Uşak otogarında şehiriçi servisler bir türlü konmadı! Vatandaş gece eve giderken korkuyor! Uşak otogarında şehiriçi servisler bir türlü konmadı! Vatandaş gece eve giderken korkuyor!
USAKPORT.COM// Geçtiğimiz günlerde Manisa Selendi merkezli meydana gelen ve Uşak'ta da önemli ölçüde hissedilen depremin ardından incelemelerini sıklaştıran uzmanlar, bölge için 7 şiddetinde bir deprem uyarısı yaptı.
Depremle ilgili bugüne kadar çok sayıda önemli tespitte bulunan ve halen  Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürlüğü görevini sürdüren Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Gelecekte 7 büyüklüğünde depremlerin olması bekleniyor. Bunun zaman konusunda bilgimiz yok” dedi.

Geçtiğimiz günlerde bölgede ciddi anlamda hissedilen depremle ilgili de konuşan Sözbilir,  “Manisa ve Alaşehir çevresinde tarihsel dönemlerden beri depremler meydana geliyor. Manisa’yı önemli anlamda etkileyen 1845 depremleri var. Bu depremlerde önemli can ve mal kayıpları olmuştur. Daha yakın olarak 1969 depremleri var ve bu depremlerde Alaşehir’de 50’ye yakın vatandaşımız hayatını kaybetmiş ve mal kayıpları olmuştur. Dolayısıyla bu bölgemizde diri faylarımız mevcuttur. Diri faylarımız çok sayıdadır ve bu faylarımızın uzunluğu ise 50-60 km civarındadır. Bu faylar geçmiş tarihlerde 7 büyüklüğünde depremler üretmiştir. Bu dönemde meydana gelen 5 büyüklüğündeki depremler ise bu fay ve buna bağlı kolların ürettiği depremlerdir. Bunlar olağan depremlerdir. Bu depremlerle birlikte gelecekte de 7 büyüklüğünde depremlerin olması bekleniyor. Bunun zaman konusunda bilgimiz yok” dedi.

GEDİZ FAYI İÇİN UYARDI
Alaşehir’deki fayların birbirleri ile bağlantılı olduğunu ifade eden Sözbilir “Gediz graybeni fay sistemi var. Bu 150 kilometre uzunluğundaki bir fay sistemidir. Sarıgöl’den Manisa’ya kadar uzanmaktadır. Bu sistem içinde kendi başına deprem üreten çok sayıda fay segmenti var. Bu faylar birbirleriyle etkileşim halinde olan faylardır. Depremler olduğunda bu faylar birbirini tetikleyip, deprem fırtınası oluşturabilir” diye konuştu.

UŞAK VE ÇEVRESİNDE HİSSEDİLEN DEPREMLERİN SEBEBİ
Uşak'ta da hissedilen son Manisa depremlerinin geniş bir bölgede hissedilmesi ile ilgili olarak Prof. Dr. Sözbilir, “Bunlar depremlerin oluşum mekanizması ile ilgili olaylardır. Oradaki üst kabuğun kendi mitolojik ve yapısal özellikleri ile ilgilidir. Bunlar sığı depremlerdir. Ne kadar sığı deprem olursa, hissedilme oranı da o kadar artmaktadır” dedi.
 
Editör: TE Bilişim