Orman İşletme Müdürlüğü tarafından köylerindeki ormanda kesim yapılacağını duyan Karaağaç Köylüleri isyan etti. Köylüler, “Ciğerimiz ve boğazımız” tabir ettikleri ormanın aynı zamanda geçim kaynağı olduğunu belirterek, “Biz, Ormanımızı Orman Müdürlüğünden koruyoruz” dediler. Orman İşletme Müdürlüğü ise söz konusu işlemin ağaçların yetişmesi için mecburi olarak yaptıklarını bildirdi. 

Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Merkeze bağlı Karaağaç Köyünde 3 bin dekar araziyi kaplayan Çamlıçeşme mevkiindeki ormanlık alanda çam ağaçlarının kesilmek istenmesi, köy halkını isyan ettirdi. Karaağaç Köyü Muhtarı Engin Yavaşkulle, ormanlık alanda yapılacak işlemin tıraşlama ya da seyreltme değil, birlerine alan açarak geçim kaynağı yaramak olduğunu belirterek, köylülerle birlikte basın mensuplarına açıklamada bulundu.


“10 BİNİ AŞKIN AĞAÇ KESİLECEK”

Basın mensuplarına kesim yapılması planlanan Çamlıçeşme mevkiinde açıklamalarda bulunan Muhtar Engin Yavaşkulle, köyündeki ormanlık anaın 10 yıldır sistemli bir şekilde yok edilmek istendiğini, bazı kişilere rant alanı yaratma uğruna köyde hayvancılığın bitirilmeye çalışıldığını iddia etti. Muhtar Yavaşkulle’nin ilginç iddiaları şöyle: “Köyümüz, 10 yıl öncesine kadar hayvancılıkla geçinen, kalabalık bir köydü. Son 10 yılda, birilerine ceviz ve badem ağacı dikerek gelir getirsin diye ormanlık alanlarımızın büyük bir bölümü köylünün haberi olmadan bozuk orman alanı ilan edilip ağaçlar kıyıma uğratıldı. Bulunduğumuz alan şu anda 3 bin dekarlık bir çam ormanıdır. Köyde hayvancılıkla uğraşan 25 aile kaldı. Okula giden öğrenci sayısı da 25’e düştü. Çünkü geçim kayanlarımız sistemli bir şekilde kurutuldu. “Üniversite sizin topraklarınıza kurulacak” dendi. Kuzeydeki ormanlık alan gitti. Orman içerisinde birçok alanda birileri kazansın diye köylünün haberi olmadan bademlik, cevizlik ilan edildi. Şimdi sürülerimizi otlatacak alan kalmadı. Orman İşletme Müdürlüğü tarafından bulunduğumuz mevkide 10 bini aşkın çam ağacı kesilmek isteniyor.  Bu korkunç olay gerçekleştiği takdirde hayvan otlatacak yer bulamayacağız. Ormanalrımız, birlerinin eşine dostuna peşkeş çekiliyor. Başvurmadığım resmi makam kalmadı. Tüm kapılar yüzümüze kapatıldı.”


“CİĞERLERİMİZİ SÖKÜP BOĞAZIMIZI KESMEYE ÇALIŞIYORLAR”

Çamlıçeşme mevkiinin sadece Karaağaç Köyü için değil, Uşak halkı içinde çok önemli bir yer olduğunu kaydeden Muhtar Yavaşkulle, “Köylümüz, burada hayvancılık yaparak geçimini sağlıyor. Hayvancılık yapamazsa kalanlar da göç eder. Yani köyü boşaltmaya zorlanıyoruz. Ayrıca, bölgenin akciğer sayılan bir yer, Uşak halkı da burada piknik yapıyor. Burada ağaç kesimi yapılması, bizim ciğerlerimizin sökülmesi, boğazımızın kesilmesi demektir. Orman İşletme Müdürlüğü yaklaşık 2 ay önce muhtar olarak bana ve köylüye kesim yapılacağını, istersek kesimi köylünün ücret karşılığı yapacağını tebliğ etti. Hayır, efendim biz kesim yapılmasını istemiyoruz. Bize, yapılan işin kesim değil, tıraşlama yani seyreltme olduğunu da söylediler. Bundan üç dört yıl önce yine seyreltme ya da tıraşlama adı altında bir ağaç katliamı yapıldı. 50 TIR ağaç götürüldü. Karaağaç köylüleri olarak bir ağacımızın bile kesilmesine karşıyız. Başka yerde Orman İşletme müdürlükleri ormanı korur. Biz burada köylüler olarak, ormanı Orman İşletme Müdürlüğünden korumaya çalışıyoruz” şeklinde yakındı.Köylülerden 77 yaşındaki Fatma Kanat ise, “Benim hayatım bu ormanlarda koyun keçi güderek geçti. Ormanı keseceklerine ciğerlerimize birer ateş değdirsinler, olsun bitsin” şeklinde öfkesini dile getirdi.Meliha Yılmaz ise, “Eskiden büyük bir aileydik. Şimdi hayvancılık yapamayan 4 çocuğum köyden göç etti. Her geçen gün aileler parçalanıyor. Köyümüzde ağaçların kesilmesini istemiyoruz” şeklinde tepki gösterdi.


UŞAK’TA BİRÇOK KÖY ORMANLARININ KESİLMESİNDEN ŞİKÂYETÇİ

2015 yılının ilk gününde de merkez ilçeye bağlı İlyaslı Köyünde de benzer bir olay yaşanmıştı. Köylüler, ormanlık alanda genç çam ağaçlarını kesildiğini iddia ederek, kesim işlemine tepki göstermiş, yapılan işlemin seyreltme değil, ağaç katliamı olduğunu dile getirmişlerdi.İlyaslı’da ormanlarda binlerce ağaç kesimi yapılması köylüleri isyan ettirmiş, Köylüler, Uşak Orman İşletme Müdürlüğü tarafından ağaç kesim işleminin ihaleyle yabancılara verildiğini kaydederek, kendilerine, kurumuş, kırılmış ve sık ağaçlıklı bölgelerde seyreltme çalışmaları yapıldığını söylediklerini belirtmişlerdi.


Uşak’ta önceki yıllarda Banaz İlçesine bağlı Hallaclar Köyünde, köyün Kır Çayırı mevkiinde bulunan merasında kil almak için yüzlerce ardıç ağacının kesilmesi ve meranın dev bir çukura dönüşmesi, Sivaslı İlçesine bağlı Akarca Köyünde de Uşak Üniversitesi Ziraat Fakültesi uygulama alanı için yüzlerce ardıç ağacının kesilmesi köylülerin tepkisine neden olmuştu.

Uşak'ta İmam Hatipliler sokağa atıldı! Uşak'ta İmam Hatipliler sokağa atıldı!

Uşak Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri ise ormanlarda ağaç kesimi değil, daha sağlıklı ve gür ağaç yetişmesi için tıraşlama işlerinin yapıldığını açıkladılar.

Editör: TE Bilişim