istediğimiz bir mesaj var. Uşak, Ege’nin kalbi durumda bir yer. Eski tarihlerde de aynı şekilde, Ege’deki tüm yerleşim birimlerinin bir biriyle irtibatlı olduğunu ve Uşak’ın önemli bir merkez olduğunu düşünüyoruz. Önceki gün Çavdarhisar’daydım ve buradaki antik kentin bizim Blaundus ile kardeş olduğunu biliyoruz. Karun hazineleri Uşak’ta ama yeterince duyurulduğunu düşünmüyoruz. Duyurulduysa biraz daha fazla tanıtımının yapılması gerekmekte” diye konuştu.
 


3 AYDA BİR GEZİLER YAPACAĞIZ
Kentin tarihi dokusunun önemini sürekli medya ve diğer alanlarda sıcak tutacaklarını anlatan Vali Salim Demir, şöyle konuştu: “Buraya gelecek yerli ve yabancı turistlere tanıtmak için el birliği ile hareket etmemiz gerekiyor. 4 tane antik kentimiz var ve buraları yeniden derleyip sizlere sunacağız. Unutturmadan sürekli canlı tutmamız lazım. 3 ayda bir değişik antik kentlerimizle ilgili ve İslam eserlerimizle ilgili dolaşacağız. Vakıflar Genel Müdürlüğü ile çok yakın ilişkimiz olacak. Uşak’taki Selçuklu ve Osmanlı eserlerinin onarımını yapacağız ve daha yaşar hale getireceğiz. Tarihimizin ne kadar derin ve önemli olduğunu vurgulamak istiyorum.” Öte yandan Vali Salim Demir, söz konusu kazının yol çalışmasına her hangi bir engel çıkaracağını düşünmediğini sözlerine ekledi.
 
Editör: TE Bilişim