Uşak Öğretmenevi'nin merkezdeki binası dökülüyor! Binayı öğretmenler kullanamıyorlar! Uşak Öğretmenevi'nin merkezdeki binası dökülüyor! Binayı öğretmenler kullanamıyorlar!
 Uşak’ın Toprak Coğrafyası haritalandırılacak

"Uşak İli Toprak Coğrafyası" adlı çalışmayı gerçekleştirmek amacıyla, Uşak Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Uşak Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı arasında ortak bir protokol imzalandı.

Protokol içeriği hakkında bilgi veren Uşak Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Kahraman, yapılacak çalışma ile Protokol kapsamında yapılacak çalışma ile Uşak İli'nin toprak özelliklerini ortaya koyarak toprağın özelliklerine göre uygun ürünlerin yetiştirilmesini sağlamak, sorunlara yönelik çözümler geliştirmek, arazi kullanıma yönelik eğitim faaliyetleri düzenleyerek genel gübreleme ve üretim deseni tavsiyelerinde bulunulacağını aktardı.

‘TOPRAĞIN ÖZELLİKLERİNE GÖRE UYGUN ÜRÜN YETİŞTİRİLECEK’

Uşak Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Uşak Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı arasında imzalanan ortak protokole, İl Müdürümüz Erkan Kahraman, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Yılmaz, Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürü Mahli Deniz ile Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Atasoy imza attı.

Protokolün amacı ve kapsamı hakkında bilgi veren Müdür Kahraman, “Protokol kapsamında yapılacak çalışma ile Uşak İli'nin toprak özelliklerini ortaya koyarak toprağın özelliklerine göre uygun ürünlerin yetiştirilmesini sağlamak, sorunlara yönelik çözümler geliştirmek, arazi kullanıma yönelik eğitim faaliyetleri düzenleyerek genel gübreleme ve üretim deseni tavsiyelerinde bulunulacaktır. Bu çalışma kapsamında Uşak'ın ilçelerinde önceden tespit edilen yerlerinde toprak profilleri açılarak, 0-30 ve 31-60 cm derinliklerde toprak numuneleri alınacaktır.  Kimyasal ve fiziksel özellikleri (pH,  ToplamTuz,  KDK, Na K,  Ca+Mg, Kireç Organik Madde, Kum, Silt, Kil, Bünye Sınıfı), toprağın hacim ağırlığı ve gözenekliği, makro (Toplam Azot, P2O5, K) ve mikro (Cu, Fe, Mn, Zn) elementlerin dağılımı Müdürlüğümüz laboratuarlarında çalışılacaktır. Analiz sonuçları Uşak Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü'ne bağlı Coğrafi Bilgi Sistemleri laboratuarlarında Multikriter değerlendirmelere tabi tutularak tematik haritalar elde edilecektir. Ardından toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerine uygun ürün desenleri araştırılacaktır. Belirlenen ürünlerin yetiştirilmesini sağlamak ve arazi kullanımı konusunda halkı bilinçlendirmek amacıyla belde ve belediyelerde bilgilendirme seminerleri ve toplantıları tertiplenecektir. Bütün bu çalışmalar toplanarak bir kitap çalışmasına dönüştürülecek ve Uşak İlimize uzun yıllar katkı sunacak bir kaynak oluşturulacaktır” dedi.

Editör: TE Bilişim